Bursa'da davetiyeler eskisi kadar rağbet görüyor mu?
Davetiyeler; özel günlerin anlamlı anıları olarak geçmişten günümüze düğün, sünnet ve cemiyetler için olmazsa olmazdır. Peki, günümüzde davetiyeler eskisi kadar rağbet görüyor mu? Davetiye fiyatları ortalama ne kadar?
2025.01.07 10:56 - Son Güncellenme: 2025.01.07 11:05 - Bursa Bölge - MERVE DENİZ EKİCİMERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Geçmişte çiftlerin ve ailelerin en mutlu günlerini sevdikleriyle kutlamak adına hazırlanan davetiyeler, günümüzde yerini teknolojiye bırakmakta. Özel günlerin anlamlı anıları olan davetiyelere günümüzde talep var mı? Davetiye Club firma sahibi Mehmet Yılmaz ve Davetiye Bursa Butik Davetiye firma sahibi Gül Kurtkaya Bursada Bugün'e değerlendirmelerde bulundu.
"ARTIK SADECE DAVETİYEYLE AYAKTA KALMAK ZOR"
Davetiye firma sahibi Mehmet Yılmaz, "Davetiyeler şekline, üzerindeki işleme ve kağıda göre davetiye fiyatları belirleniyor. Ortalama davetiyenin tanesi 10 liradan yapılıyor. Bursa, sünnet düğünleri açısından, özellikle dağ ilçeleri diğer illere göre daha iyi. Düğün davetiyelerine talep daha çok geliyor. Menüler de hazırlıyoruz. Geçmişte davetiyeye önem daha yüksekti, maddi durumlar daha güzeldi. Pandemiden sonra bir şeyler değişti. Teknoloji tarafı da var. Sosyal medya uygulamalarından göndereceğim diyenler oluyor. Sektörde rekabette arttı. Az talebe az arz oluyor. Başka sektörlere yöneldi insanlar. Gelir giderleri karşılamıyor aslında, davetiyecilerde durumlar biraz vahim. Sadece davetiyeyle ayakta kalmak çok zor. Artık davetiyeyle sadece çark dönmüyor, süs eşyaları eklendi. Çeşitlenmeye başladı insanlar. Her şey refah seviyesiyle alakalı" açıklamalarında bulunarak davetiyelere eskiden rağbetin daha fazla olduğunu dile getirdi.
"YETİŞTİRECEK İNSAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ"
Usta çırak ilişkisinin kalmadığına değinen Yılmaz, "Bu bir el sanatı. Sanatın da korunması, gelenek ve göreneklerin de devam etmesi işin önemli. Bizim işimizde hem kas gücü, hem akıl, hem de yaratıcılık gerekiyor. Süreç isteyen de bir süreç. Yeni nesil aceleci biraz. Yetiştirecek insan bulmakta zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı.
"GEÇMİŞE GÖRE DURUMLAR KÖTÜ"
Ailece davetiye sektöründe çalıştıklarını ve 25 senedir bu işi yaptığını dile getiren Gül Kurtkaya, "Bizim sezonumuz ilkbahar-yaz mevsimleri oluyor. Kışın da düğün yapanlar oluyor fakat daha az. Geçmişe göre satışlar çok düştü. 2019'da 1000 tane davetiyeyi her şeyi içinde kapıda ödemeli 250 TL'ye satışını yapıyordum. Şu an 500 tane davetiye 1000 TL. Tanesi 90-80 TL'ye de davetiyeler var, 300-400 TL'ye de var. Aslında davetiyeyi bir kere alıyorsun. İnsanlar buna ticaret olarak bakıyor. Belki bir daha hiç yaptırmayacaksın. Biz her şeyi sıfırdan yapıyoruz, bizim üretim yerimiz var. Kağıdından yazısına her şeyi sıfırdan yapabiliriz" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
00:34
-
00:44
-
01:22
-
02:04
-
07:20
En Çok Okunanlar
- Bursa'ya lapa lapa kar yağacak! Tarih...
- Bursalı diş hekimi çift ve 2 çocuğu otel...
- Bursa Yenişehir Havaalanı rekora koşuyor
- Korkutan deprem!
- Kayak merkezinde otel yangını: 10 ölü, 32...
- EYT'yi kaçıranlara müjde: Kademeli...
- Bursa'nın ilk AVM'lerinden biri!...
- Bursa'da kaybolan kadın her yerde aranıyor!
- Bursa Büyükşehir Belediyesi etkinlikleri...
- Bolu'da otelde yangın faciası: 66 can kaybı!
- Bursa'da katili arkadaşı çıkmıştı! Mehmet...
- Yangın faciasında can kaybı artıyor
- 80 bin TL maaşı var! Acil aranıyor ama...
- Bursa'da kendisinden haber alınamayan...
- Sivas'ta kayak tesisindeki otelde patlama!