Bursa'da et fiyatları ne durumda? (ÖZEL HABER)

Bursa'da et fiyatları ne durumda? (ÖZEL HABER)

Son günlerde gıda fiyatlarındaki artış vatandaşın tepkisine neden oluyor. Peki, et ürünlerinde durum ne? Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, gıda fiyatlarındaki artışın ete fazla yansımadığını dile getirirken, bir esnaf ise, "Fiyatlar yüksek, müşteriler bu durumdan şikâyetçi" dedi.

2021.03.08 09:08 - Son Güncellenme: 2021.03.08 10:14 - Bursa Bölge
A
Bursa'da et fiyatları ne durumda? (ÖZEL HABER)
08:38 Bursa'da et fiyatları ne durumda? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da et fiyatları ne durumda? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Gıda fiyatlarının yükselmesinden vatandaş şikayetçi. 

Peki, et ürünlerinde son durum ne?

Ete zam gelmedi diyen de var, pahalılıktan şikayetçi olan da...

"ETE %5'LİK BİR ZAM BİLE GELMEDİ"

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, "Gıda fiyatlarındaki artış ete fazla yansımadı. Gıdada %30-%40 gibi bir artış olmuştur. Et fiyatları geçen seneki fiyatlarla aynı. Karkasa etin fiyatı geçen sene 40 lirayken, 37 liraya gerilemişti. Kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı ise sabitti. Bu durum 55 lira ve 65 lira arasında hareketlilik göstermiştir. Şimdi de pek bir değişiklik olmadı, fakat yem fiyatları 80 lirayken, şu anda 120 lira oldu. Yani yem fiyatlarına %50'lik bir artış olmuştur. Ete ise %5'lik bir zam bile gelmedi. Geçen seneye oranla bu sene de aynı fiyatta devam ediyor, ama gıda fiyatlarında kontrol dışı bir hareket var. Ben meslek odası başkanı olarak hem gıdayı alan, hem de üreten kişilerden biriyim. Bu artıştan ben rahatsızım. Et ve hayvan besiciliğinde sıkıntı var. Sayın bakanımız ete zam vererek 36 liradan 38 liraya yükseltmişti.  O ara vatandaşlar et için süt ineklerini kestiler. Ardından süte zam geldi. Bu durum karşısında zam önce süte gelmesi lazımdı. Süt ineklerinin kesilmemesi gerekiyordu. Yanlış bir politika ile inekler kesildi. Şimdi de hayvan sıkıntısı var. İthalat açılmazsa fiyatlar durmaz. Yetkili kurumlarımız öncelikle artışta yeme baksınlar. Onlardan tek ricam yemi kontrol etsinler. Keşke daha ucuz olsa biz de üretimde kazanırız. Halkımız et yemeli. Et yiyen insanlar akıllı olurlar. Etin tüketimi çok az. Biz Avrupa'ya göre daha az et tüketiyoruz. Bu yüzden çok üzgünüm" dedi.

"ET TEMEL GIDAMIZDIR"

Yemin et fiyatlarında etkili olduğunu söyleyen Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, "Yem fiyatları böyle devam ederse et fiyatlarında mutlaka değişim olur. Değişiklik yapılmazsa ne besici, ne hayvan, ne de köy kalır. Köylü bunlardan besleniyor. Almış olduğu yemin fiyatını çıkarmazsa hayvancılık yapamaz. Yapamadıklarında ise çiftliklerini kapatırlar. Mutlaka et fiyatlarında değişiklik olacaktır, olması da gerekiyor. Yem ne zaman frenlenirse et de o zaman frenlenir. İkisi de oto kontrol sistemi gibidir. Birbirlerini kontrol eder. Vatandaş ya zarar edip dükkânlarını kapatacak, ya da kar edip yoluna devam edecek. Kırmızı et de beyaz et de çok ucuz. Bir kilo balıkla 2-3 kişi anca doyar, ama bir kilo et ile 8 kişi doyar. Böyle bakıldığı zaman balık, etin iki katıdır. Baklavanın kilosu 100 lirayken etin kilosu 50 lira. Yani bir baklava keyfi yenilen bir şeydir. Et temel gıdamızdır. Halkımız eti tüketmek zorundadır. Hem beyaz hem de kırmızı eti tüketmeliler. Kırmızı et B vitamini ile direkt beyni güçlendirir. 6 aylık bir çocuğa kemik suyu verirler. Yani küçük çocuklardan yaşlı insanlara kadar kalsiyumla ve kemik suyuyla beslenmeye ihtiyacımız var. Devlet bu konuda duyarlı olsun. Vatandaşını seven bunu yapmalı. Ben vatanımı da vatandaşımı da çok seviyorum. Her zaman yemelerini de tavsiye ederim" diye konuştu.  

"MÜŞTERİLER ŞİKÂYETÇİ"

Fiyatların yüksek olduğunu söyleyen bir  kasap ise, "Müşteriler bu durumdan şikâyetçi, ama üretici de haklı. Yem fiyatları ikiye katlandı. Fiyatların yüksek olması tezgahlara da yansıyor. Bu konuda müşteri kaybımız da çok oluyor. Kış sezonu itibariyle kelle paça, ayak paça, kırmızı et ürünleri çok tüketiliyor. Sakatat ürünlerinin hepsi çok faydalıdır" dedi.

Et fiyatları hakkında detaylı bilgi veren kasap; "Dana ciğer 48 lira, kuzu ciğer 80 lira, dana dalak 10 lira, dana böbrek 12 lira, dana kuyruk 30 lira, beyin 12 lira, kelle eti 28 lira, paça et 34 lira ve bahar eti ise 38 liradan satılıyor" şeklinde konuştu.

Eti, hastalıklardan korunmak için yemek zorunda olduklarını dile getiren vatandaşlar, fiyatların pek de ucuz olmadığını söyledi.

"BÜTÇEMİZİN YETTİĞİ KADAR YEMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Et alışverişi yapan bir vatandaş, "Dar gelirli vatandaşın biraz yemesi zor, ama sağlık için de yemek gerekiyor. Bütçemizin yettiği kadar yemeye çalışıyoruz. Şu anda kıyma ve parça et aldım. Haftada 2-3 kez kırmızı et tüketmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.         

"ŞİFA KAYNAĞI VE ANTİBİYOTİK ETKİSİ VAR"

Bu şartlarda et fiyatlarının normal olduğu ifade eden bir diğer vatandaş ise, "Yem pahalı. Ben köylü olduğum için hayvanların zorlu şartlarda yetiştiğini biliyorum. Bu yüzden et fiyatları normal. En fazla haftada bir kez et alabiliyoruz. Şimdi ise dana ayağı almaya geldim. Birçok derde faydası var. Bunu tükettiğimden beri hiç hasta olmadım. Şifa kaynağı ve antibiyotik etkisi var" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.03.08 09:08 - Son Güncellenme: 2021.03.08 10:14 - Sema Üstüntaş-pasif
A