Bulgaristan'da Türkçe yasaklanıyor!

Bulgaristan'da Türkçe yasaklanıyor!

Bulgaristan'daki Vatansever Cephe koalisyonu (PF) kamu yayın kurumlarında Bulgarca dışındaki dil tercihlerinin kaldırılması için girişimde bulundu.

2016.01.20 21:23 - Son Güncellenme: 2016.01.20 21:30 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Bulgaristan'da Türkçe yasaklanıyor!

Bulgaristan'daki koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren  milliyetçi PF, Bulgaristan Ulusal Televizyonu (BNT) ve Bulgaristan Radyosu'nda  (BNR) başka dillerde yayın yapılmasını yasaklamaya yönelik yasa tasarısını  parlamentoya sundu.

Tasarıda, Devlet Radyo ve Televizyon Yasası'nda değişkilikler  yapılarak, anadili Bulgarca olmayan vatandaşlara yönelik program hazırlama  hükümlülüğünü tanımlayan ilgili maddenin kaldırılması önerildi.

PF Parlamento Grup Başkanı Valeri Simeonov, Bulgarca'nın ülkede resmi  dil olduğunu, bu dilin öğrenilmesinin ve kullanımının her vatandaşın anayasal hak  ve mecburiyeti olduğunu söyledi.

Kamu yayın kurumları olan BNT ile BNR'nin tüm yayınlarının sadece  Bulgarca olması gerektiğini savunan Simeonov, mevcut uygulamanın anadili Bulgarca  olmayan vatandaşları resmi dili öğrenmeye ve kullanmaya teşvik etmediğini öne  sürdü.

Bulgaristan Ulusal Televizyon kanalında, Türkçe Haber Editörlüğü'nün  hazıladığı içerik her gün 10 dakika yayınlanıyor. Toplam 11 dilde yayın yapan  Bulgaristan Radyosu'nda ise her gün sabah, öğlen ve akşam 1'er saatlik Türkçe  yayın yapılıyor.

Nüfusu yaklaşık 7 milyon olan Bulgaristan'da 800 bin civarında Türk  yaşıyor. 240 sandalyeli parlamentoda 18 milletvekili bulunduran ve Bulgaristan  Ulusal Kurtarma Cephesi (NFSB) ile İç Makedonya Edirne Örgütü (VMRO) adlı iki  ırkçı partiden oluşan PF, Başbakan Boyko Borisov'a dışarıdan verdiği destek  parlamentoda yapılan kimi oylamalarda kilit rol oynuyor.

Irkçı ve aşırı milliyetçi partilerin özellikle Türkçe yayınları ile  ilgili geçmişte bulunduğu benzer girişimlerin tümü başarısız olmuştu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2016.01.20 21:23 - Son Güncellenme: 2016.01.20 21:30 - HABER MERKEZİ
A