Brezilya, Çin'in geliştirdiği Kovid-19 aşı adayının deneylerini yeniden başlattı

Brezilya, Çin'in geliştirdiği Kovid-19 aşı adayının deneylerini yeniden başlattı

Brezilya bir süre önce Çinli ilaç şirketi Sinavoc Biotech'in geliştirdiği 'CoronaVac' isimli yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı adayının deneylerini yeniden başlatmaya karar verdi.

2020.11.12 12:17 - Son Güncellenme: 2020.11.12 12:17 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Brezilya, Çin'in geliştirdiği Kovid-19 aşı adayının deneylerini yeniden başlattı

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu'ndan (Anvisa) yapılan açıklamaya göre, Çinli şirketin geliştirdiği ve 'Advers olay nedeniyle askıya alınan Kovid-19 aşısının deneyleri tekrar devam edebilecek.

Aşılamanın devam edebilmesi için yeterli bilgiye sahip olduklarını' belirtilen açıklamada, "Askıya almanın, soruşturulmakta olan ürünün illa de kalite, güvenlik ve etkinliği sunmadığı anlamına gelmiyor" ifadelerine yer verildi.

'Advers olayla ilgili daha fazla detaya sahibiz' de denilen açıklamada, askıya alma karar o zaman kurumun elde ettiği verilere dayanarak alındığı ifade edildi.

"Advers olay" bir ilacın kullanımında beklenmeyen yan etki şeklinde tanımlanıyor.

Niye askıya alınmıştı?

Anvisa tarafından 2 gün önce yapılan açıklamada, ülkede CoronaVac'ın insanlar üzerinde yapılan deneylerinin 'ciddi bir advers olay' (beklenmeyen yan etki) nedeniyle geçici olarak durdurulmasına karar verildiğini belirtilmişti.

CoronaVac'ın Brezilya'da insanlar üzerindeki deneyleri, Brezilya'da biyolojik araştırmalar yapan Butantan Enstitüsü'nün işbirliğinde temmuz ayının sonlarında başlamıştı.

'Ölüm, aşıyla ilişkili değil'

Butantan Başkanı Dimas Covas, yerel medyaya yaptığı açıklamada, durdurma kararının meydana gelen bir ölümle ilgili olduğunu belirtse de ölüm nedeninin aşıyla ilişkili olmadığının altını çizmişti.

Covas, aşı adayının herhangi olumsuz bir reaksiyona neden olmadığını, askıya alma kararının 'haksızlıktan dolayı kızgınlığa' yol açtığını da söylemişti.

Polis, olayın intihar olup olmadığını soruşturuyor

Covas'ın bu açıklamaları Sao Paulo Eyaleti Sağlık Bakanı Jean Gorinchteyn tarafından da desteklenmişti. Gorinchteyn, düzenlediği basın açıklamada, 'ölümün dış etkenlerden kaynaklandığını', aşı adayıyla alakası olmadığını vurgulamıştı.

Yerel basında çıkan haberlere göre polis, ölümün bir intihar olup olmadığını araştırıyor.

Bolsonaro, askıya almayı bir zafer olarak nitelendirmişti

Uzun süredir, Çin menşeli olmasını gerekçe göstererek, aşı adayını eleştiren ve ülkesi tarafından satın alınmayacağını vurgulayan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, askıya almayı bir 'zafer' olarak nitelendirmişti.

Bolsonaro, açık bir şekilde aşıyı deneylerini destekleyen Sao Paulo Valisi Joao Doria'yla politik bir savaşa da girmişti.

Bolsonaro, Anvisa'nın yeni açıklamasıyla ilgili henüz herhangi bir açıklama yapmadı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2020.11.12 12:17 - Son Güncellenme: 2020.11.12 12:17 - HABER MERKEZİ
A