Bursa'da bindallı yapmayı asırlık makinelerle öğreniyorlar

Bursa'da bindallı yapmayı asırlık makinelerle öğreniyorlar

Bursa'nın Keles ilçesinde kadınlar, asırlık makinelerle nakış işleyip, bindallı yapmayı öğreniyor.

2019.01.22 09:16 - Son Güncellenme: 2019.01.22 11:02 - Bursa Bölge
A
Bursa'da bindallı yapmayı asırlık makinelerle öğreniyorlar
05:00 Bursa'da köylü kadınlar 100 yıllık kültürlerini oyuncak bebeklere işleyip satıyor

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da köylü kadınlar 100 yıllık kültürlerini oyuncak bebeklere işleyip satıyor

05:51 Bursa'da bindallı yapmayı asırlık makinelerle öğreniyorlar

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da bindallı yapmayı asırlık makinelerle öğreniyorlar

Keles Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından Issızören Mahallesi'ne açılan kursta köy kadınları eski dikiş makineleri ile bindallı yapmayı öğreniyor. Atıl durumda olan makineler Keles Halk Eğitim Merkezi Öğretmeni Hatice Yıldız tarafından tadilattan geçirildi. Tekrar eskisi gibi çalışan makineler köy kadınlarının geçim kaynağı oldu. 21 Aralık'ta başlayan ve 15 Nisan'da sona erecek kursta 12 kursiyer öğrenim görüyor. 

Öte yandan kurstaki makinelerin birinin özelliği ise dikkat çekiyor. Uzun yıllar önce İstanbul'dan Keles'e getirilen makinenin yaşının bir asırdan fazla olduğu tahmin ediliyor. Kursa Öğretmeni Yıldız, "Dedelerimiz İstanbul'a çalışmaya gidiyorlar. Orada yaşlılarımız pantolon gibi abalar dikiyorlarmış. Makinenin sahibi, işçilerin bir tanesinin aba dikimini çok beğendiği için bu dikiş makinesini sen kullan diye veriyor. Sahibi uzun yıllar yaşamış kullanmış, şimdi biz kullanıyoruz. Kullanılmıyordu, atılma derecesine gelmiş eski bir makineydi. Temizledik, yağladık bakımını yaptık şimdi kursumuzda kullanıyoruz. Bu makinenin ayağı hafif, başı hafif ve kasnağı çok geniş" dedi. 

"Bindallı emek isteyen bir iş" 
Kurs ile ilgili bilgiler veren Yıldız, "Keles'in Issızören Mahallesi'nde makine nakışı ve bindallı yapacaklar. Şu anda bindallı yapımını öğreniyorlar. Makineleri herkes evlerinden getirdi. Eskimiş, evlerin bodrumunda, samanlıkta olan dikiş makinelerini tamir ettik, çalışmaya çalışıyoruz. İş-KUR desteği ile yaptığımız için günlük kursiyerlerimiz bir miktar para da alıyor. Yapılan bindallı halk eğitime verilecek. Kurs sonunda bir tane bindallı yaparız diye düşünüyorum. Bindallı yapımı çok zordur. Ustalık, emek isteyen bir iştir" diye konuştu. 

Kursiyer Fethiye Aydemir ise, "Bu dikiş makinesi benimdi. Ama eski ve bozuktu. Buraya getirdik, Hatice hocamız onarımını yaptı. Uğraşıyoruz, öğrenmeye çalışıyoruz. Burada günlerimiz çok güzel geçiyor. Arkadaşlarımızla anlaşıyoruz. Haftada 4 gün geliyoruz. Benim dikiş makinem çok eski olduğu için bu amcamın makinesiydi. Tarihi bilmiyorum ama çok eski bir makineydi. Küflü, bozuk, kasası çıkmıştı" açıklamasını yaptı. 

Kursiyer Ayşe Aydemir ise, "Kursa başladığımızdan beri dikiş öğreniyoruz. Daha önce makinede dikiş yapmayı biliyorduk, ama nakış yapmayı bilmiyorduk. Makine kendimizindi. Evde dikiyordum ama nakışı hocamızdan öğrendik. Öğrendikten sonra da bindallı yapacağız. Hocamız sayesinde her şey öğreniyoruz. Biz bunları yapmayı burada öğrendik. Kursumuzun devam etmesini istiyoruz. Daha öğrenecek şeylerimiz var" şeklinde konuştu. 

100 yıllık kültürlerini oyuncak bebeklere işleyip satıyor

BURSA'nın Keles ilçesinde kentin 100 yıllık kültüre sahip kıyafetleri, köylü kadınların elinde işlenerek bebeklere giydiriliyor. İsmini ilçeden alan Keles bebeklerini giydiren kadınlar, kazandıkları parayla aile bütçesine katkıda bulunuyor.

Keles ilçesinde 20 yıllık bir gelenek haline gelen, Keles Bebekleri, kadınların elinde şekilleniyor. İŞKUR ve Halk Eğitim tarafından desteklenen projede köylü kadınlar, aldıkları eğitimin ardından kentin geleneksel kıyafetlerini ince ince işleyerek oyuncak bebeklere giydiriyor. Geleneğin 20 yıl önce annesi tarafından ilçenin kırsal Sorgun Mahallesi'nde başlatıldığını belirten eğitmen Emine Çiçek, "Ben ilk olarak annemden öğrendim. Bebekleri para kazanmak, harçlığımı çıkarmak için kendim evde yapıp satarak başladım. Halk Eğitim Merkezimizin de desteğiyle buraya kurs açtık" dedi.



Bebekleri ve geleneksel motiflere sahip kumaşları hazır aldıklarını belirten Çiçek, "İki tane dokuma tezgahımız var. Bebeklerin peşkirlerini burada dokuyoruz. Keles Bebeği'nin kıyafetleri etek, peşkir, çizme, başına yaptığımız tepelik, kuşak, güdük, pulları ve çoraplarından oluşuyor. Bunların hepsini kursumuzda yapıp, oyuncak bebeklerimizi giydiriyoruz. Eskiden gelinlerimiz, şu an bebeklere diktiğimiz kıyafetleri giyiyormuş. Düğünlerde bindallı giyiyorlarmış, yeni gelinler günlük hayatta bu kıyafetleri giyiyorlarmış. Orta yaşlılar ise pulsuz, boncuksuz, dokuma kıyafet giyiyorlarmış" diye konuştu.



'BİR BEBEK BİR HAFTADA GİYDİRİLİYOR'

Bir Keles Bebeği'nin bir haftada tamamlanıp satışa hazır haline geldiğini söyleyen Çiçek, "Burada 14 kursiyerimiz var. Hepsi bebek giydirmeyi öğrendi, hepsinin elinde iş var. Bir kişi tek başına çalışarak bir bebeği yaklaşık bir hafta sürede bitiriyor. Eğer tüm kursiyerlerimiz bir bebek üzerinde çalışırsa, günde bir tane bebek giydirebiliyoruz. Bebeklerimizin fiyatı 50 liradan başlayıp, 250 liraya kadar çıkıyor" dedi.

İşlerini severek yaptıklarını, geleneğin sürdürülmesini isteyen Çiçek, "Ben bu bebekleri yaparken mutlu oluyorum. Arkadaşların da aynı histe olduğunu düşünüyorum. İşimizi severek yapıyoruz. Büyükşehir belediye başkanımızdan bize destek verip bu işi ilerletmesini istiyoruz. Biz bu bebekleri yapıyoruz ama pazarlayamıyoruz. Pazarlamakta sıkıntı yaşıyoruz. Bu işi eski geleneksel kıyafetlerimiz ölmesin, kültürümüz gelişsin diye yapıyoruz. Her gelin kızın çeyizinde bu bebeklerden olur. Sünnet yataklarını süslesin diye alırlar, hediyelik olarak alırlar. Aslında bebeklerimize talep var" dedi.



'2 AY 2 GÜN GİBİ GEÇTİ'

Kursiyerlerden Dürdane Oruç, hem eğlenip, hem de harçlıklarını çıkardıklarını belirterek, "Bebekleri yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz. 2 ay 2 gün gibi geçti bu kurs sayesinde. Bebeklerin daha çok tanıtılıp pazarlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.01.22 09:16 - Son Güncellenme: 2019.01.22 11:02 - Ali Yaşar
A