Bursa belgeliğine iki yeni eser daha

Bursa belgeliğine iki yeni eser daha

Bursa Büyükşehir Belediyesi, somut kültürel miras çalışmalarını restorasyon projeleriyle sürdürürken, somut olmayan miras çalışmaları kapsamında iki yeni eseri daha Bursa belgeliğine kazandırdı. 'Osmanlı Başkenti Bursa' ve "Bursa'da Yapıların Oluşumu" adlı eserler düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

2012.04.10 13:23 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa belgeliğine iki yeni eser daha

Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kütüğü, Kızık Köyleri, Çarşı'nın Öyküsü ve Ziraat Mektebi, Bursa'nın Hazireleri, Anıtsal Eserler, Osmanlı'dan Günümüze Spor Tarihi gibi somut olmayan kültürel mirası en iyi şekilde yansıtan eserlere 'Osmanlı Başkenti Bursa' ve "Bursa'da Yapıların Oluşumu" adlı iki eser daha ekledi. Mimar Engin Yenal'ın yarım aslı bulan gözlem, araştırma ve birikimlerini topladığı iki eser İbrahim Paşa Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.
Osmanlı'ya 130 yıl başkentlik ve 6 padişaha ev sahipliği yapan Bursa'nın kendine has özellikle bulunan bir Osmanlı kenti olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu değerleri ortaya çıkarmak için yoğun bir çaba harcadıklarını vurguladı. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Bursa'da 2300 yıllık Bitinya surlarından 600-700 yıllık Osmanlı eserlerine ve 60-70 yıllık Cumhuriyet Dönemi eserlerine kadar her alanla faaliyet gösterdiklerini belirten Başkan Altepe, "Bunun yanında somut olmayan kültürel mirasımızı gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Bu doğrultuda son 8 yılda 150'ye yakın eseri Bursa belgeliğine kazandırdık. Değerli mimarımız Engin Yenal tarafından kaleme alınan 'Osmanlı Başkenti Bursa' ve "Bursa'da Yapıların Oluşumu" adlı eserler, kültürel birikimimize ışık tutacak" dedi.

Bursa belgeliğine kazandırılan iki eserin de önemli bir kaynak kitap niteliği taşıdığını ifade eden Başkan Altepe, "Osmanlı Başkenti Bursa 17 bölümden oluşuyor. Özellikle Osmanlı öncesi dönemlerin anlatımı, yeni araştırmaların yeni verilerin ışığında ilk kez değerlendiriliyor. Bu çok yönlü yaklaşım, Bursa'nın kendine özgü bir Osmanlı kenti modelini nasıl ve neden oluşturduğunu açıklar nitelikte. Diğer kitabımız ise Osmanlı yapı teknolojisinin oluşum ve gelişim sürecine ışık tutuyor. Osmanlı mimarlık tarihi yazımının geçmişi, yapılaşma tarihi, yapılaşma aşamaları araştırılmış, kullanılan yapı malzemeleri, kurumlar kişiler ve kurgular ayrıntılarıyla tanımlanmıştır. Başta değerli yazarımız sayın Engin Yenal olmak üzere bu eserlerin Bursa kitaplığına kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Çalışmasını 'ara aşama' olarak nitelendiren Mimar Engin Yenal ise, yeni belgeler, bilgiler ışığında tüm konu başlıklarının detaylıca ele alınacağı yeni çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti. Osmanlı'da mimari ve yapı tekniği gibi konuları detaylıca ele aldığını kaydeden Yenal, "Sabit yapı elemanları kullanılmasına rağmen birbirinden farklı görünümde yapıların inşa edilmesi Osmanlı ilk dönem mimarisinin ne kadar zengin olduğunu ortaya çıkarıyor" diye konuştu.
Toplantıya katılan Büyükşehir Belediyesi eski Başkanlarından Erdem Saker ise kayınbiraderi olan Yenal'ın bu kitap çalışmalarına tanıklık eden biri olduğunu belirterek, "Tarihin köklerinden gelen bilgileri evlerimize kadar taşıdığı için Engin Yenal'a ve bu eseri Bursa'mıza kazandıran Başkanımız Recep Altepe'ye teşekkür ediyorum" dedi.
Toplantıya katılan Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu da her iki kitabında bir çok meslek disiplinine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2012.04.10 13:23 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A