Bursa'da Ahıskalıların vatandaşlık kuyruğu!

Bursa'da Ahıskalıların vatandaşlık kuyruğu!

Vatandaşlık hakkının verilmesi ile birlikte Bursa'da yaşayan 120 bin Ahıska Türkü, geldikleri ülkenin Başkonsolosluğu ile Göçmen İdaresi Müdürlüklerine akın etti.

2018.03.14 15:34 - Son Güncellenme: 2018.03.14 15:47 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da Ahıskalıların vatandaşlık kuyruğu!
03:50 Bursa'da Ahıska Türkleri'nin 71 yıl sonra gelen mutluluğu

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da Ahıska Türkleri'nin 71 yıl sonra gelen mutluluğu

1944... Büyük Ahıska Sürgünü. 2. Dünya Savaşı yıllarının başları. Mayıs 1944'de Kafkas Bölgesine inen Rus Ordusu, Gürcistan ile Dağlık Kafkasya Bölgesinde kalan dağınık halde yerleşik düzende yaşayan, başta Ahıska Türkleri olmak üzere Gagavuz, Abazya, Azeri, Acar, Çerkez gibi Türk kökenli 2 milyon vatandaşını, hiçbir gerekçe göstermeden Rusya'nın Doğusuna ve Ortaasya steplerine sürdü. O günün şartlarında 50 bin aile Anavatan, Türkiye'ye doğru büyük bir göç başlattı. 120 bin kişinin yarısının Anadolu topraklarına ulaşamadan çıktıkları uzun yolculukta yaşamlarını yitirdiği, ne Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ne de o günlerin acılarını yaşayanlar unutabildi.

Günümüzde, Rusya ve Ortaasya Türki Cumhuriyetlerinde halen 5 milyon Ahıska Türkü yaşandığı var sayılmakta, Türkiye'de ise bu sayı 1,5 milyon.

1944'den bugüne kadar çeşitli tarihlerde, Türkiye'ye farklı sebeplerden dolayı göç eden Ahıskalıların tek beklentisi çifte vatandaşlık hakkı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık hakkını elde edebilmek.

AK Parti, MHP ve CHP'nin Türkiye'de yaşayan "Türk kökenli" misafirlere yönelik, çifte vatandaşlık hakkının verilmesinde 2017 yılında yapmış olduğu yeni düzenleme ve kolaylıklar 2018 yılının 13 ocak tarihi itibari ile Ahıska Türklerine vatandaşlık hakkının önünü açtı. Bugüne kadar Bursa ilinde yaşayan 14 bin Ahıskalı Türk vatandaşı oldu.

Gürsu'da yaşayan 21 bin Ahıskalı da Gürsu Ahıskalılar Derneği Başkan Yardımcısı olan, aynı zamanda MHP Gürsu Belediye Meclis Üyesi, kendide göçmen bir ailenin oğlu olan Ramiz Mehmet tarafından sağlanan organizasyonu sayesinde evrak takip işinden kurtuldu.

Mehmet "Hemşehrilerimizden vatandaşlık hakkını takip etmeleri için, bizim Gürsu'da yaşayan Ahıskalıların ağırlığı Azerbeycan olduğu için İstanbul'a Azerbeycan Konsolosluğuna önce evrak kayıt işlemlerini bitirmeleri istenilmiş. İstanbul'da vatandaşlık işlemlerini yapan bazı simsarların, Ahıskalıların işlerini zamanında yapmadıkları, dolandırılma gibi hoş olmayan durumlarla karşılaştıklarını öğrenince müdahale etme gerekliliğini duyduk. Dernek binamıza hafta sonu Konsolosluğun yetkililerini getirerek, misafir ediyoruz. İstanbul'da bir kişi işleminin tamamlaması için ortalama 40 dolar iken, İstanbul'da mecburen 1 hafta konaklama yaptırıldığı için bin doları aşan bir ücret ödemek zorunda kalıyordu. Biz bu işlemleri Gürsu'da yaparak, Ahıskalı vatandaşlarımızı bir yükten de kurtarmış olduk. Şuana kadar bu hizmetten 4 bin kardeşimiz yararlandı. 21 bin civarında ki; hemşerilerimizin tamamına ulaşıncaya kadar bu hizmeti sunmaya devam edeceğiz. Vatandaşlık ile birlikte oturma izni ve çalışma izni gibi kronik sorunlar da aşılmış olacak. Ahıskalılar artık korkarak çalışmayacak, vergisini verecek, SSK'nı ödeyecek, emekli olacak, cenazesini vicdan rahatlığı ile gömecek, velhasıl insan olduğunu hissedecek. Ahıskalı vatandaşlarımızı dernek binamıza en kısa sürede gelerek, bu imkanlardan yararlanmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.  

 

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.03.14 15:34 - Son Güncellenme: 2018.03.14 15:47 - HABER MERKEZİ
A