Bu hastalık böbrekleri vuruyor!

Bu hastalık böbrekleri vuruyor!

Tedavi edilmezse çok ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor

2012.12.13 13:55 - Son Güncellenme: 2012.12.13 13:55 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Bu hastalık böbrekleri vuruyor!

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Yüksel Şahin, "Erkeklerin korkulu rüyası prostat tedavi edilmediği takdirde böbrek yetmezliği gibi pek çok önemli soruna yol açabilir" dedi.

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Yüksel Şahin, erkeklerin yaşlandıkça prostat bezlerinin büyüdüğünü, 'benign prostat hiperplazisi (BPH)' adı verilen iyi huylu prostat büyümesinin, prostat vakaları arasında en sık rastlanılan türü olduğunu söyledi. Opr. Dr. Yüksel Şahin, "50 yaşın üzerindeki erkeklerin yüzde 50'sinde, 60-70 yaş arasının yüzde 65'inde, 80 yaş üzeri erkeklerin ise yüzde 90'ında iyi huylu prostat büyümesi gelişmektedir.

Prostat büyümesinin sebebi tam olarak bilinmiyor. Ancak prostat bezi, testosteron uyarısına oldukça duyarlı olduğu için, prostattaki büyümenin yaşla değişen hormonal duruma bağlı olduğu sanılmaktadır. Büyümeye yol açan asıl neden, testosteron miktarındaki artmaya bağlı değildir. İlerleyen yaşla beraber testosteron düzeylerinde düşüş gözlenmektedir. Bu nedenle prostat büyümesi, bu bezdeki testosteron reseptörlerinin sayısının yaşla artmasına bağlanmaktadır. Prostatın iyi huylu büyümesini prostat kanseri ile karıştırmamak gerekir. Mesane boynunda yer alan bu bez, yaşla beraber büyüyerek bulunduğu bölgeyi daraltır ve mesaneden dışarı doğru rahatça gidebilecek olan idrar aynı rahatlıkla dışarı atılamaz. Bunun sonucunda hastalıkla ilgili belirtiler ortaya çıkmaya başlar" diye konuştu.

İyi huylu prostat büyümesinin, genellikle yavaş geliştiğini ve uzun süre, önemli sorun çıkarmayabildiğini kaydeden Op. Dr. Yüksel Şahin, "Bu hastalarda; idrar yapmayı hemen başlatamama ve bekleme, idrar akım hızının yavaş olması, idrar kalınlığının azalması, mesaneyi tam boşaltamama hissi, kesik kesik idrar yapma gibi belirtiler görülür. Diğer belirtiler arasında; sık idrara çıkma, gece sık tuvalete kalkma, çok acil idrar yapma hissi, idrar kaçırma veya çok ileri olgularda idrarın tam olarak tutulması sayılabilir. İlerlemiş olgularda idrar atılamadığı için böbreklerde önceleri şişme ve büyüme meydana gelir. Bunun sonucunda, idrarın basıncı ile böbrek dokusu erir.

En son safhada ise; böbrek dokusu çok fazla incelerek balon gibi şişer. Fonksiyonunu kaybettiği için atması gereken zararlı maddeleri atamaz. Kanda ürenin yükselmesi ile böbrek yetmezliği oluşur. Orta yaş ve üzerinde, bu şikayetler görüldüğünde mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulması gerekir" şeklinde konuştu.

Erken tanının önemine dikkat çeken Opr. Dr. Yüksel Şahin, "Makattan yapılan prostat muayenesi, prostat kanser tarama testi olan PSA düzeyi, ultrasonografi ve 'üroflovmetri' denilen işeme testi ile prostat büyümesinin teşhisi konulur. Muayene ve tetkikler neticesinde, prostat büyümesinin iyi veya kötü huylu olduğu büyük ölçüde anlaşılabilir. Prostat kanseri şüphesi olursa, prostat biyopsisi yapılarak kesin tanı konulabilir" ifadelerini kullandı.

Bu hastalıkta tedavinin iki ana başlık altında değerlendirildiğini dile getiren Opr. Dr. Yüksel Şahin, şunları kaydetti:

Medikal ve koruyucu tedavi: Prostat hastalığı olanların yiyecek ve içeceklerine dikkat etmesi gerekmektedir. Alkollü, asitli, gazlı içeceklerden ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmaları önerilir. Özellikle soğuk havalarda çok dikkatli olunmalıdır. Şikayetlerin arttığı dönemlerde sıcak oturma banyoları oldukça faydalıdır. Prostat hastalarının kabız kalmaması önerilmektedir.

Kabızlık, şikayetleri daha çok artırarak idrar yapmayı güçleştirebilir. Prostat büyümesinde genellikle ilk olarak ilaç tedavileri uygulanmaktadır.

Cerrahi tedavi ise, iyi huylu prostat tedavisinde kesin tedavi, cerrahi yöntemle sağlanır. Çünkü ilaçlar çoğu zaman yeterli değildir. Yıllarca ilaç kullanan bir hasta, ilacı kestiği gün tedavi açısından başa dönmüş demektir. Yani bu tedaviler yapıldığı gün etkilidirler. Cerrahi tedaviler de genel olarak açık ve kapalı yöntemler olmak üzere iki gruba ayrılır.

Açık Ameliyatlar: Genellikle 100 gramdan daha büyük prostatlar için uygulanır. Hastanede yatma süresi 5-7 gündür. Kapalı Ameliyatlar, Bu operasyonlardan 3 tanesi şu an için gündemdedir.

Plazma Kinetik Yöntemi: Ameliyat sırasında ve sonrasında görülen komplikasyonları azaltmak için geliştirilmiştir. Ameliyat süresini kısaltır, kanama minimaldir. Hastanede kalma süresini kısaltır. Hastanemizde de güvenle uygulanan bu yöntemin kullanımı hızla artmaktadır.

TUR- Prostat: "Rezektoskop" denilen optik bir cihazla penisten mesaneye girilir. Mesane boynunu tıkayan prostat dokuları, elektrik akımı ile küçük parçalar halinde kesilir ve vücuttan çıkartılır.

Greenlight-Lazer Prostatektomi: Genellikle küçük prostatlarda ve ameliyatın risklerini kaldıramayacak kadar yaşlı hastalarda tercih edilen bir yöntemdir.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2012.12.13 13:55 - Son Güncellenme: 2012.12.13 13:55 - HABER MERKEZİ
A