Bursa'da arılara neler oluyor? Tarım ilacı mı, varroa mı? (ÖZEL HABER)
Bursa'da geçtiğimiz günlerde yüzlerce kovan arının telef olmasına sebep olan durumun sadece tarım ilaçlarına bağlanmaması gerektiğini ifade eden Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, arıların baş düşmanı olan varroadan dolayı da bu ölümlerin gerçekleşme ihtimalinin olduğunu belirtti.
2022.05.05 09:15 - Son Güncellenme: 2022.05.05 09:21 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN
Bursa'nın bazı bölgelerinde son zamanlarda arı ölümleri gerçekleşiyor. Özellikle ilkbahar aylarında yaşanan arı ölümlerine sebep olan durumun zehirli tarım ilaçları olduğu söyleniyor. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, arıların telef olmasının sebebinin hemen tarım ilaçlarına bağlanmaması gerektiğini ifade ederek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Arıcılığın tarım anlamında da, insan hayatı bakımından da önemli olduğunu ifade eden Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, "Arıcılık olmazsa hayat olmaz. Arılar tabii ki insan hayatı konusunda da bal anlamında da çok önemli. Son dönemde Bursa'da gerçekleşen arı ölümleriyle ilgili yaptığımız araştırmalar sonucunda bazı analizlerimiz var. Arı bal zamanında 5 km civarında bir uçuş gerçekleştiriyor. Bursa'ya merkez anlamında baktığımız zaman ilaçlamalar her yıl yapılıyor. Ruhsatsız ilaçlama zaten yok. Çiçeklenme döneminde de zehiri az kullanırız. Arılar düşünerek güçlü bir zehir kullanmayız. Arıların çiçeklenmeyi desteklediğini biliriz. Her sene ilaçlanır ama bazen arı ölümleri olur ve bunun sebebini hemen ilaçlamaya bağlarlar. 10 günde bir ilaçlama yapılıyor. O zaman bu kadar arı ilaçtan ölüyorsa ilaçlama yapılan hiç bir alanda arının yaşamaması lazım. Arı ilaçtan ölmez diye bir iddiam da yok ama bu kadar yoğun bir ölümün sebebinin ilaçlama olduğuna inanmıyorum. Bu alanda bir çalışma yapılıp analizler sonucu bu tespite varılmalı. Genel olarak kimyasal ilaçlardan dolayı ölüyorlar denilmesini kabul etmiyorum. İlaçlama yapılan günler zaten bellidir. Mesela ben meyve üretimi yapıyorum ve geçtiğimiz günlerde akşam 17.00'dan sonra ilaçlama yaptım. Havalar ısındıktan sonra bu ilaçlamaları zaten gündüz yapmayız. Arıcılarda bu konuda hassas davranmalı. Kontrol edip kepengini kapatmalı" şeklinde konuştu.

ARILARIN BAŞ BELASI VARROA
Arıların baş düşmanı olan varroa yüzünden arı ölümlerinin gerçekleşme ihtimalinin olduğunu ifade eden Başkan Dönmez, "Mesela şu an varroa dediğimiz bir olay var. Bu arılar için başka bir zararlı haşere. Arıların büyük baş belasıdır. Şu an bunun tam zamanı. Arılar belkide varroadan ölmüş olabilir. Bal arısını ensesinden ısırıp felç ediyor ve sonra yiyor. Bununla ilgili mücadeleler yapılıyor. Kesin olarak söylemiyorum ama bu da bir ihtimal. Bu arı ölümlerini sadece ilaca bağlayamayız. Bu yanlış" diye konuştu.

