Bursa'da kömür, odun ve soba fiyatlarına zam! (ÖZEL HABER)

Bursa'da kömür, odun ve soba fiyatlarına zam! (ÖZEL HABER)

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte vatandaşlar kışlık ısınma ihtiyaçlarını karşılamak için fiyat araştırmasına başladı. Geçen yıla göre kömür, odun ve soba fiyatlarının iki katına çıktığını söyleyen esnafsa bu yıl artan fiyatlardan dolayı vatandaşın tercihinin yerli kömürden yana olacağını söylüyor.

2021.09.30 08:30 - Son Güncellenme: 2021.09.30 09:05 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da kömür, odun ve soba fiyatlarına zam! (ÖZEL HABER)
05:21 Bursa'da kömür, odun ve soba fiyatlarında zam! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da kömür, odun ve soba fiyatlarında zam! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Bursa'da kömür, odun ve soba fiyatlarına zam! 

Şu an bir çuval ithal kömür 50, yerli kömür ise 35 liradan satılırken, yuvarlak sobanın fiyatı da 300 liradan 600 liraya yükseldi.

Odun fiyatları ise yaş ve kuru olmasına göre değişiklik gösteriyor.

"KÖMÜR FİYATLARI, GEÇEN YILIN TAM İKİ KATI FİYATINA SATILIYOR"

Odun firmasında çalışan bir vatandaş, "Kömür fiyatları, geçen yılın tam iki katı fiyatına satılıyor. Geçen yıl bin liraydı, bu yıl 2 bin lira oldu. Daha da artacaktır. Yurt dışından kömür gelmiyor. Yerli kömür fiyatları da talep doğrultusunda arttı. Şu an ithal kömürler 2 bin, yerli kömür ise bin 500 lira. Bu çuvallar ton bazında 25 kilo olup, 40 çuval etmektedir. İthal kömürün çuvalı 50, yerli kömürün çuvalı ise 35 liradan satılıyor. Talep odun satışında güzel, ama kömür için aynı şeyi söyleyemeyiz. Vatandaş fiyatları duyunca almaktan vazgeçiyor. Mecbur kalan alıyor. Geçen yıl odun 650 lirayken, şimdi bin lira. İnegöl'deki yüksek kapasiteli sunta fabrikasının işleri pandemi sonrasında epey açıldı. Bu da fiyatların artmasına neden oldu. Her yıl yüzde 30 civarında sektörel azalma yaşıyoruz. Üç yıla kadar Bursa'da kömür işi biter. Artık dağ ilçelerinde de doğal gaz var. Eskiden o bölgelere bol miktarda satış yapıyorduk. Doğal gaz kullanımı yaygınlaştıkça işler yavaşladı. Burada fırın işiyle uğraşan komşularımızın çalışmaları devam eder, ama soba işi zamanla daha da azalır" dedi.

"GEÇEN YIL 800 LİRA OLAN YERLİ KÖMÜRÜ,  BU YIL BİN İLE BİN 400 LİRA ARASINDA SATMAYA BAŞLADIK"

28 yıldır kömürcülük yapan Mustafa Anaç, "Bu yıl sektör çok durgun. Biraz da fiyatların etkisi var. İthal kömür şu an kıt. Yerli kömür satıyoruz. Geçen yıl 800 lira olan yerli kömürü,  bu yıl bin ile bin 400 lira arasında satmaya başladık. Çok afaki bir fark yok, ama vatandaşa yüksek geliyor. Kömür çuvalları 25 liradan başlayıp, 35 liraya kadar çıkmaktadır. Odun ise 25 liraya satılıyor. Yerli kömür 4 saat dayanırken, ithal kömürü 8 saate yakın kullanmak mümkün. Vatandaş bu yıl ithal kömür yakamayacak gibi gözüküyor. Odun fiyatları 850-bin lira arasında değişmektedir. Odunun kuru ve yaş durumlarına göre fiyat değişimleri oluyor. Yaş odun zor yanarken, kuru odun kolay yanmaktadır. Kozalak fiyatları ise çuvalın büyüklüğüne göre 15-20 lira arasında satılıyor. Tahta çuvalı 20 lira. Kömür, odun sektörü bitmeye başladı değil, bitti.10 yıl öncesine baktığımızda şimdi çalışan esnaf sayımız yüzde 10 civarında kaldı. Fırınlar, şöminelik odunlar sayesinde ayakta duruyoruz. Bursa'da Arabayatağı, Hipodrom ve Küçükbalıklı bölgelerinde kömür, odun depoları var. Kış hazırlıkları başladı, ama kimseler yok. Vatandaş önce soruyor, sonra başka zaman alırım deyip gidiyor. Fiyatları duyunca gerekirse elektrikle ısınırım diyenler bile oluyor. İşlerimiz sıfır desek yeridir. Pandemi öncesinde de durum farklı değildi. Sektör olarak yapabileceğimiz bir şey yok. Vatandaş eğer sobasını yakacaksa, kömürünü alacak" şeklinde konuştu.

"YUVARLAK SOBANIN ÜCRETİ 300 LİRADAN, 600 LİRAYA KADAR ÇIKTI"

Kayhan Çarşısı'nda kömür sobası satan Rasim Tütün, "Evinde doğal gazı olmayanlar soba kullanıyor. Bursa'da daha çok kırsal kesimlerde kullanılmaya devam ediyor. Fiyatlar geçen yıla göre yüksek. Yaklaşık yarı yarıya fiyat artışı oldu. Yuvarlak sobanın ücreti 300 liradan 600 liraya kadar çıktı. Zam; soba üretiminde kullanılan maddelere, maliyet artışlarına bağlı olarak yansıyor. Talep devamlı var, zamanla yıprandığı için müşteri yenisini almak zorunda kalıyor. Soba alırken saç kalınlığı, kovalı olup olmamasına, ürün boyasına dikkat edilmeli. Daha çok uyuyan soba kullanılıyor. Konteyner tarzında olan sobalar yer kaplamadığı için ufak boy fırınlı sobalar tercih sebebidir" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.09.30 08:30 - Son Güncellenme: 2021.09.30 09:05 - HABER MERKEZİ
A