Boyun fıtığına dikkat! (ÖZEL HABER)

Boyun fıtığına dikkat! (ÖZEL HABER)

Günümüzde boyun fıtığı görülme sıklığı, yaşam tarzında yaşanan değişimlere bağlı olarak her geçen gün artıyor. Gününü birkaç saatten fazla bilgisayar ve masa başı işlerde geçirenler boyun fıtığı rahatsızlığıyla sıkça karşılaşıyor. Özel Esentepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Ufuk Özsoy, "Operasyonlar yaklaşık 1-1 buçuk saat süren ameliyatlardır. Ameliyattan sonra hastalarımız yaklaşık 1-1 buçuk ay boyunluk kullandıktan sonra aktif hayatına geri dönebilmektedir. Önemli olan nokta ise boyun fıtığı sadece MR görüntüsüne göre tedavi edilen bir hastalık değildir. Burada hastanın şikayeti ve klinik tablosu çok önemlidir. Mutlaka boyun fıtığıyla ilgili olarak kişilerin hekime başvurmadan, kulaktan dolma bilgilerle tedavi uygulamaları kesinlikle hastaya zarar verir. Mutlaka bir hekime başvurup, tedavinin tespit edilmesi gerekir" dedi.

2021.01.27 09:18 - Son Güncellenme: 2021.01.27 09:51 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Boyun fıtığına dikkat! (ÖZEL HABER)
03:59 Boyun fıtığına dikkat! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Boyun fıtığına dikkat! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Boyun fıtığı yani tıp dilinde servikal disk hernisi, toplumda bel fıtığından sonra en sık görülen dejeneratif disk rahatsızlıklarından biri.

Gününü birkaç saatten fazla bilgisayar ve masa başı işlerde geçirenler boyun fıtığı sorunuyla karşı karşıya kalıyor.

Hastalarda boyun ağrısı, kol ağrısı, kolda uyuşma, yanma gibi şikayetlere neden olabilen bu hastalığın cerrahi tedavisinin çok olumlu sonuçlar vermesi yüz güldürücü.

BOYUN FITIĞI NEDİR? 

Op. Dr. Ufuk Özsoy, "Boynumuzda 7 adet boyun kemiği bulunmaktadır. Bu birinci ve ikinci boyun kemikleri hariç diğerlerinde yastıkçıklar bulunmaktadır. Bu yastıkçıkların zaman içinde deforme olması ve yırtılarak omuriliğe ya da omurilikten çıkan sinirlere bası yapması sonucu boyun fıtığı hastalığı gelişmektedir. Şikayetlerde ise boyunda başlayan ve kola doğru yayılan şiddetli ağrı, karıncalanma ve daha ilerleyen zamanlarda kolda karıncalanma görülmektedir. Boyun fıtığı hastalığı var demek için önce hastamızı dinliyoruz ve muayene ediyoruz. Daha sonra MR görüntülerine bakıyoruz. Eğer burada görüntülerle hastanın şikayeti uyuşuyorsa ona göre bir tedavi uyguluyoruz. Burada önemli olan MR görüntüsü değil. MR görüntüsünde bir fıtık görülmesi kişinin boyun fıtığı olduğu anlamına gelmiyor. Önemli olan fıtığın sinire baskı yapıp yapmaması. Eğer baskı yapıyorsa ve hastayı rahatsız ediyorsa ona göre bir tedavi yöntemi uyguluyoruz" diyerek hastalığın tanımını yaptı. 

TEDAVİ NASIL OLUR?

Her durumda ameliyata gerek kalmadığının altını çizen Op. Dr. Özsoy, "Özellikle güç kaybıyla giden boyun fıtıklarında ameliyat tercihini ön plana koymakta fayda var. Ama sadece güç kaybı olmayıp ağrı olan hastalarımızda bir fizik tedavi veya ilaç tedavisi kullanabiliyoruz. Eğer güç kaybı oluşmuşsa ve ameliyat edilmeden bu süreç oluşmuşsa o güç kaybı daha da ilerleyerek ameliyat dahi olsa telafisi mümkün olmayan ciddi felçliklere sebep olabilir. Dolayısıyla bu hastalarımızın bu konuda iyi bir desteğe ihtiyacı oluyor ve iyi bir bilgilendirmeyle gerektiği zaman gerektiği şekilde bu noktada direnç göstermeden ameliyat olmasında büyük bir fayda var. Çünkü çok başaralı ve yüz güldürücü bir ameliyat ve hastanın ciddi oranda konforunu ve sıkıntısını gideren bir ameliyat" ifadelerine yer verdi. 

"BURADA HASTANIN ŞİKAYETİ VE KLİNİK TABLOSU ÇOK ÖNEMLİDİR" 

Op. Dr. Özsoy, "Hangi tedavinin uygulanacağı tamamen hastanın muayene bulgusu, radyolojik görüntüsü ve şikayetlerine göre belirlenmektedir. Boyun fıtığı ameliyatları genelde 3-4 santimetrelik bir kesiyle boynun ön tarafından girilerek omurganın ön tarafından yapılmaktadır. Fıtığın olduğu bölgedeki yastıkçığı mikroskop eşliğinde tamamen çıkarıp, fıtığı temizleyip, omurilikten ayrılıp sağa ve sola giden sinir köklerini rahatlattıktan sonra çıkardığımız yastıkçığın yerini alacak ve zamanla oraya kaynayacak potansiyelde destekler koymaktayız. Yaklaşık 1-1 buçuk saat süren ameliyatlardır. Ameliyattan sonra hastalarımız yaklaşık 1-1 buçuk ay boyunluk kullandıktan sonra aktif hayatına geri dönebilmektedir. Önemli olan nokta ise boyun fıtığı sadece MR görüntüsüne göre tedavi edilen bir hastalık değildir. Burada hastanın şikayeti ve klinik tablosu çok önemlidir. Mutlaka boyun fıtığıyla ilgili olarak kişilerin hekime başvurmadan, kulaktan dolma bilgilerle tedavi uygulamaları kesinlikle hastaya zarar verir. Mutlaka bir hekime başvurup, tedavinin tespit edilmesi gerekir" şeklinde konuştu ve herkese sağlıklı günler diledi.

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.01.27 09:18 - Son Güncellenme: 2021.01.27 09:51 - HABER MERKEZİ
A