Borsa pozitif ayrıştı
Avrupa borsalarında satışın hakim olduğu ilk seansta BIST 100 endeksi sınırlı yükseldi.
2013.09.04 13:50 - Son Güncellenme: 2013.09.04 13:50 - Güncel - HABER MERKEZİ
Avrupa borsalarının satıcılı seyrettiği günde BIST, gelen olumlu raporların etkisiyle ilk seansta pozitif ayrıştı. BIST 100 endeksi ilk seansı yüzde 0,08 primli 67,026 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,04 oranında değer kaybederken, sınai endeks yüzde 0,49 oranında yükseldi.
Uzun süreden sonra Türkiye'ye yönelik ilk pozitif rapor JP Morgan'dan geldi. JP Morgan, ''Türkiye, bölgede favori hisse hikayemiz olmaya devam ediyor'' yorumunda bulundu. UBS, Türk bankaları için hedef fiyatlarını aşağı çekerken, tavsiyelerinde değişikliğe gitmedi.
Credit Suisse, Türk hisseleri için 'endeksin altında getiri' tavsiyesini şimdilik koruyor.
Kurum, Türk hisseleri için satın alma zamanının yaklaştığını belirtti. Kurum, ''Dolar/TL için görünüm, bölgesel görünüm ve parasal belirsizlik sebebiyle nötr'' yorumunda bulundu.
TCMB'nin bugün ekonomistlerle yaptığı toplantıda değerlendirmesinde ihtiyaç duyulduğunda ROM ve YP zorunlu karşılıklar aracılığı ile de brüt rezervlerden döviz likiditesi sağlanacağını bildirdi.
Merkez Bankası bugün minimum 50 milyon dolar tutarında döviz satım ihalesi açacağını açıkladı.
TCMB, normal gün için döviz satım ihalelerinde minimum tutarı 50 milyon dolar, ek parasal sıkılaştırma (EPS) günlerinde ise 100 milyon dolar olarak belirledi.
Merkez Bankası 9 Eylül için en az 120 milyon dolar olarak açıkladığı tutarı 140 milyon dolara revize etti.
Dolar/TL kuru 2,0558'e sarkarken, Euro/TL kuru 2,7084'de seyrediyor. Gösterge faiz ise 6 baz puan düşüşle 9,58 seviyesinde bulunuyor.
AVRUPA BORSALARI SATICILI
Euro Bölgesi ikinci çeyrekte ihracatın katkısıyla beklentiler dahilinde büyüdü. Ekonom, gibi geçtiğimiz 3 aylık dilimde yüzde 0.3 oranında genişledi. Bir yıl öncesine göre ise ekonomide yüzde 0.5'lik daralma gerçekleşti.
Markit'in hazırladığı euro bölgesi hizmetler PMI, Ağustos'ta beklentilerin üzerinde 51 değerini aldı.Markit'in hazırladığı euro bölgesi hizmetler PMI, Ağustos'ta beklentilerin üzerinde 51,5 değerini aldı. PMI geçtiğimiz ay 50.5 seviyesindeydi.
Perakende satışlar verisi ise hayalkırıklığı yarattı. Euro Bölgesi'nde ikinci çeyrekte perakende satışlar yıllık yüzde 1,3 daraldı, beklenti yüzde 0,3 oranında daralması yönündeydi.
Avrupa borsaları İtalya öncülüğünde geriliyor. Stoxx 50 endeksi yüzde 0,88, Alman DAX endeksi yüzde 0,61, İngiliz FTSE 100 endeksi yüzde 0,55, İspanyol IBEX 35 endeksi yüzde 0,82, İtalyan FTSE MIB endeksi yüzde 1,85 oranında geriliyor. Euro/dolar paritesi 1,3170 seviyesinde bulunuyor.
Emtialar cephesinde spot altının onsu 1,403 dolara gevşemiş durumda. Brent petrolün varili 115,25 dolar seviyesinde işlem görüyor.