Bursa'da "Danışık Gecesi" gelecek kuşaklara aktarılıyor
Bursa'nın Dağ yöresi olarak adlandırılan bölgede gerçekleştirilen "Danışık Gecesi" kültürünü yaygınlaştırmak ve gelecek kuşaklara en doğru şekilde aktarmak için düzenlenen "Geleneksel Sohbet Toplantıları ve Bursa Danışık Kültürü" paneli 10 konuşmacının katılımıyla Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleşiyor.
2023.01.27 14:45 - Son Güncellenme: 2023.01.27 15:05 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
ERSEL NALBANT / BURSADA BUGÜN
"Danışık Gecesi" kültürünü gelecek kuşaklara en doğru şekilde aktarmak amacıyla "Geleneksel Sohbet Toplantıları ve Bursa Danışık Kültürü" paneli düzenleniyor.

Bursa'nın somut olmayan kültürel değerleri arasında yer alan "Danışık Gecesi" UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Envanteri çalışmaları kapsamında "Geleneksel Sohbet Toplantıları" adı altında 2010 yılında ulusal envantere kayıt altına alındı. Daha çok Bursa'nın Dağ yöresi olarak adlandırılan bölgede gerçekleştirilen ancak günümüzde katılımcı sayısı azalan danışık toplantılarını gelecek nesiller aktarmak amacıyla iki oturumdan oluşan 10 konuşmacının yer alacağı panel yapıldı. Panelin ilk oturumunda Ege Üniversitesi'nden Prof.Dr.Metin Ekici, Uludağ Üniversitesi'nden Prof.Dr.Ali Kaya, Balıkesir Üniversitesi'nden Prof.Dr. Ali Kaya, DAĞ-DER'den Özer Güleç sunumlarını yaptı. Panelin ikinci oturumunda ise Uludağ Üniversitesi'nden Prof.Dr.Hülya Taş, Doç.Dr. Evrim Ölçer Özünel, Ege Üniversitesi'nden Doç.Dr.Pınar Fedekar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nden Dr.Tuna Yıldız ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden Doç.Dr. Sagıp Atlı sunum yaptı.

DAĞ-DER Başkanı Yaşar Türk'ün konuşması şöyle;
Bütün inançlarımızı ve kültürümüzü değerlerimizi aldırmış olduğum hayata dair inanca dair ne varsa bunları geleceğe taşımak zorunda olduğumuz birinci olarak yıllar boyu zaten bunu yapıyoruz sadece bir hemşeri derneği değil sadece kültür derneği değil hayata dair ne varsa Bursa'ya dair Türkiye'ye dair ne varsa olması hasebiyle biz sahip çıkarak bunları yaşatmaya çalışıyoruz işte bugünkü toplanmamız ve akşamki yapılacak olan inşallah uygulamasını da nasıl olduğuna dair kardeşliğin bütünlüğünü yani danışık kültüründe olduğunu uygulamalı bir şekilde anlatabilmek adına başta Bursa Büyükşehir Belediyemize başkanımıza ve katılımcılara teşekkür ederim



