Bursa'da Köylü Pazarı esnafı eski günlerini arıyor (ÖZEL HABER)

Bursa'da Köylü Pazarı esnafı eski günlerini arıyor (ÖZEL HABER)

Bursa'da Tarihi Hanlar Bölgesi'nde yer alan ve Orhan Gazi'den günümüze gelen Nilüfer Köylü Pazarı, eski günlerini özlüyor. Seneler önce bu pazarda her türlü ürün satılırken artık daha çok çeyiz ürünlerinin, aktarların ve tek tük farklı iş yapılan dükkanların kalması, pazarın hareketliliğini de düşürmüş. Bursada Bugün olarak mikrofonumuzu köylü pazarı esnafına uzatıp pazarın durumunu bir de onlardan dinledik. "Eskiden çok güzel olan çarşımız, şimdilerde durgun. Kiralarımızı zor öder duruma geldik siftah yapmadan eve gidiyoruz" diyen esnaf, zor günler geçirdiğini vurguladı.

2020.10.26 09:31 - Son Güncellenme: 2020.10.26 10:08 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da Köylü Pazarı esnafı eski günlerini arıyor (ÖZEL HABER)
06:21 Bursa'da Köylü Pazarı esnafı eski günlerini arıyor (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da Köylü Pazarı esnafı eski günlerini arıyor (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Tarihi Hanlar Bölgesi'nde bulunan ve adını Orhan Gazi'nin eşi Niüfer Hatun'dan alan Nilüfer Köylü Pazarı eski günlerde Bursalıların büyük ilgi gösterdiği hareketli bir pazardı. Ancak son dönemde burada dükkan çeşitliliğinin azalması ve malum koronavirüs süreci bu pazarın eski günlerini arar duruma gelmesine neden oldu. Vatandaşın eskisi kadar rağbet göstermediği pazarda esnafla konuştuk. Zor durumda olduklarının altını çizen Köylü Pazarı Esnafı, "Siftahsız kapattığımız günler oluyor, kiralarımızı bile zor ödüyoruz. Eskiden işlerimiz çok güzeldi ama şimdi eser kalmadı" dedi.

"PAZARIN ÖNCEKİ HALİNİ ARAR OLDUK"

1970 yılından beri bıçak işiyle uğraşan ve 31 yıldan beri Nilüfer Köylü Pazarı'nda esnaflık yapan Mümin Kurun, "Pazarın önceki halini arar olduk, 30 sene önceki bir lokantacı gelip burdan meyve sebze alışverişi yaparken diğer dükkanlara da uğrardı ben bıçakçıyım bana da gelip bıçak bileyletirdi, ama şimdi bitti burası daha çok çeyizcilerin olduğu bir yer oldu. Koronavirüs süreci de bizi çok etkiledi kimse gelmez oldu" ifadelerini kullandı.

"ESKİDEN ÇOK GÜZEL PARA KAZANIRDIK"

23 yıllık çeyizci Tevhide Kurt, "Eskiden buralarda çok güzel para kazanırdık. Yıkılıp yenilendikten sonra dükkanlarımız küçüldü, değişim hiç yaramadı. Kiralarımızı zor ödüyoruz, siftahsız günler geçiriyoruz, eski tadı kalmadı. Restorasyon uzun sürünce herkes burayı kapandı zannetti bu yüzden de uğrayan yok. Eskiden manav dükkanları vardı gerçek bir pazardı. Şimdi çeyiz pazarı oldu" derken 20 yıldır Köylü Pazarı'nda olan çeyizci Meryem Serdar, "Eskiden buralar çok güzeldi tüm ürünlerimizi satardık, şimdi dükkanlar kendi masraflarını bile çıkaramaz oldu" şeklinde konuştu.

"CEPTEN YİYEREK NEREYE KADAR DAYANIRIZ?"

Köylü Pazarı'nda 3 yıldır çeyizcilik yapan Hülya Bay ise, "Çeyiz işi bitti. Koronavirüs sebebiyle ekonomimiz kötü ancak koronadan önce de işlerimiz durgundu o zaman en azından günü kurtarıyoruz diyorduk. Şimdilerde siftah yapmadan kapattığımız günler oluyor, 2 haftadır siftahsız dükkan kapatıyorum, siparişler de durdu. Koronovirüs düğünleri iptal edilmesine de sebep olunca çeyiz işleri iyice durdu. Burası belediyeye ait, kiramız, stopajımız hepsini günü gününe ödememiz gerekiyor. Hep cepten yiyoruz ama cepten nereye kadar dayanırız bilmiyoruz" diyerek zor durumda olduklarını vurguladı.

"AKTARLARDA İŞLER İYİ"

30 senedir Köylü Pazarı'nda olan, yılların aktarı Mustafa Bozkır, "Şu an görmüş olduğunuz çeyizciler eskiden olduğu gibi meyveciydi. Biz burada 4 aktardık. Koronavirüs olmasaydı çeyizcilerin hızlı zamanları olacaktı iş yapacaklardı ama maalesef. Bizim işlerimiz şimdilik iyi uzun yıllardır aktarız burada da işler iyi gidiyor" diyerek, sürecin aktarlar için pek de sıkıntılı geçmediğini ifade etti.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.10.26 09:31 - Son Güncellenme: 2020.10.26 10:08 - HABER MERKEZİ
A