Bursa'da kilitli bir kapı ne kadara açılıyor? (ÖZEL HABER)

Bursa'da kilitli bir kapı ne kadara açılıyor? (ÖZEL HABER)

Bursa'da 10 yıldır çilingirlik mesleğini icra eden Osman Has, ''Kapı kilitli değil ve kilidi değişmeyecekse, çekili kapıyı açmanın fiyatı; gündüz 70 lira, akşam saat 8'den gece 12'ye kadar 100 lira, gece saat 12'den sonra ise gidilen bölge mesafesine göre 150 liraya kadar ulaştığı oluyor. Kilitli kapıyı açmanın fiyatı ise kilidin durumuna göre değişirken, 70 liradan başlıyor. Maymuncukla açılamayan kapılarda rozet ve kilidin kırılması, yerine yenisinin takılması neredeyse 300 liraya mal oluyor. Araba kapısını açmanın fiyatı, aracın markasına göre değişebiliyor. Özellikle BMW ve Volkswagen'in araçlarında yüksek güvenlik sistemi olduğu için bu araçların maymuncukla açılması gerekmektedir. Bunun fiyatları ise 150 liradan başlayıp, 500 liraya kadar çıkabiliyor'' dedi.

2021.09.22 09:03 - Son Güncellenme: 2021.09.22 09:40 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da kilitli bir kapı ne kadara açılıyor? (ÖZEL HABER)
05:28 Bursa'da kilitli bir kapı ne kadara açılıyor? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da kilitli bir kapı ne kadara açılıyor? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Pandeminin her sektörü etkilediği gibi çilingir sektörünü de fazlasıyla zorladığı biliniyor. İnsanlar evden çıkmayınca ya da araç kullanmayınca anahtarlarını da kaybetmedi.

İşlerin azaldığını söyleyen esnaf, piyasada çalışan korsan çilingirlerden şikayetçi olduğunu dile getirdi.

Bir kapıyı açarken gündüz ve gece arasındaki tarife ücretleriyse gidilen mesafeye ve yapılacak işleme göre değişiyor.  

''KAPI VE KASA KİLİDİNİ AÇMA İŞLERİMİZ ESKİSİ GİBİ HAREKETLİ DEĞİL''

Bursa'da 10 yıldır çilingir mesleğini icra eden Osman Has, "İnsanlar anahtarlarını evde unuttuğunda, bir sirkülasyon sonucunda para kazanıyoruz. Pandemi döneminde okulların kapanması ve insanların işlerini evden yürütüyor olması işlerimizi epey etkiledi. Kapı ve kasa kilidini açma işlerimiz eskisi gibi hareketli değil. Bütün mesleklerde olduğu gibi çilingir mesleğini icra edenler de gelişime ayak uydurabilirse teknolojinin getirdiği yeniliklerden faydalanabilir. Yalnız Bursa değil, Türkiye'nin birçok yerinde çilingir ve anahtarcılar çalışmıyor. Sosyal medya ve Google Ads'e verilen reklamlar yüzünden çilingir olmayan veya işi biraz bilen insanlar piyasada oldukça fazla. Bu kişilerin dükkanı, vergi levhası yok. KDV ödemiyorlar, giderleri ise daha az. İnsanlar internetten çilingir diye arama yapınca ilk seçenek olarak çıkanı tercih ediyor. Dolayısıyla işletmenin dükkan sahibi olup olmadığını veya vergi ve ruhsatını sorgulamıyor" dedi.

''KAPI KİLİTLİ DEĞİL VE KİLİDİ DEĞİŞMEYECEKSE, ÇEKİLİ KAPIYI AÇMANIN FİYATI; GÜNDÜZ 70 LİRA''

Oda tarafından belirlenen fiyat tarifesine uygun hizmet sağladıklarını söyleyen Has, ''Çilingir ve Anahtarcılar Odası'nın belirlemiş olduğu tarife ücreti kısa mesafede 1-3 kilometre arası 70 lirayken, 4 kilometre sonrasında yerin uzaklığına göre fiyat artarak devam ediyor. Odanın belirlediği fiyat tarifesine uyan firma çok yok. Biz kendi bölgemizin dışına çıkmadan işimizi yapma gayretindeyiz. Oldu ki bizi uzak bir semtten aradılar, bölgeye daha yakın olan başka çilingir arkadaşıma yönlendirmede bulunuyorum. Korsan çalışan çilingirler işi almak için 40 liraya bile kapıyı açabiliyor. Biz odanın belirlediği fiyatlara uyuyoruz. Kapı kilitli değil ve kilidi değişmeyecekse, çekili kapıyı açmanın fiyatı; gündüz 70 lira, akşam saat 8'den gece 12'ye kadar 100 lira, gece saat 12'den sonra ise gidilen bölge mesafesine göre 150 liraya kadar ulaştığı oluyor. Kilitli kapıyı açmanın fiyatı ise kilidin duruma göre değişirken, 70 liradan başlıyor. Maymuncukla açılamayan kapılarda rozet ve kilidin kırılması, yerine yenisinin takılması neredeyse 300 liraya mal oluyor. Araba kapısını açmanın fiyatı, aracın markasına göre değişebiliyor. Özellikle BMW ve Volkswagen'in araçlarında yüksek güvenlik sistemi olduğu için bu araçların maymuncukla açılması gerekmektedir. Bunun fiyatları ise 150 liradan başlayıp, 500 liraya kadar çıkabiliyor. Araba kilitli ve anahtar kayıp ise bu arabanın sıfırdan açılması lazım. Daha sonrasında araca göre anahtarının tekrar yapılması gerekiyor. İmmobilizer dediğimiz arabayı çalıştıran çipin kopyalanması çok daha maliyetlidir. Neredeyse bin lirayı bulmaktadır. Anahtar kopyalama ücretleri ise 5 liradan başlıyor, anahtarın kullanılacağı yere göre 100 liraya kadar çıkmaktadır'' şeklinde konuştu.

''SADECE KİLİTLİ OLMAYAN KAPILARI KARTLA AÇABİLMENİZ MÜMKÜNDÜR''

Herkesin kapısını öyle rastgele açamazsınız diyen Has, ''Bir kapıyı açıyorsanız ya tabusu ya da kira kontratı olması gerekiyor. Maalesef bu herkese sorulmuyor. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bazı vatandaşlar dışarıda kalınca kapılarını kartla açmayı deniyor. Sadece kilitli olmayan kapıları kartla açabilmeniz mümkündür. Hırsız emniyetli kapıların kart veya telle açılması imkansızdır. Bunlar için daha çok maymuncuk tercih edilir. Yeni yapılan kapıların kalınlığı, dilin olduğu yerin farklılıkları da kapının açılmasını zorlaştırmaktadır. Çilingir mesleğinin çıraklık okulunda bir bölümü var, ama çok talep olmadığı için eleman yetişmiyor. Yabancıdan daha ziyade yakın akrabaların yanında yetişme ile bu işi öğrenen insanlar oluyor. Teknolojinin gelişmesi ve kilitlerin çoğalmasıyla birlikte direkt kapıyı kırıp, yeni kilidi takabiliyorsunuz. Biz anahtar kopyalama, kapı açma, bina blok giriş ve çipli geçiş sistemlerinin hidrolikleri, manyetik ve sensörlü kilitler gibi otopark kumandalarının da arıza ve bakımları yapmaktayız'' dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.09.22 09:03 - Son Güncellenme: 2021.09.22 09:40 - HABER MERKEZİ
A