Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'tan flaş koronavirüs açıklamaları!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'tan flaş koronavirüs açıklamaları!

Yaman Kaya'nın Bursada Bugün TV'de sunduğu koronavirüs özel yayınına katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Bu sürecin sıkıntının bir an önce biteceğine inanıyorum. Sokağa çıkma yasağı Bursa için gündemde değil" dedi.

2020.04.10 15:09 - Son Güncellenme: 2020.04.10 22:18 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'tan flaş koronavirüs açıklamaları!
02:55 Bursa'da ücretsiz maske dağıtımı başladı!

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da ücretsiz maske dağıtımı başladı!

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursalıları, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.

Aktaş, "Bursa olarak Türkiye ortalamasının altındayız, vaka sayımız 700-800, 24 civarında vefat sayımız var" dedi. Koronavirüse ilişkin olarak, Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları hakkında Başkan Alinur Aktaş'ın yaptığı açıklamalardan öne çıkan başlıklar şöyle:

-Evde Kal çağrısına hemşerilerimiz gösterdiği uyumu takdir ediyoruz. Bir kişinin bile kurallara uygun davranmaması olayın boyutunu büyütüyor.

- İle özel uygulamalar yapmadık çünkü Bursa ticari trafiği yüksek bir şehir, hayatın normal akışına da bir yandan devam etmek zorundayız. 

- Bu sürecin sıkıntının bir an önce biteceğine inanıyorum. Sokağa çıkma yasağı Bursa için gündemde değil. Şu ana kadar sadece bir mahallede gerçekleşti.

- Önemli olan vücutların bu virüse alışması, görüyoruz Çin'de hayat normale döndü, bizim de normal sürece dönmek adına izole bir şekilde bu dönemi evde geçirmemiz gerekiyor.

- Bursa olarak günde 10 bin adet maske üretiyoruz, 190 bin maske geldi, bugün dağıtımları başladı, maskeyi yarım saat kullanıp atarsak bizim maske yetiştirmemiz mümkün değil. Maskelerin illa ki çok profesyonel olmasına lüzum yok, kendimizi koruyup dikkat etmemiz daha önemli. Maske siparişi uygulaması 65 yaş üstü ve 20 yaş altına yönelik değil onlar zaten maske için başvuru yapamıyor ben birkaç gün içerisinde normale döneceğimizi umuyorum.

- Kurumların bir bütçesi var, ortada bir tüketim varsa bedelini almak kaçınılmaz, 65 - 70 milyonluk bir gideri almamak ya da yarısını almak çok büyük bir kayıp olur, biz insanların evine endeks okumacılarını sokmamak için ocak, şubat, mart ayının ortalamasını alıp yarısını almayı uygun gördük. Küçük ve orta ölçekli esnaflara zaten taahhüt yapmıyoruz. Yapacağımız her türlü uygulamayı Büyükşehir Meclisi'nden onay alarak yapmak zorundayız ve şu an meclisin toplanması gibi bir durum yok.

- 1 Ocak tarihinde su zamlanmıştı, biz bunu iki ay erteliyoruz dedik, 1 Mart'tan itibaren yeni rakamlara göre endeks okuması yaptık, bundan sonraki uygulamalarda da vatandaşın yanında olmak Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin görevi. Bu döneme özel bir zam yapılmadı.

- Bakanlığımızın tavsiyeleri doğrultusunda valilikler nezdinde Vefa Grupları oluşturuldu. 30 bin civarında erzak paketi dağıtıldı. Valilikte isimleri kayıtlı olanlar var, 65 yaş üstü olanlar ve dezavantajlı olan gruplar var bunlara yapılan yardımlar zaten sürekli yapılıyor ama bu dönemde işsiz kalanlar var, biz yerel yönetim olarak 17 ilçemizle irtibatlı çalışıyoruz. Biz adresleri çok titiz çalışarak topladık, mahalle muhtarlarından, odalardan ya da sivil toplu kuruluşlarından gelen isimlere yardım ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak, Alo 153, 444 16 00, ve internet sayfamızdan müracaatlar yapılıyor hepsini derliyoruz. Hijyen paketi, erzak paketi, pazar filesi gibi dağıtımlar yapıyoruz.

- Mesele bu bir iki aylık süreci iyi geçirmek, bu belediyeler arası koronavirüs yarışması değil, bu döneme mahsus sıkıntıya düşenlere her şekilde en iyi yardımı yapmaya çalışıyoruz.

- Belediyemizin imkanları doğrultusunda, en doğru isimlere yardım ulaştırma derdindeyiz. 2500 kişiye iki öğün olmak kaydıyla sıcak yemek desteğimiz var.

- Koronavirüsten dolayı vefat edenlerin defin işlemleri, özel görevlilerin, özel kıyafetleriyle hazırlanarak, normal bir şekilde yapılıyor. Bilim Kurulu'nun söylediği gibi ayrı bir mezarlığa defnetme gibi bir duruma gerek yok. Aileye hemen gidiliyor, temas bulunan herkes karantinaya alınıyor.

- Trafikteki kontrolleri İçişleri Bakanlığı'nın aldığı kararlarla yapıyoruz, bizim insiyatifimizde olan bir durum değil, buradaki temel amaç evde canımız sıkıldı özel aracımla gidip çıkayım mantığının önüne geçmek.

- Büyükşehir Belediyelerinin pazar yerleriyle ilgili bir sorumluluğu yok ancak örneğin bugün biz destek adına pazar yerlerinde maske dağıtımı yapıyoruz, bu esas olarak ilçe belediyelerinin görevi.

- Fahiş fiyat uygulayanları yer belirterek bize bildirirlerse elimizden gelen her şeyi yapıp cezasız kalmaması için çabalarız, genel değil adresli konuşalım.

- Sokak hayvanları için birçok yerde çalışmalarımız var, dışarda hayatın durması sokaktaki canları etkiledi fakat bizim de duyarlı vatandaşlarımızın da çalışmaları var, hassasiyet gösteren herkese teşekkür ediyorum.

- Acemler bizim kalbimiz, direksiyonel kol uygulamasından bahsettik, kuzeydeki lopun genişletilmesi ve sinyalizasyon yapılmasına başladık önümüzde 7-8 aylık bir süreç var.

- Emek'in Şehir Hastanesi'ne uzatılması Ulaşım Bakanlığımızla yapılan bir proje en kısa zamanda ihalelerin yapılacağını düşünüyoruz.

- T2 hattı nisan ayında ikmal ihalesi yapacağımız bir projeydi ancak 1-1,5 ay kadar ötelendi hepsi yapılacak ancak önce bu süreci atlatmamız gerek. Şu an hepimiz bu koronavirüs sıkıntısının üzerinde duruyoruz.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.04.10 15:09 - Son Güncellenme: 2020.04.10 22:18 - HABER MERKEZİ
A