Bursa'da enginar üreticileri dertli! (ÖZEL HABER)

Bursa'da enginar üreticileri dertli! (ÖZEL HABER)

Karaciğer dostu enginar, bu yıl korona virüs tedbirleri nedeniyle Bursa'daki üreticilerini memnun etmedi.

2020.06.01 08:46 - Son Güncellenme: 2020.06.01 09:36 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da enginar üreticileri dertli! (ÖZEL HABER)
05:54 Bursa'da enginar üreticileri dertli! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da enginar üreticileri dertli! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı Seymen mahallesinde yetiştirilen ve Marmara'nın en kalitelisi olmayı başaran enginar, bu sene üreticisini memnun etmedi.

Korona virüsün ortaya çıkmasıyla birlikte satışların düşmesi ve aracıların kendi aralarında fiyatları aşağı çekip, üreticiyi haberdar etmemesi sebebiyle enginar üreticileri bu sene zarar etti.

Seymen Mahalle Muhtarı Nazım Tüsüs, "Bu sene enginar satışımız çok az oldu. Otellerin ve pazarların kapalı olması bizleri çok zor duruma soktu. Oysa enginarın raf ömrünü uzatabilmek için birçok alternatif var. Mesela, konserve, vakumlama ya da soyma yöntemi gibi uygulamalarla enginarın ömrünü 1 yıl kadar uzatabiliriz" dedi.

Tüsüs, "Üretici enginarı ektikten sonra bırakmıyor. Yetiştikten sonra da bütün aşamalarında yer alıyor. Ama üretici hangi birine yetişecek? Sonuçta her işin bir branşı var.  Biz enginarı dikelim, bütün aşamalarını yapalım ve diğer üretici arkadaşlarımızla fikir birliği içinde olalım dedik.  Hepimiz para kazanalım istedik. Belediyeden de destek almıştık daha önce. Ama durum istediğimiz gibi olmadı" şeklinde konuştu.

"BU ÜLKENİN ÜRETİME İHTİYACI VAR"

Tüccarların üreticiden enginar alacakları zaman bir zarar görmediğini dile getiren Tüsüs, "Zararı üretici görüyor. Bu durum için devlet kurumlarından, Ziraat Odasından destek istedik. Tarım İl Müdürlüğü bize çok destek oldu. Ama pandemi krizi bizi çok etkiledi. Bu süreçten önce alıcı enginarı kendisinin kesip ve arabaya yüklemesi karşılığında dönümünü 5 bin liraya alıyordu. Bu süreç başlayınca yapılan pazarlıklar bozuldu. Yeniden pazarlık yapılma yoluna gidildi. Bu pazarlıkta bizi mutlu etmedi. Çünkü önceden kârımız olan rakamlar şimdi maliyeti anca karşılıyor. Fiyatlar önceye göre çok düşük. Önceden üretici 3 lira kazanırken şimdi 90 kuruş kazanıyor. Üretimi baltalamamak gerek. Bu ülkenin üretime ihtiyacı var" ifadelerine yer verdi.

"ÜRETİCİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALSIN İSTİYORUZ"

Seymen mahallesinde 450 dönüme yakın enginar üretiminin olduğunu ifade den Tüsüs, "En kaliteli ürün burada diyoruz. Çok çaba sarf ettik. Çok denemeler yaptık ve en iyisini yetiştirdik.  Bizim bu kadar emeğimize karşı, tüccar da artık risk almalı. Sadece kendine kar düşünmemesini, aynı kârı üreticiye de düşünmesini istiyoruz. Ya sabit fiyatlar olsun ya da kontratla yapalım bu işi. Bunların dışında enginar raf ömrü olan ve değeri olan bir ürün. Bunun için soyma makinesi, belirli bir merkez veya soğuk hava deposu belirlenirse ülkemiz için çok iyi olur. Büyükşehir belediyesi sesimizi duysun istiyoruz.  Baby enginar dediğimiz bir çeşidimiz var. Bizler bu sene bu çeşit enginardan umutluyuz. Zaten umutlarımızı ona bağladık. Fiyatların yukarıya çıkacağını ve daha verimli olacağını düşünüyoruz. Üretici emeklerinin karşılığını alsın istiyoruz. Alıcılar enginarlarımızı görmeye gelebilirler. Almasalar bile gelip çayımızı içsinler. Sohbet etmiş oluruz" diye konuştu.

"MALİYET ÜRETİCİYİ ZORLUYOR"

Uzun yılardır Seymen mahallesinde enginar üreten Behçet Doğru ise, "Bizim en büyük sorunumuz aracılarla. Rakamlar çok kopuk. Böyle olmamalı. Bu noktada en büyük iş Ziraat Odasına düşüyor. Türkiye genelinde 15 veya 20 tane enginar esnafı var. Sanırım kendi aralarında anlaşıyorlar. Biri bir bölgeye gittiğinde diğeri gitmiyor. Çiftçi zor durumda kalıyor. Zaten kış ayından borçlu çıkıyoruz. İşçi bulamıyoruz. Yenişehir'den işçi getiriyoruz. Maliyet üreticiyi zorluyor. Böyle fiyat kopuklukları da çıkınca mecbur malımızı ucuza veriyoruz. Hâlbuki bizim büyük firmalara fazlasıyla yetecek kadar enginarımız var" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.06.01 08:46 - Son Güncellenme: 2020.06.01 09:36 - HABER MERKEZİ
A