Bursa'da kaynakçılık sektörünün zorlukları neler? (ÖZEL HABER)

Bursa'da kaynakçılık sektörünün zorlukları neler? (ÖZEL HABER)

Her mesleğin güçlüğü olduğu gibi, ağır iş sektörüne giren kaynakçılığın da pek çok zorluğu var. Kaynakçı ustası Hasan Eker, "Kaynak yaparken özellikle gözlerimiz çok etkileniyor. Kapalı ortamda kaynak yaptığımız zaman vücudumuzda yanıklar oluşuyor. Kaynak ağrısını alması için gözlerimize, patates kesip koyuyoruz. Zor bir mesleğimiz var. Personel bulmakta zorlanıyoruz. Bu mesleğin kesinlikle okulu olması lazım" dedi.

2021.07.27 08:46 - Son Güncellenme: 2021.07.27 09:50 - Bursa Bölge
A
Bursa'da kaynakçılık sektörünün zorlukları neler? (ÖZEL HABER)
08:43 Bursa'da kaynakçılık sektörünün zorlukları neler? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da kaynakçılık sektörünün zorlukları neler? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Kaynakçılık, zor ve tehlikeli meslek grupları arasına giriyor.

"BU MESLEĞİN KESİNLİKLE OKULU OLMASI LAZIM"

"Ben okul okumadan, çıraklıktan yetiştim" şeklinde konuşan kaynakçı ustası Hasan Eker, "Yeni nesilde böyle bir şey yok. Ara eleman ve çırak yetiştirmekte sıkıntı yaşıyoruz. Pandemi sürecinden yüzde 60 etkilendik. Normalleşme sonrası işlerimiz açıldı. Mesleğimiz ağır iş sektörüne giriyor. Her meslekte olduğu gibi bizim de bir takım tehlikeli durumlarımız var. Kaynak yaparken özellikle gözlerimiz çok etkileniyor. Kapalı ortamda kaynak yaptığımız zaman vücudumuzda yanıklar oluşuyor. Zor bir mesleğimiz var. Her ne kadar kendimizi korusak da işimiz yine de yorgunluk hissi veriyor. Kaynak yaparken özel ekipmanlarımızı kullanıyoruz. Yaz sezonu gelince sıcaktan çok zorlanıyoruz. Hem havanın sıcaklığı, hem de kaynağın sıcaklığı bizi bunaltıyor. Kaynak ağrısını alması için gözlerimize, patates kesip koyuyoruz. Arada sırada da doktor tavsiyesi üzerine ilaçlar kullanıyoruz. Gözlerimiz çok ağrı yapıyor. Kullanılan ilaçlar bizi sadece psikolojik olarak rahatlatıyor. Bu mesleğin kesinlikle okulu olması lazım. Sanat okulları bu meslek için yetersiz kalıyor. Eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Personel bulmakta zorlanıyoruz. Bu meslek zor ama tavsiye ederim. Kazançlı bir meslek" dedi.

"KAYNAKÇILIK ÖLMEYEN BİR MESLEK"

Bir diğer kaynakçı ustası Remzi Akman ise, "Piyasa ortada. Hem parasal yönden hem de eleman yönünden sıkıntılarımız var. Usta yetişmiyor. 8 yıl okul okumak mecbur oldu. Bizim sektörde kişinin, çıraklıktan yetişmesi lazım fakat şu an gençlerde çalışma hevesi yok. Biz işimizi yapıp, hakkımızı alıyoruz. Her şeyin bir bedeli var. Gaz altı ya da elektrik kaynakları zamanla körlüğe neden olabiliyor. Mesleğin sonucunda para kazanmak çok kolay. Kaynakçılık ölmeyen bir meslek" diye konuştu.

"KAZANCIMIZIN YÜZDE 70'İ MALZEMELERE GİDİYOR"

35 yıldır kaynakçılık sektörüyle uğraşan Erdal Karaaslan da "Mesleğimizde eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Eleman sıkıntısı olduğu için işleri tam anlamıyla yapamıyoruz. İşler, iş sahibine kalıyor. Kaynakçılık dikkat edilmesi gereken, tehlikeli bir meslektir. Şimdiki gençler kirli ortamda çalışmak istemiyor. Bu yüzden kolay iş arayışına giriyor. Alt yapı olmayınca iş yükü eskilere biniyor. Sektörde yeni kişiler yetiştiremiyoruz. Kaynakçıların çok kazancı var diyemeyiz. Esnafların hemen hemen hepsi aynı parayı kazanıyor, bu meslekte çok iyi para yok. Kazansak da kiralara ve ham maddeye yetiştiremiyoruz. Bu yüzden kar oranları aşağı çekiliyor. Ham madde günden güne zamlanıyor. Kazancımızın yüzde 70'i malzemelere gidiyor. Bu yüzden işçiliğimiz düşüyor. Yaptığımız zahmete değmiyor. Şu an metal sektöründe eleman ihtiyacı var. Metal ve kaynak olmadan, sanayi olmaz. Bu yüzden bu mesleği herkes seçmeli" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.07.27 08:46 - Son Güncellenme: 2021.07.27 09:50 - Sema Üstüntaş-pasif
A