Bursa Barosu: Bu topraklar, bu ülke bizim ve buradayız

Bursa Barosu: Bu topraklar, bu ülke bizim ve buradayız

Bursa Barosu Sağlık Hukuku Komisyonu 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle basın açıklaması düzenledi.

2022.03.14 12:48 - Son Güncellenme: 2022.03.14 13:05 - Bursa Bölge
A
Bursa Barosu: Bu topraklar, bu ülke bizim ve buradayız
02:51 Bursa Barosu'ndan Tıp Bayramı açıklaması: Bu topraklar, bu ülke bizim ve buradayız

İLGİLİ VİDEO

Bursa Barosu'ndan Tıp Bayramı açıklaması: Bu topraklar, bu ülke bizim ve buradayız

RAMAZAN ACAR - ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN

14 Mart Tıp Bayramı sebebiyle basın açıklaması yapan Bursa Barosu Sağlık Hukuku Komisyonu Türk hekimlerinin tıp bayramını kutlarken, "Hukukçu dostları olarak onurlu mücadelelerinde bu ülke, bu topraklar, bu millet için haksızlığa uğrayan herkes için çalışmaya ve mücadele etmeye devam diyoruz" dedi.

Bursa Barosu Sağlık Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Nilüfer Aydın'ın açıklaması;

Bu toprakların, ülkemizin kuruluşunda ve kurtuluşunda 14 Mart; yurtseverliğin, bağımsızlığın, mücadelenin ve gönüllülüğün gerçek hikayesinin yazıldığı önemli ve unutulmaması gereken günlerden biridir. II. Mahmut, 14 Mart 1827'de Osmanlı'nın ilk Tıp Fakültesi olan "Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane" yi açar. Bu fakültenin mezunlarının başarılı olması ve Viyana Tıp Fakültesi denklik sınavını geçmesi ile tüm dünyada kabul görür. 14 Mart'ı 14 Mart yapan asıl önemli olay ise; 1919 yılında İstanbul İngiliz işgali altındayken yaşanır. 14 Mart 1919'da tıp öğrencileri, Hikmet Boran adında Tıbbiye 3. sınıf öğrencisinin önderliğinde fakültenin kuruluş yıldönümünü kutlayacaklarını söyleyerek toplanır.

Tarihi Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binasının direkleri arasına Türk Bayrağı'nı asarak işgali protesto ederler. İngiliz işgal kuvvetleri bu protestoyu engellemeye çalışsalar da, fakültenin direkleri arasında dalgalanan o Türk Bayrağı işgale inat, bir umut, bir isyan, bir başkaldırının simgesidir İstanbul ve ülkemiz için... Daha sonra Hikmet Boran, tıbbiye öğrencileri arasından temsilci seçilerek Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'ya geçer. 4 Eylül'de Sivas Kongresi'nde "Bırakın gitmeyi, manda ve himaye kabul edilemez" konuşması ile öne çıkar. "Mandacılık hainliktir" der.

Amerika'da Tıp Bayramı, bir ameliyatta ilk defa anestezi kullanılan 30 Mart 1842 tarihi esas alınarak kutlanır. İran'da İbni Sina'nın doğum günü kabul edilen 23 Ağustos doktorlar günüdür. Küba'da Humma hastalığı için değerli çalışmalar yapan Dr Carlos Juan Finlay'ın doğum tarihi 3 Aralık Ulusal Doktorlar günüdür. Hindistan'da ünlü DR Bidhan Chanda Roy'un doğum günü olan 1 Temmuz Doktorlar Günü'dür. Tüm dünyada kutlanan Tıp Bayramı ya da Doktorlar Günleri, kendi içlerinde değerli anlamlar taşısalar da ülkemizde kutlanan 14 Mart Tıp Bayramı'nın anlamı ve tarihinin ötesine geçemez.

Fedakarlıkları, geçtikleri uzun ve meşakkatli eğitim, gösterdikleri özveri ve çalışkanlıkları göz ardı edilen, çalışma koşulları günümüz şartlarında insani çalışma şartlarının altında ve çağdaşlarının çok gerisinde kalan, pandemi sürecinde hayatlarını hiçe sayarak çalışan, görevleri başında öldürülseler, dövülseler, hakarete uğrasalar da görevlerini yapmaya devam eden ama tüm bu olumsuzluklara karşı ve "giderse gitsinler" denerek hedef gösterilseler de Türk hekimleri ve sağlık çalışanları Hikmet Boran'dan devraldıkları, o direkler arasında dalgalanan bayrağı taşımakta kararlı ve "Beni Türk Hekimleri'ne emanet ediniz" diyen Mustafa Kemal ATATÜRK'ün bu sözünün ne kadar doğru olduğunu tüm dünyaya başarıları ile kanıtlamanın gururunu yaşamaktadırlar.

İnsanca yaşamak ve adaletli bir dünya, herkesin en doğal hakkıdır. Hikmet Boran nezdinde tüm hekimlerimizin 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutluyor ve hukukçu dostları olarak onurlu mücadelelerinde bu ülke, bu topraklar, bu millet için haksızlığa uğrayan herkes için çalışmaya ve mücadele etmeye devam diyoruz. Bu topraklar, bu ülke, bu bayrak, bu vatan bizim ve buradayız.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2022.03.14 12:48 - Son Güncellenme: 2022.03.14 13:05 - Sevcan Sarıkaya
A