Bursa'da 'ÇED' bilgilendirme toplantısına protesto engeli! 

Bursa'da 'ÇED' bilgilendirme toplantısına protesto engeli! 

Bursa'nın Orhangazi ilçesi sınırında yer alan Yalova'ya bağlı Güneyköy'de 50 dönümlük taş ocağı tesislerinin 1000 dönüme yükseltilmesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi için yapılan Bilgilendirme Toplantısı, başta köy halkı olmak üzere Yalova'dan ve Orhangazi'den gelen çok sayıda vatandaşın yoğun protestosu nedeniyle yapılamadı.

2025.02.14 20:44 - Son Güncellenme: 2025.02.14 20:50 - Bursa Bölge - FATİH MISIR
A
Bursa'da 'ÇED' bilgilendirme toplantısına protesto engeli! 

FATİH MISIR / BURSADA BUGÜN

Bursa Orhangazi ilçesine bağlı Kırsal Hamzalı Mahallesi'nin birkaç yüz metre ilerisinde bulunan Yalova'ya bağlı Güneyköy'de mevcut durumdaki 450 dönümlük taş ocağı ile ilgili yıllar boyunca süren tartışmalar devam ediyor. Süreç ile ilgili itirazlar tepkiler devam ederken son olarak ise tesisin mevcut 450 dönüm olan alanının genişletilerek 1000 dönüme çıkarılması için süreç başlatıldı. Bunun için ise taş ocağını sınırlarında bulunduran Güneyköy'de,   Hazırlanan ÇED raporunun köy halkına anlatılması için toplantı düzenlenmek istendi ancak, köy meydanını dolduran onlarca vatandaşın protestoları nedeniyle toplantı ve açıklama yarıda kaldı. Yalova'daki birçok STK'dan temsilcilerin bünyesinde bulunduğu Yalova Platformu'nun öncülüğünde gerçekleşen protestolara Güneyköylüler ve Yalovalılar destek verirken İYİ Parti Yalova İl Başkanı Osman Kendir ve Cumhuriyet Halk Partisi Yalova İl Başkanı Erdem Doğancı da katılım sağlayarak katkıda bulundu. Protestoya çevre köyler ve Orhangazi'den de destekçiler katılım sağladı. ÇED Bilgilendirme Toplantısı'nın iptal olmasının ardından kendisi de Güneyköylü olan Yalova Platformu Başkanı Hakim Menteş süreci anlattı.

"VAR GÜCÜMÜZLE MÜCADELE EDECEĞİZ"

Güneyköy'deki mevcut taş ocağından rahatsızlığını dile getiren Başkan Menteş, "20-30 yıldır köyümüzün civarındaki taş ocaklarının bizlere verdiği zararları, bunların yarattığı doğa katliamını çok iyi biliyoruz. Bu yüzden, şu anda yapılacak olan halkı bilgilendirme toplantısının bize herhangi bir ek bilgi sunmayacağı ya da katkı sağlamayacağı kanaatindeyiz. Bu toplantının yapılmasında hiçbir fayda görmüyoruz. Bunun yerine güçlü bir protesto ile istenmeyen bu duruma karşı uyandığımızı ve sesimizi duyurmak istediğimizi belirtiyoruz. Gürer Madencilik'in 1000 dönümlük bir ruhsat alanı var. Daha önce, 2018 yılında başlattıkları bir süreçte uzun mücadeleler sonucu, bu alanın 1000 dönümden 450 dönüme düşürülerek ancak izin alabilmişlerdi. Şu anda ise kalan 550 dönümü almak için yeni bir süreç başlatmış bulunuyorlar. Ancak biz, var gücümüzle mücadele edeceğiz. 550 dönüm dahi olsa, bir karış bile orman arazimizi madencilere vermek istemiyoruz. Bu, yapacağımız mücadelenin ne kadar güçlü ve kararlı olacağının bir göstergesidir ve bugünkü halk katılımı da bunun bir kanıtıdır" dedi.

"İŞİN ÇOK BAŞINDAYIZ"

Mevcut durum hakkında bilgi veren Başkan Menteş, "Şu an, gelen tepkiler doğrultusunda ilk rapor sunulmuş durumda, ancak bu rapor içi bomboş bir şey. Sadece bir kılavuz niteliğinde olup, gelen tepkiye göre detaylandırılacak. Sonrasında halkın görüşüne sunulacak, ancak bu şekilde bir toplantı olmayacak. Yazılı olarak rapor yayınlanacak. Biz de gerekli itirazlarımızı yazılı olarak yapacağız. Onlar, bu itirazları değerlendirip son raporu oluşturacaklar. Eğer buna da itirazımız olursa, yine hakkımızı kullanma şansımız olacak. Sonuçta devlet, olumludur ya da olumsuzdur diye bir karar verecek. Eğer olumsuz bir sonuç çıkarsa, buna karşı dava açma hakkımızı değerlendireceğiz. Ancak bu süreç neredeyse bir yıl sürecek gibi görünüyor. Şu anda dediğim gibi, işin çok başındayız" diyerek sözlerine son verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.02.14 20:44 - Son Güncellenme: 2025.02.14 20:50 - FATİH MISIR
A