Bursa'da ikinci el otomobil piyasasında son durum ne? (ÖZEL HABER)

Bursa'da ikinci el otomobil piyasasında son durum ne? (ÖZEL HABER)

Havaların ısınmaya başlamasıyla araba almayı düşünenlerin gözü otomobil fiyatlarına çevrildi. Bir süredir sıfır ve ikinci el otomotiv sektöründe süren hareketlilik, vatandaşı düşündürüyor. İkinci el araba fiyatları hakkında bilgi veren Bursa Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, "İkinci el otomotiv sektöründe fiyatlar uygun. Almayı düşünen insanların bir an önce bu düşüncelerini fiiliyata dönüştürmelerinde fayda var" dedi.

2021.04.15 08:58 - Son Güncellenme: 2021.04.15 10:36 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da ikinci el otomobil piyasasında son durum ne? (ÖZEL HABER)
08:50 Bursa'da ikinci el otomobil piyasasında son durum ne? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da ikinci el otomobil piyasasında son durum ne? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Türkiye'deki ticaret hareketliliğinde pandemi nedeniyle sektörel bazda yüzde 70'e varan düşüşler gözlendi.

Sıfır otomobillere gelen zam, ikinci el araba piyasasını da doğrudan etkiledi.

Havaların ısınmaya başlamasıyla araba almayı düşünenlerin gözü otomobil fiyatlarına çevrildi.

Sıfırın el yakması ve teminde yaşanan zorluklardan ötürü ikinci eldeki son durum yeniden merak ediliyor.

Şimdi otomobil alırsam zarar mı ederim, kara mı geçerim?

Artık aynı zamanda bir yatırım aracına dönüşen ve kısa sürede ciddi gelir de kazandırabilen otomobil almak için doğru zaman mı sorularına yanıt aranıyor.

Bursa Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, otomobil almayı düşünenler geç kalmadan bir an önce harekete geçmeli diyor.

"İKİNCİ EL ARAÇLARDA FİYATLAR UYGUN"

"İkinci el otomotiv sektörü 3 aydır durgun dönemini yaşıyor" şeklinde konuşan Başkan Yanık, "Dolar, Euro ve altının düşük olması ve sıfır araçlardaki fiyatlarda fazla oynanmaması gibi daha birçok etkenleri mevcut. Dolar, Euro ve altındaki hareketlilik, sıfır araçlardaki fiyat yüksekliği, ikinci el araba piyasasına tekrar hareketlilik kazandırdı. Böyle devam ederse işlerimiz güzel olur. Pandemi nedeniyle oluşan kapanmalar Türkiye'deki ticaret hareketliliğinin yüzde 60-70 oranında düşürdü, düşürmeye de devam edecek çünkü Türk halkı salgın sürecinde çok duyarsız. Sadece galerici esnafı değil, tüm esnafımızın işleri kötü ama şu an işlerde biraz hareketlenme mevcut. İlerleyen günlerde de yaşayıp, göreceğiz. İkinci el otomotiv sektöründe fiyatlar uygun. Almayı düşünen insanların bir an önce bu düşüncelerini fiiliyata dönüştürmelerinde fayda var çünkü ileriyi göremediğimiz için ne olacağını bilemiyoruz, fakat artı yönden artış olacağını görüyoruz" dedi.

"BU YENİ BİR BAŞLANGIÇ"

Yanık, "Otomotiv sektöründe sıradan çok beyanatlar var. Bu sektörde yetkili olan olmayan herkes yorum yapıyor. Yıllardır sektör sıkıntı çekiyor. Yetkililerin açıklamalarını dikkate almayıp, yetkisiz ağızlardan yapılan açıklamalar da bizim piyasamızı etkiliyor. Şu an nasıl bir hesap yaptılar bilmiyorum. Her zaman gerçek pazara bakmak lazım. İnternette insanlar fiyatları kafalarına göre yazıyorlar. Bu fiyatlar üzerinde insanlar yıllardır boşa yorum yapıyorlar. Otomotiv sektörünün asıl döndüğü nokta gerçek fiyatların belirlendiği noktadır. Galericiler oto alım satım yapan merkezlerdir. Şu an fiyatlarda çok ciddi bir artış yok. Yüzde 5-10 gibi herhangi artışlar da gözükmüyor, ama yukarıya doğru bir artış eğilimi var. Bu yeni bir başlangıç. Yarının neler getireceğini kimse bilemez. Fiyatlar düşebilir derken yerinde sabitlenebilir de. Bu alım gücüyle alakalı bir şeydir. Arz ve taleple ilgili insanlar şunu unutuyor. Biz ikinci el otomotiv sektöründe araçların fiyatlarını belirlerken sıfır araç fiyatlarını baz alıyoruz. Aracın kıymetini belirlerken bizim endeksimiz her zaman sıfır araçlardır. Sıfır araçlara ne kadar zam gelirse, ikinci el arabaya da o kadar zam gelir. Bu yüzden yapılan beyanatlar sokaklardaki kişilerden alınan yorumlardır" şeklinde konuştu.

"HATIRLA VE GÖNÜLLE TİCARET OLMAZ"

Otomobil fiyatları hakkında örneklerle de açıklamalar yapan Hakan Yanık, "Yukarıdaki fotoğrafta yer alan 2015 model orijinal, hatasız ve dizel bir aracımızdır. Şu an 105 bin kilometrede. İstenilen fiyat ise 170 bin lira. Bu arabanın özellikleri standarttır. Deri döşemeli, klimalı, ABS ve yol bilgisayarı olan Advantage dediğimiz bir pakettir. Bizim araçlarımızdaki doluluk oranı değişiyor. Manüel vitesi ve dijital kliması da mevcuttur. 6 adet hava yastıkları var. Karartmalı aynası, dijital göstergesi var. ABS dünya standartlarında olan bir güvenlik sistemidir. Bluetooth ve CD okuyucusuyla tamamen dolu bir araç. Donanım açısından müşteriye fazlasıyla hitap edecek bir pozisyonda, ama segment olarak baktığınızda orta segmentte bir araç. Maalesef artık araçlar bir ev fiyatına yaklaştı. İnsanların araç alırken uzman ve profesyonel yerlere göstermeleri lazım. Hatırla ve gönülle ticaret olmaz. Paralarını noterden veya takas bank yoluyla ödeyip, arabaları o şekilde almaları gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.

"OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ RAHATLIKTIR"

Yanık, "Bu aracımız ise 2016 model ve benzinlidir. Bir kadın arkadaşımızdan aldığımız bir araç. Çok fazla kullanılmamış. Şu an piyasada istenilen rakam 300 bin lira. Özellikle kadın sürücülerin çok rahat kullanabilecekleri bir araçtır. Türkiye'de artık otomatik vites mecburiyet haline geldi. Şehir içindeki trafiğin yoğun olması, dur kalkların çok olması, insanları debriyaj, gaz ve fren yordu. Kadın sürücüler genelde otomatik vitesli araçları tercih ederken erkek sürücüler de buna dahil oldu. Otomatik vitesli araç bir rahatlıktır" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.04.15 08:58 - Son Güncellenme: 2021.04.15 10:36 - HABER MERKEZİ
A