Bursa'da Ayakkabıcılar Çarşısı esnafı dertli! (ÖZEL HABER)

Bursa'da Ayakkabıcılar Çarşısı esnafı dertli! (ÖZEL HABER)

Bursa'nın tarihi yapıları içerisinde yer alan, Ayakkabıcılar Çarşısı'nda esnaf zor günlerden geçiyor. Eskiden insanların yürümeye yer bulamadığı bu çarşıya, müşterilerin ilgisi gün geçtikçe azalıyor. Çarşının kendini yenileyememiş olmasından dertli olan esnaf Erdem Baykal, ''Bursa'nın hemen hemen her yeri yenilendi, ama Bedesten civarı ve Ayakkabıcılar Çarşısı'nda bir değişim olmadı. Ayakkabıcılar Çarşısı'nın neredeyse 6 giriş kapısı var, ama bu kapıların birinde bile çarşıyı gösteren bir tabela yok. Bu çarşının ön plana çıkartılması için değişikliklerin yapılması şart. Bugün Kapalı Alt Çarşısı'nda bile son sistem klimalar varken, bizim dükkanlarımızdaki eski tip klimalar yeterli olmuyor. Çarşı içerisindeki çatılar ve zemin de çok kötü. Her hafta temizlenmesine rağmen, çarşı zemini temiz gözükmüyor'' dedi.

2021.08.31 08:26 - Son Güncellenme: 2021.08.31 09:52 - Bursa Bölge
A
Bursa'da Ayakkabıcılar Çarşısı esnafı dertli! (ÖZEL HABER)
05:35 Bursa'da Ayakkabıcılar Çarşısı esnafı dertli! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da Ayakkabıcılar Çarşısı esnafı dertli! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Bursa'da Kapalı Çarşı içerisinde bulunan Ayakkabıcılar Çarşısı; ürün çeşitliliği ile her müşteriye hitap ediyor.

Çarşı esnafı ise dükkanlarının ve çarşı içerisinin yenilenmesini dört gözle bekliyor.



''AYAKKABICILAR ÇARŞISI'NIN NEREDEYSE 6 GİRİŞ KAPISI VAR, AMA BU KAPILARIN BİRİNDE BİLE ÇARŞIYI GÖSTEREN BİR TABELA YOK''

Esnaf Erdem Baykal, "20 yıldır bu çarşıda çalışıyorum. Bursa'nın hemen hemen her yeri yenilendi, ama Bedesten civarı ve Ayakkabıcılar Çarşısı'nda bir değişim olmadı. Ayakkabıcılar Çarşısı'nın neredeyse 6 giriş kapısı var, ama bu kapıların birinde bile çarşıyı gösteren bir tabela yok. Bu çarşının ön plana çıkartılması için değişikliklerin yapılması şart. Bugün Kapalı Alt Çarşısı'nda bile son sistem klimalar varken, bizim dükkanlarımızdaki eski tip klimalar yeterli olmuyor. Bir diğer sıkıntımız ise, otoparkımızın olmaması. Gelen müşterilerimizin çoğu araçlarını park etmede sorun yaşıyorlar. Çarşı içerisindeki çatılar ve zemin de çok kötü. Her hafta temizlenmesine rağmen, çarşı zemini temiz gözükmüyor. Burası tarihi bir doku, ancak turistlerin birçoğu bu çarşıyı bilmiyor. Biz, daha çok Bursa halkıyla ticaretimizi sağlıyoruz. Kazanç durumumuz çok daha iyi olabilir" dedi.



''ÇARŞININ ŞU AN YIKIK, DÖKÜK BİR GÖRÜNTÜSÜ VAR''

Çarşının en eski esnaflarından olan Yunus Emre ise "Ayakkabıcılar Çarşısı, eskiden daha düzenliydi. Çarşının şu an yıkık, dökük bir görüntüsü var. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bu konularla alakalı çalışmalar yaptığını biliyoruz. İnşallah bu planlamalar uygulandığı zaman daha güzel olacak. Çarşıda bir müşterimiz eksikti, artık o da geldi. Ekonomik sorunlardan dolayı fiyatlar çok yüksek. Biz, marka ayakkabı sattığımız için kalitemiz de farklı oluyor" şeklinde konuşurken esnaf Fatih Vural "Ayakkabıcılar Çarşısı'na bilen gelir, bilmeyen hiç gelmez. Ayakkabı fiyatlarımız toptan aldığımız için gayet uygun. Bu çarşıda 10 liradan, 60 liraya kadar ayakkabı bulmanız mümkün. Biz, gram altın fiyatları gibi çalışıyoruz. Sattığımız ayakkabılara en fazla yüzde 2 civarında bir zam yapabiliyoruz" ifadelerini kullandı.



''GEÇMİŞLE BUGÜNÜN İŞLERİNİ KIYASLADIĞIMIZDA AYAKKABICILIK SEKTÖRÜNDE YÜZDE 8 ORANINDA BİR GERİLEME VAR''

Bir diğer esnaf Levent Emer,
"Çocukluğumdan beri bu çarşıdayım. Bu çarşıda, yürümeye yer bulamadığımız o eski günlerimizi arıyorum. Alışveriş merkezleri açılınca müşterilerimiz dağıldı. Bizim buradaki tek sıkıntımız; insanlar burayı kötü biliyor.  Ayakkabıcılar Çarşısı esnafının tamamı erkek olduğu için, kadınlar bir algıyla yaklaşıyor. Bizim bütün amacımız gelen müşteriyi memnun etmektir. Yeni yetişen nesil Ayakkabıcılar Çarşısı'nın yerini bilmiyor. Çarşının hiçbir girişinde Ayakkabıcılar Çarşısı'nı gösteren bir tabelamız yokGeçmişle bugünün işlerini kıyasladığımızda ayakkabıcılık sektöründe yüzde 8 oranında bir gerileme var. Sadece düğün alışverişi yapmaya gelen eski nesil müşterilerimiz bizleri tercih ediyor. Kaliteli ürünleri ucuza satmaya çalışıyoruz. Alışveriş merkezlerinde 500 liraya satılan ayakkabı, biz de 150 lira. Bay, bayan, çocuk her müşterinin aradığını bulabileceği ürünler satıyoruz" derken esnaf Şükrü Karçiga ise "Bursa değişti, gelişti. Çarşının müşteri kapasitesi azaldı. İnsanlar daha çok modern alışveriş merkezlerine gitmeye başladı. Bazen üç saat boyunca hiç müşterimiz olmuyor, bazen de dükkanımızda beş dakika içinde on müşteri ağırlıyoruz. Bu işler kısmet işi. Giyilebilecek uzun ömürlü bir ayakkabının ortalama fiyatı 200-250 lira civarında. Ayakkabıcılar Çarşısı'nı, tarihe uygun olan yapısını bozmadan modernleştirirsek daha güzel olacaktır. Özellikle çarşının çatı ve zemini hoş gözükmüyor. Etrafta çok sayıda göze çarpan kablo kirliliği var. Bunlar giderilirse daha iyi olacaktır. Çarşıda asıl hareketlilik yazın oluyor, kışın daha durgun geçiyor. Arap müşterilerimiz bize kendi çabalarıyla geldiklerini söylüyorlar. Rehberlerin, turistleri buraya yönlendirmesi gerekiyor. Ayakkabıcılar Çarşısı'ndaki en büyük sorunumuz, otopark. Bunun için Bursa Büyükşehir Belediyesi bazı bölgelerde çalışmalar yürütmeye başladı. Etrafımızda bulunan otoparkların kapasiteleri çok düşük, yeterli gelmiyor. Yeni yapılacak olan otoparkların bir an önce bitmesi, bizim de işlerimizi rahatlatacaktır" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.08.31 08:26 - Son Güncellenme: 2021.08.31 09:52 - Sema Üstüntaş-pasif
A