Bursa'da kırmızı alarm! Vaka sayılarında büyük artış (ÖZEL HABER)

Bursa'da kırmızı alarm! Vaka sayılarında büyük artış (ÖZEL HABER)

Son zamanlarda artan vaka sayıları Bursa'yı da etkisi altına aldı. Renk haritasında sarı renkte yani orta riskli gruplar arasında yer alan Bursa, yüksek riskli kırmızı renk oldu. Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, "Bursa'da son bir haftada vaka sayısı yüzde 64 oranında arttı. Bursa'da vaka sayılarında hem oransal hem de sayısal ciddi bir artış var" dedi.

2021.04.02 09:18 - Son Güncellenme: 2021.04.02 10:07 - Bursa Bölge
A
Bursa'da kırmızı alarm! Vaka sayılarında büyük artış (ÖZEL HABER)
06:04 Bursa'da kırmızı alarm! Vaka sayılarında büyük artış (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da kırmızı alarm! Vaka sayılarında büyük artış (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadele sürüyor.

Son yapılan Kabine Toplantısı sonrası Bursa da çok yüksek riskli iller arasında yer aldı.

Son bir haftada ise Bursa'da yüzde 64 oranında vaka artışı görüldü.  

BU HASTALIK BİR YIL BOYUNCA SÜRER

Bursa'da Covid-19 vakalarında inanılmaz bir artışın gözlendiğini söyleyen Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, "Şubat ayının başında 100 bin kişiye haftalık ortalama 35 civarında vaka düşüyordu, ama bugün 100 bin kişiye haftalık ortalama 160 vaka düşüyor. Ortalama vaka sayısı 155 civarındayken 700'lere çıkmış durumda ve bu artışın süreceğini öngörüyoruz. Gittikçe vaka sayıları artıyor. Bu artış oranları çevremizdeki komşu illerde de şu şekilde seyrediyor:

Bursa'da son bir haftada vaka sayısı yüzde 64, Adana'da yüzde 41, Sakarya'da yüzde 40, Kütahya'da yüzde 38, Kocaeli'de yüzde 49 ve Yalova'da ise yüzde 46 oranlarında arttı. Bursa'da vaka sayılarında hem oransal hem de sayısal ciddi bir artış var. Aşıda da benzer durum yaşıyoruz. Bursa'da bağışıklanmış olduğunu öngörebileceğimiz nüfusun oranı yüzde 8,3, Balıkesir'de yüzde 14, Kütahya'da yüzde 11, Bilecik ve Yalova'da yüzde 11 ve Eskişehir'de de yüzde 12 oranlarındadır. Bu durum beklenenden daha yavaş sürüyor. Bursa'da yaklaşık günlük 7 bin civarında aşılama var. Bu hızla tam bir yıl sonra aşılanmış olacağını söylemek mümkün. Bu oran da bir yıl boyunca hastalığın süreceğini ve varyant virüsün gelişebileceğini düşündürüyor" şeklinde konuştu.

"HANGİ AŞIYI OLALIM?"

Vatandaşlar tarafından 'Hangi aşıyı olalım?' konusunda çok soru aldığını söyleyen Türkkan, "Öyle bir noktadayız ki aşı ayrımı yapmanın çok bir anlamı yok. Bizi kurtaracak olan ve ulaşabileceğiniz hangi aşı olursa olsun mutlaka o aşıyı olmalısınız" dedi.

"SÜREÇ ŞEFFAF YÖNETİLMİYOR"

Türkkan, "Varyant virüslerdeki artış çok kaygı veriyor. İngiliz varyantı artık yerli virüs olarak kabul ediliyor. Güney Afrika ve Brezilya varyantları da kaygı uyandıracak kadar hızlı bulaşabilir. Varyantların hızla arttığını vaka sayılarından da görebiliyoruz. Hastaların da daha ağır seyrettiğini görüyoruz. Klinikler doldu, yoğun bakımlarda da sorun yakında başlayabilir. Neden bu kadar çok hastamız var sorusunun yanıtı da, verilerin paylaşılmadığıdır. Veri paylaşılmadığı için de kimse yapılması gerekeni bilmiyor. Bu konudaki deneyimimizi biz aktaramadık. Süreç şeffaf yönetilmiyor. Bu yüzden doğru bir değerlendirme yapmak çok güç. Gördüğümüz şey oldukça yüksek seviyede artışın olduğu ve bu artışın böyle giderse daha da artabileceğidir. Kontrolsüz bir açılımla karşı karşıyayız. Öyle bir hale geldik ki vatandaş bile bu hastalığın varlığına inanmıyor. Bu güvensizlik şeffaf olmamaktan kaynaklanıyor ve halk gittikçe tedbirden uzaklaşmaya başladı. Bir takım parti kongrelerinin yoğun olmasının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesi akıl karışıklığına neden oluyor. Alışveriş merkezlerinin açıkken, parkların kapatılmış olması kafaları çok karıştırıyor. Okullarda yeterince önlemlerin alınmaması ve öğretmenlerin aşılanmış olmaması bizim önemli kaygılarımızdan birisi. Sağlık çalışanlarımız aşılandı ancak eşlerinin aşılanmıyor olmasının gerekçesini anlayamıyoruz. Bu aşılamanında doğru hedeflenerek yapılmasını hep söylüyoruz. Neden metro, otobüs kullanan insanlar aşılanmadılar da, hiç evlerinden dışarıya çıkmayan insanlar aşılandı ya da öğretmenler yerine neden 65 yaş üstü hedeflendi anlaşılır gibi değil. Bilimden yararlanın, şeffaf olun. Bizim desteğimizle hep birlikte pandemiyle mücadele edebilelim" ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.04.02 09:18 - Son Güncellenme: 2021.04.02 10:07 - Sema Üstüntaş-pasif
A