Bursa'da bir araya gelen çiftçi kadınlar damakları şenlendiriyor

Bursa'da bir araya gelen çiftçi kadınlar damakları şenlendiriyor

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, lezzetiyle ilgi gören kozalak reçelini üreten kadınlar, satış noktalarının yanı sıra e-ticaret sayfaları ve kendi internet siteleri aracılığıyla gelen taleplere yetişmeye çalışıyor.

2021.11.16 11:42 - Son Güncellenme: 2021.11.16 12:19 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da bir araya gelen çiftçi kadınlar damakları şenlendiriyor

İlçede 2019 yılında kooperatif çatısı altında bir araya gelen kadınlar, birlikte çalıştıkları gıda mühendisinin tavsiyesiyle geçen yıl kozalak reçeli üretimine başladı.Tarlalarında ürettikleri sebze ve meyvelerden reçel, salça, sirke, erişte gibi çok sayıda gıdaya, Marmara Denizi ile Karacabey Ovası'nı birbirinden ayıran Karadağ'dan topladıkları karaçam kozalaklarıyla yaptıkları reçeli ekleyen kadınların ürünleri yoğun talep görüyor.Kadınlar ürünlerini satış noktalarının yanı sıra e-ticaret sayfaları ve kooperatife ait internet sitesinden pazarlıyor.

"HER GÜN EN AZ 5 -6 KİŞİ ÇALIŞIYOR"

Karacabey Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aylin Yıldız, tarlalarında yetiştirdikleri ürünleri katma değerle tüketiciye sunduklarını söyledi.Yıldız, kooperatif ortaklarının 30 kişi olduğunu ve dönüşümlü çalıştıklarını bildirdi.Sezonda dışarıdan 20 kişi çalıştırabildiklerini kaydeden Yıldız, şu bilgileri paylaştı:"Herkes birbirinin tarla işlerine dönüşümlü olarak müsaade vererek, birbirlerinin işlerini ayarlayarak dönüşümlü çalışıyor ama her gün en az 5-6 kişi çalışıyor. Her gün kargo çıkışımız oluyor Türkiye'nin her yerine. Aynı şekilde kooperatifin ticari aracıyla İstanbul, Ankara, Bursa ve Bandırma'ya ürünlerimiz şarküterilere güvenli bir şekilde teslim ediliyor. Bazı büyük marketlerde de ürünlerimizin satışı devam ediyor. Türkiye genelinde 50 civarında şarküteriye ürün veriyoruz. Ürün gamımız sürekli artıyor. Şeker hastaları şekersiz kozalak şurubu istedi, onlar için şekersiz kozalak şurubu yaptık. Aynı şekilde şimdi kozalak sirkesi üretmeye başlayacağız. Kozalağı 1 yıl fermente edip ertesi yıla hazır hale getireceğiz. Talebe göre glutensiz, şekersiz halde ürünlerimize çeşitler katıyoruz."

"GECELERİNİ GÜNDÜZLERİNE KATTILAR"

Aylin Yıldız, kooperatif süreci dahil çalışmalarının 6 yıl önce başladığını belirtti.Ortaklarla çok mücadele verdiklerine değinen Yıldız, şöyle devam etti:"Onlar bana inandı, güvendi. 1 yıl kadar hiçbiri ücret almadan çalıştılar. Gecelerini gündüzlerine kattılar. Hala da gecesi gündüzü hiç önemli değil, nerede ne gerekiyorsa toplamaya gidiyoruz. Mesela bir süre önce yağmur yağarken kozalak topladık, toplamamız gerekiyordu. Ailelerinden ilk önce inanmayanlar, 'Yapamazsınız, başaramazsınız', 'Gidiyorsunuz sonunda hiçbir maddiyat yok' diyenler oldu ama onlar, onlara inanmadı. Birlikteliğimize inandılar ve buralara geldik."


Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.11.16 11:42 - Son Güncellenme: 2021.11.16 12:19 - HABER MERKEZİ
A