Bulgaristan'da sandıktan 'koalisyon' çıktı
Merkez sağ GERB seçimi birinci bitirirken Hak ve Özgürlükler Hareketi 5. oldu.
2013.05.13 16:46 - Son Güncellenme: 2013.05.13 16:47 - Dünya - HABER MERKEZİ
Bulgaristan'da dün yapılan genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Boyko Borisov'un partisi GERB, yüzde 30,7 oy ile seçimin galibi. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi yüzde 10,6 ile 5'inci parti oldu.
Bulgaristan'da dün yapılan genel seçimde, oyların yüzde 96'sı sayıldı. Eski başbakan Boyko Borisov'un liderliğindeki GERB yüzde 30,7 oy ile birinci parti olurken, ardından gelen Bulgar Sosyalist Partisi yüzde 27'de kaldı.
Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi yüzde 10,6, aşırı milliyetçi parti Ataka yüzde 7,4 oy alarak parlamentoya giren diğer partiler oldu.
GERB partisi 98, Sosyalist Parti 86, Hak ve Özgürlükler Hareketi 33, Ataka 23 milletvekili ile parlamentoda temsil edilecek.
Az bir farkla birinci parti çıkan merkez sağdaki GERB'in hükümet kurma ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor.,
Bulgar Sosyalist Partisi'nin Başkanı Sergey Stanişev GERB lideri Borisov'dan hükümet kurma görevini kabul etmemesi ve zaman kaybına yol açmamasını istedi.
Üçüncü ve dördüncü gelen partilerle acil olarak müzakere başlatacaklarına değinen Stanişev, pazarlık yapma zamanı olmadığını ülkenin istikrarlı bir hükümete ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
Basın toplantısında konuşan Hak ve Özgürlükler Hareketi Başkanı Lütvi Mestanda, acil olarak istikrarlı bir hükümetin kurulmasının şart olduğunu vurguladı.
AGİT, SEÇİMLER İÇİN "SKANDAL" DEDİ
Bu arada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT; ülkedeki seçimleri hile karıştığı gerekçesiyle "skandal" olarak niteledi.
Borisov hükümeti, ülkede tırmanışa geçen yoksulluk ve yolsuzluk aleyhindeki gösterilerin ardında geçen Şubat ayında istifa ederek erken seçim kararı almıştı.
Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi olan Bulgaristan'da işsizlik oranı yüzde 18'e ulaşmış durumda.
Siyasi gözlemciler, genel seçim sonuçlarının istikrarlı bir hükümet kurulmasına olanak tanımayacağını, seçimlerin yenilebileceğini belirtiyorlar.
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
07:06
-
01:06
-
00:41
-
00:39
-
03:17
En Çok Okunanlar
- Bursa'da 3 aracın karıştığı korkutan...
- Bursa'da kaza yapan araç, siteye daldı!
- Ahmed Şara: 2 yılda 14 milyon Suriyeli...
- Flört uygulamasında hayatının şokunu...
- Beşiktaş Belediye Başkanı'na gözaltı...
- Motosiklet otomobilin altına girdi, alev...
- Akdeniz Belediyesi'ne kayyum!
- ISS'te mahsur kalan astronotlardan...
- Yeni konut kampanyası geliyor! Dar...
- Kavşaktaki kazada hurdaya dönen araçlardan...
- Meteoroloji 5 günlük hava tahminini...
- Bursa'daki kazada ağır yaralanmıştı!...
- Bursa'da asansör boşluğuna düşen iş adamı...
- 13 Ocak okullar tatil mi? Bugün okul var...
- Elçin Sangu ve Birsen Altuntaş birbirine...