Bursa'da artık sahadalar! Tehlike saçıyorlar: Uyarı geldi...
Özellikle çocuklarda kaşıntı, alerjik reaksiyon ve nadiren enfeksiyon riski taşıyabilen böcek sokmaları ve sivrisinek ısırıklarına dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, nelere dikkat edilmeli?
2025.05.17 12:05 - Son Güncellenme: 2025.05.17 12:08 - Sağlık - SEMA ÜSTÜNTAŞ
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN
Geçtiğimiz haftalarda uyanan sivrisinekler, artık sahada.
Uykuları zehir eden sivrisineklere ve tehlike saçan böcek ısırıklarına çözüm arayan Bursalılara, uzman doktordan uyarılar geldi. İşte detaylar...
Nev Esentepe Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü Uzm. Dr. Mustafa Konur, çocuklarda böcek sokmaları ve sivrisinek ısırıklarına karşı uyarılarda bulundu.
"PENCERELERE SİNEKLİK TAKTIRIN"
Böcek sokmalarına ve sivrisinek ısırıklarından korunma yollarından bahseden Nev Esentepe Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü Uzm. Dr. Mustafa Konur, "Çocuklara açık havada açık renkli, ince ama uzun kollu giysiler giydirin. Çorap giymelerini ve pantolon paçalarını çorap içine koymalarını sağlayın. Yüzde 10-30 DEET içeren böcek kovucular çocuklarda kullanılabilir, ancak 2 aylıktan küçük bebeklerde kullanılmamalıdır. Doğal alternatifler olarak citronella, okaliptüs yağı veya limon yağı içeren ürünler tercih edilebilir. Böcek kovucuları yalnızca kıyafetlere veya cildin açıkta kalan bölgelerine ince bir tabaka halinde sürün; yüz ve ellerden uzak tutun. Pencerelere ve kapılara sineklik taktırın. Sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerde cibinlik kullanın. Bahçenizde veya çevrenizde su birikintisi oluşmasını önleyin, çünkü sivrisinekler burada üreyebilir. Sivrisineklerin aktif olduğu akşam saatlerinde dışarı çıkmamaya çalışın. Çocuğun oyun alanlarını düzenli kontrol ederek arı veya böcek yuvalarını temizleyin" ifadelerine yer verdi.
"ACİL DURUMLARDA 112'Yİ ARAYIN"
Böcek sokması durumunda yapılacaklardan da bahseden Uzm. Dr. Mustafa Konur, "Arı veya yaban arısı sokmasında; sokma yerinde iğne kalmışsa temiz bir cımbızla dikkatlice çıkarın. Soğuk kompres uygulayarak şişlik ve ağrıyı azaltın. Sivrisinek veya karınca ısırığı; kaşıntıyı azaltmak için soğuk bir bez veya antihistaminik krem sürün. Çocuğun kaşınmasını önlemek için tırnaklarını kısa tutun. Hafif vakalarda, kalamin losyonu veya hidrokortizon içeren kremler kullanılabilir. Alerjik reaksiyon durumunda antihistaminik şurup kullanılabilir (doktor önerisiyle). Acil durumlarda ise nefes darlığı, yüz veya boğazda şişlik, hızlı nabız gibi belirtiler varsa hemen 112'yi arayın. Çocuğun daha önce böcek sokmasına ciddi bir reaksiyon verdiği biliniyorsa, yanınızda epinefrin oto-enjektör (EpiPen) bulundurun. Bebekler için; bebek arabası üzerine ince bir cibinlik örtüsü takın. Parfüm, çiçek kokulu sabunlar veya kremler böcekleri çekebilir; bunları kullanmaktan kaçının. Bahçenizde veya balkonunuzda lavanta, fesleğen, nane veya limon otu gibi sivrisinekleri uzaklaştıran bitkiler yetiştirebilirsiniz" dedi.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
01:41
-
00:33
-
00:49
-
00:47
-
01:36
En Çok Okunanlar
- Bursa'da tonlarca meyveyi yere atıyorlar!
- Bursa'da patron sırra kadem bastı! Onlarca...
- Yarın son gün: Şubeye gitmeyenin banka...
- Bursa'da 2 haftadır aranan genç kız bakın...
- Bursa'da belediyeye onlarca personel alacak!
- Bursa'ya 60 milyon dolarlık dev proje!...
- Bursa'da aynı kabus! Bu 3 oldu: Endişe...
- Bursa İl Emniyet Müdürlüğü uyardı!...
- Bursalılara ulaşım müjdesi! 5 noktada yeni...
- Kendisini rahatsız eden erkekten...
- Eve birlikte geldiler, saatler sonra bu...
- Türkiye'nin ünlü e-ticaret sitesi Araplara...
- Öldüresiye dayak attı: "Kurban olayım yapma!"
- Bursa dahil 81 ilde geçerli olacak! SGK o...
- Bursa'da yaşayan iş insanından özel...