Bursa bıçağına rağbet azaldı! (ÖZEL HABER)

Bursa bıçağına rağbet azaldı! (ÖZEL HABER)

Bursa Nilüfer Köylü Pazarı'nda uzun yıllardır bıçakçılık yapan Mümin Kurun, "Ben 1970 yılında bu işi girdiğim zaman bıçakçılık son demlerini yaşıyor deniyordu ama daha çok çoğalmaya başlamıştı. Eskiden rağbet çok iyiydi. Şimdi rağbet azaldı" diyor.

2020.11.05 08:43 - Son Güncellenme: 2020.11.05 08:56 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa bıçağına rağbet azaldı! (ÖZEL HABER)
03:28 Bursa bıçağına rağbet azaldı! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa bıçağına rağbet azaldı! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Bıçak ustası Mümin Kurun, Bursa Nilüfer Köylü Pazarı'nda çocukluk mesleğini sürdürmeye devam ediyor.

Babasının çırak olarak verdiği dükkânda yetişen ve mesleği öğrenen Mümin Kurun, 50 yıldır Bursa'da bıçak üretiyor.

Son zamanlarda Bursa bıçağına ilginin azaldığını dile getiren Kurun, ilginin azalmasıyla birlikte bıçak üretmeyi bıraktığını, sadece bileme yaptığını söylüyor.

"MEŞHURLUK YAVAŞ YAVAŞ BİTİYOR"

Bıçak ustası Mümin Kurun, "50 yıldır bu işi yapıyorum. Babamın bir arkadaşı burada bekçilik yapıyordu. Bir arkadaşı bıçak dükkânına çırak lazım dedi. Babamda beni buraya getirdi. 1970 yılından beri çalışıyorum. Çok meraklıydım bu işlere. Meraksız hiçbir şey olmaz zaten. Hep Bursa'daydım. Eski bıçakçılar var, ben son bıçakçı değilim. Sadece son kuşaklardan biriyim. Az da olsa bıçakçı var. Ben 1970 yılında bu işi girdiğim zaman bıçakçılık son demlerini yaşıyor deniyordu ama daha çok çoğalmaya başlamıştı. Eskiden rağbet çok iyiydi. Şimdi rağbet azaldı. Mesela Yeniyol o zamanlar çift yönlüydü. Şu anki Kent Meydanı eskiden garajdı. Şehir dışından bir müşteri geldiğinde, bıçakçılar çarşısı denildiği zaman her yer dolu olurdu. 19 bıçakçı vardı. Şimdi bire düştü, rağbet azaldı. Çarşının içi ayakkabıcılar ve giyim mağazalarıyla doldu. Kiralar çok yüksek zaten ve nereye gitseniz bıçak var. Fabrikasyon çıkışlı ürünler çoğaldı. Herkesin bildiği gibi önceden Bursa bıçağı çok meşhurdu ama şimdi o meşhurluk yavaş yavaş bitiyor. El yapımı bıçaklar çok güzel oluyor. Çubuk, tabaka ve çelikler yurtdışından geliyor. Bir sürü işlemden geçiyor. Günlük ortalama 50 adet yapılıyor. Bu durum kişinin el hızına göre değişiyor. Ben bıçak yapmayı bıraktım artık sadece bileme yapıyorum. 4 liradan başlıyor, bıçağın boyuna göre değişiyor" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.11.05 08:43 - Son Güncellenme: 2020.11.05 08:56 - HABER MERKEZİ
A