Bursa'da kurban pazarında son durum ne? "Fiyat söylemeye utanıyoruz" (ÖZEL HABER)

Bursa'da kurban pazarında son durum ne? "Fiyat söylemeye utanıyoruz" (ÖZEL HABER)

Bayramın yaklaşmasıyla kurban pazarlarında hareketlilik arttı. Hayvancılık sektörünün sıkıntıda olduğunu söyleyen besiciler, yem fiyatlarından şikayetçi. Esnaf Mustafa keskin "Yem fiyatları aldı başını gidiyor. Müşteriler geldiğinde fiyat söylemeye utanıyoruz. Çiftçi de tüketici de kan ağlıyor. Satışlar geçen yıla göre çok kötü. 200 hayvanla geldim. 100 tanesini sattım" dedi. Bir başka esnafın şu sözleriyse çarpıcıydı: "Herkes fiyatlardan şikayetçi. Hayvan satamayan çok arkadaşımız var. İnsanların alım gücü kalmadı. Kimse hayvan kesip yiyemiyor. Gelen çoğu vatandaşımız kurbanlık almadan geri dönüyor."

2021.07.12 08:35 - Son Güncellenme: 2021.07.12 09:35 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da kurban pazarında son durum ne? "Fiyat söylemeye utanıyoruz" (ÖZEL HABER)
07:39 Bursa'da kurban pazarında son durum ne? "Fiyat söylemeye utanıyoruz" (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da kurban pazarında son durum ne? "Fiyat söylemeye utanıyoruz" (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, hayvan pazarlarında hareketlilik var.

Artan yem fiyatlarından şikayetçi olan besiciler işlerinin durgunluğundan yakınıyor.

"İNSANLARIN ALIM GÜCÜ KALMADI, HAYVAN SATAMAYAN ÇOK ARKADAŞIMIZ VAR"

Kurban pazarında esnaf olan Süleyman Bayyiğit, "Pandemi bizi bayağı etkiledi. Yem fiyatları ve saman fiyatlarına yüzde 100 zam geldi. Bundan dolayı şikayetçiyiz. Hayvan fiyatlarında düşüşlerimiz oldu. Gelen zamları hayvan fiyatlarına yansıtamadık, çünkü insanlarda alım gücü düşük. Bu durum çiftçiyi tamamen bitiriyor. Ben buraya Kars'tan 25 hayvanla geldim, son bir adet hayvanım kaldı. 530 kiloluk bir hayvan 12 bin 500 lira. En pahalı hayvanımız 22 bin 500 lira, en düşük hayvan ise 9 bin lira. Biz hayvanımıza güveniyoruz" derken, Mustafa Bayyiğit ise, "Herkes fiyatlardan şikayetçi. Hayvan satamayan çok arkadaşımız var. İnsanların alım gücü kalmadı. Kimse hayvan kesip yiyemiyor. Gelen çoğu vatandaşımız kurbanlık almadan geri dönüyor. Fiyatlarımız hayvanın kilosuna göre değişiyor. Hayvanı yetiştirmek, bu hale getirmek gerçekten çok zor. Maliyetler çok yüksek. Yem fiyatları uçmuş. Geçen yıl Kars'tan 4 bin 500 liraya getirdiğimiz kamyonu, bu yıl 8 bine getirdik. Mazot fiyatları havada uçuyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Hayvanımızı satıyoruz, fakat maliyetin altından kalkamıyoruz. İyi bir hayvan almak isteyen kişiler için tek tavsiyem tüyüne baksınlar. Tüyü parlak olan hayvan iyi olur" diye konuştu.

"FİYATLAR HEM SATICIYA, HEM DE HAYVANINA GÖRE DEĞİŞİYOR"

Hayvan almak için pazara gelen bir müşteri, "Hayvan almak için pazara geldim. Fiyatlar hem satıcıya, hem de hayvanına göre değişiyor. Ben 7-8 bin liralık bir hayvan bakıyorum. Bu fiyatların artışı büyük ihtimal yem fiyatlarından kaynaklı. Çoğu insan pandemiden dolayı hayvan kesmekle uğraşmak istemiyor. Biz bunu yılda bir kere kesiyoruz. Bu yıl da inşallah alacağız" ifadelerini kullandı.

"YEM FİYATLARI ALDI BAŞINI GİDİYOR"

Bir diğer esnaf Mustafa Keskin de "Hayvancılık sektörü çok zor durumda. Yem fiyatları aldı başını gidiyor. Birisinin bu yem fiyatlarına dur demesi lazım. Çiftçi de tüketici de kan ağlıyor. Satışlar geçen yıla göre çok kötü. 200 hayvanla geldim. 100 tanesini sattım. Müşteriler geldiğinde fiyat söylemeye utanıyoruz. Alan da satan da haklı. Fiyatlarımız  2 bin ile 2 bin 500 arasında değişiyor. Hayvanın sağlığı çok önemli. Küçükbaş altı ay geçtikten sonra kurbanlık oluyor. Büyükbaş hayvan ise iki yaşını doldurması lazım. Şu an vatandaşlardan yoğun bir talep göremedik. Herkesi buraya bekliyoruz" şeklinde konuşurken Ömer Aysoy ise "Hayvancılık çok zor bir meslek. Satamadığın zaman sıkıntıya giriyorsun. Yeme gelen zamlar bizi yıktı. Hayvanların sadece yemesi 20 bin lira. Bir çuval yem 150 lira. Bizi zamlar çok zorluyor. Maliyetler yüksek. Fiyatlara bu yüzden zam yaptık. 1.500 liradan, 4 bin liraya kadar hayvan var. Bütçe ve kaliteye göre değişiyor. Hayvan alırken, hayvanın tırnağına ve gözüne bakılması lazım. Hayvanın hastalıklı olup olmadığının kontrol edilmesi gerek" dedi.

"HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SIKINTILI"

Konya'dan 190 hayvanla Bursa'ya geldiğini söyleyen Mehmet Gezgin, "Şu ana kadar 5 tane satıldı. Kısmet olursa bitireceğiz. Hayvancılık sektörü sıkıntılı. Yem fiyatlarından dolayı maliyetler çok yüksek. Geçen yıl 90 liraya aldığımız yem, bu yıl 160 lira. Haliyle bu bizi etkiliyor. Bu durum pek iç açıcı değil. Hayvanların bakımları her geçen gün bizi zorluyor. Fiyatlar 2 bin liradan başlıyor. Burada en pahalısı 3 bin lira. Kurban işi, gönül işidir. Vatandaşın hayvandan elektrik alması lazım. Pazarlıkta illa el sıkışma oluyor. Pazarlığın amacı kişinin gönlünü yapmaktır. Kişiye kanınız ısınırsa 3 bin liralık bir hayvanı 2 bin 800 liraya verebilirsiniz. Bu kişiden kişiye değişkenlik gösterir" ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.07.12 08:35 - Son Güncellenme: 2021.07.12 09:35 - HABER MERKEZİ
A