Bursa'da Görükle'deki kiralık daire ve apart fiyatları ne kadar? (ÖZEL HABER)

Bursa'da Görükle'deki kiralık daire ve apart fiyatları ne kadar? (ÖZEL HABER)

Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayacağının duyurulmasının ardından, pandemi sürecini ailelerinin yanında geçiren öğrenciler eğitim gördükleri kentlere dönmeye başladı. Öğrencilerin geri dönmesiyle birlikte Bursa'daki kiralık ev piyasası da hareketlendi. Hal böyle olunca üniversite öğrencileri de kendilerine uygun kiralık daire ve apart fiyatlarını araştırmaya başladı. Bursa'da üniversite hayatının kalbi konumundaki Nilüfer ilçesindeki Görükle mahallesinde 2021-2022 döneminin yurt fiyatları aylık bin liradan başlarken; 1+1 eşyalı daire fiyatları ise 1.500 liradan başlayıp, 1.800 liraya kadar çıkıyor. Aynı dairelerin eşyasız olanları ise 850 lirayla, 1.200 lira arasında bulunabiliyor.

2021.08.25 08:45 - Son Güncellenme: 2021.08.25 10:15 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da Görükle'deki kiralık daire ve apart fiyatları ne kadar? (ÖZEL HABER)
07:19 Bursa'da Görükle'deki kiralık daire ve apart fiyatları ne kadar? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da Görükle'deki kiralık daire ve apart fiyatları ne kadar? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Üniversite tercihlerini yapan adaylar, üniversitenin bulunduğu ilin konumuna göre fiyat araştırması yapmaya başladı.

Bursa'da üniversite hayatının kalbi konumundaki Nilüfer ilçesindeki Görükle mahallesinde 2021-2022 döneminin yurt fiyatları aylık bin liradan başlarken; 1+1 eşyalı daire fiyatları ise 1.500 liradan başlayıp, 1.800 liraya kadar çıkıyor. Aynı dairelerin eşyasız olanları ise 850 lirayla, 1.200 lira arasında bulunabiliyor.

''GÖRÜKLE'DE GENEL OLARAK YILLIK YURT FİYATLARI 10-15 BİN LİRAYI BULUYOR''

Emlak sektöründe hizmet veren Hüseyin Ateş, ''Emlak ve yönetim mezunuyum. Buraya yerleşmek isteyen öğrencilerimiz bir ay öncesinden geldiler. Kalacakları yerleri tuttular ve tekrardan memleketlerine döndüler. 2 yıldır süren pandemi sürecinden dolayı işlerimiz çok yoktu. Okulların açılmasıyla birlikte işlerimizde yoğunluk var. Bu yoğunluğu ekim ayına kadar bekliyoruz. Ekim ayından sonra işler seyrekleşir. Herkesin o zamana kadar yerine yerleşmiş olacağını düşünüyoruz. Görükle'de daha çok eşyalı dairelerimiz bulunmaktadır. Öğrenciler burada 1-2 yıl veya 4 yıl kaldıkları için genel olarak eşyalı yer tutmayı tercih ediyorlar. 10-15 bin lira civarında eşya masrafı yapmak, öğrenciler için ağır yük oluyor. Bu yüzden öğrencilerimiz eşyalı daire tuttuklarında, yıl sonunda eşyaları aynı şekilde teslim etme şartıyla dairemizi boşaltıyor. Apartlar veya yurtlar ilk yıl okula yeni başlayanlar için ailelerin isteği üzerine kiralanıyor.  Yıl sonunda öğrencilerimiz ortama ayak uydurduğu takdirde bu bölgeye alıştığı süreç zarfında kendi evlerine geçmek istiyorlar. Tabi ki yurt fiyatları yurdun kalitesine, hizmetine göre değişiyor. Görükle'de genel olarak yıllık yurt fiyatları 10-15 bin lirayı buluyor. Kiralık daireler ve yurt fiyatları ortalama yıllık olarak aynı paraya denk geliyor, ama siz yurtta kalacaksanız bir oda kiralayabiliyorsunuz. Ev tutarsanız kendinize ait 1+1, 2+1 eviniz olmuş oluyor. Görükle standartlarında daireler genellikle 60 metrekare civarındadır. İki yıllık pandemi sürecinde bildiğiniz üzere bütün esnaflar kapalıydı. Buna istinaden dairelerimizde ister istemez bir boşalma oldu. Bu süreç bizi birazcık zorladı, ama bir şekilde atlattık. Şu an daha iyiyiz, daha da iyi olacağımızı düşünüyoruz. Pandemi sürecinde bazı mal sahipleri evdeki kiracılarının çıkmamasını istediler, çünkü kiracı bulmak zorlaştı. O dönemde Görükle'nin neredeyse tamamı boşalmıştı. Bu yüzden fiyatları birazcık geri çektiler. Pandemide mal sahipleri 900 liralık dairelerini ilk başta 700 liraya kiraya verdi. Sonraki süreçte ise tefe tüfe oranına göre fiyat artışları gerçekleştirildi. Öğrencilerimize yeni eğitim-öğretim dönemlerinde başarılar diliyoruz'' dedi.

''ÖĞRENCİLER DAHA ÇOK EŞYALI DAİRELERİ TERCİH EDİYOR''

Gayrimenkul işiyle uğraşan Oğuzhan Macit,  ''Şu an Görükle bölgesine çalışıyoruz. Görükle bölgesinde genellikle dışarıdan ev alan arkadaşlarımız oluyor. Firmamız tarafından tamamen kira garantisi kapsamında insanları mağdur etmemek adına güzel bir sistem içerisinde çalışıyoruz. Öğrenciler daha çok eşyalı daireleri tercih ediyor.  Eşyasız ev fiyat bakımından insanları daha çok zorluyor. 1+1 eşyalı daire fiyatları 1500 liradan başlayıp, 1800 liraya kadar seyrederken, eşyasız dairelerde ise fiyatlar 850 liradan başlayıp, 1200 liraya kadar çıkıyor. Geçen yıl okulların kapalı olması da işlerimizi etkiledi. Şu anda bulunduğumuz daire yerden ısıtmalı, eşyaları sıfır şeklinde pazarlıyoruz. Burada gördüğünüz tüm eşyalar temiz, giren kişinin hemen oturabileceği şekildedir. Bunun dairenin aylık fiyatı bin 500 lira. Yurtta aylık ücretler ise bin liradan başlıyor.  Bu yüzden iki arkadaşıyla gelen kişi yarı yarıya ev kirasını bölüşüp yurtta kalmamayı tercih ediyor. Ev fiyatları çıktığı zaman kira fiyatları da yükseliyor. Havuzun, güvenliğin olduğu yerlerde fiyatlarımız bir tık daha yükselebiliyor'' ifadelerini kullandı.

''ŞU ANDA GÖRÜKLE'NİN YÜZDE DOKSANI DOLU''

Emlakçı Burak Gemici, ''4 yıldır gayrimenkul danışmanlığı yapıyorum. Geçtiğimiz dönem 1. ve 2. sınıflar uzaktan eğitim aldıkları için üniversiteye gelemediler.  Bu yüzden henüz bir daire tutma arayışına girmemişlerdi.  Okulların açılacağı belli olduktan sonra gelip dairelerini tutup gittiler.  Okulların açılıp açılmayacağı ile alakalı hala şüphelerimiz var. Üniversiteye yeni başlayacak olanlar henüz daire arayışına girmedi. Uzaktan arayıp soranlar oluyor, ama daireler genellikle onlar gelene kadar dolmuş olur.  Şu anda Görükle'nin yüzde doksanı dolu. Pandemiden dolayı bütün ülkelerin ticaretinin sekteye uğraması özellikle ülkemizde yasakların gelmesi ile beraber vakalarında artması ticareti etkiledi. Bu sadece emlakçılık sektörüyle değil, genel anlamda baktığımız zaman bütün sektörlerde bir sıkıntı yarattı. Bu durum bizi fazla derinden etkilemedi diyebiliriz. Müşteri ilk eve yerleşirken depozitosunda; bir kira bedeli, emlak komisyonu ve bir normal kirasını ödeyerek daireye geçiş yapıyor. Ortalama bin liralık bir daire için 3 bin lira ödemesi gerekiyor. 3 bin lirayı öğrenci arkadaşlar genellikle ödeyemiyorlar ya da taksitlendirmesi yapıyorlar. Biz de elimizden geldiği kadar mal sahibi ile konuşup onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Gemici sözlerini şu şekilde sürdürdü:

''Genellikle eşyalı daireler daha fazla tercih ediliyor. Görükle; Hasanağa, Küçük Sanayi ve Kayapa bölgesi tarafının tam ortasında kaldığı için genellikle sanayide, fabrikada çalışan insanların daire tutmaya geldiği bir yer olmaya başladı. 4 -5 yıl kalacak olan arkadaşlar eşyasız bakıyorlar. Şu an eşyasız daireler de çok pahalılaştı. Kesin olmamakla beraber tek kişilik apart ücretleri Görükle'de 1500-1600 lira aralığında seyretmektedir. Bunun içerisinde sadece sabah kahvaltısı ve faturalar dahil oluyor. Şimdiden orta klasman dediğimiz dairelerde nerdeyse hiç yer kalmadı. 1+1, 2+1 daire fiyatları ise 1500 lira civarında seyrediyor. 3 arkadaşın 3+1 daireye çıktıkları varsayarsak kişi başına kira bedeli olarak 500 lira düşüyor. Bunun elektriği, suyu, doğalgazı, internet faturası gibi faktörleriyle 700-800 lira civarında ev masrafları ile beraber çıkabilirler. Onun haricinde de zaten dairelerde faturaların yüksek çıkmasının nedenleri de var. Mesela kat mülkiyeti, eğer bir daire kat irtifaklı ise yüzde 40 daha fazla ödüyor. Pandemiden bu yana; kira değeri bin 400 lira olan daire pandemiden önce bin 100 lira civarında kiralanıyordu. İnsanlar şunun fark algısını yaşıyor; pandemiden sonra kira fiyatları zamlandı, mal sahipleri çok acımasız diye düşünüyorlar. Mal sahipleri kirayı nasıl olsa yaz döneminde tutulacak diye zamlandı şeklinde bir algı var. Bu algı tamamıyla yanlış, çünkü ekonomi sisteminde bir takım aksaklıklar olduğu için kira fiyatlarına yansıyor. Yani iki yıl önce yüz lirayla yaptığınız bir alışverişle şu ankini kıyaslayamazsınız. Bu tamamıyla devalüasyon ve enflasyon ile alakalı olan bir şey. 150 bin liraya sattığımız daireler şu an itibariyle 220-230 bin lira bandına çıktı. Rakam farkı bu durumu çok iyi gösteriyor'' dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.08.25 08:45 - Son Güncellenme: 2021.08.25 10:15 - HABER MERKEZİ
A