BÖLÜNEN YOL MAHKEMELİK OLDU!

BÖLÜNEN YOL MAHKEMELİK OLDU!

Bursa'da belediye otobüslerine yönelik bölünmüş yol uygulaması mahkemelik oldu.

2011.04.11 11:13 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
BÖLÜNEN YOL MAHKEMELİK OLDU!

Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası, Haşim İşcan ve Atatürk Caddesi üzerindeki "Otobüs özel yolu" uygulamasına yönelik olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne dava açtı. Bursa İdare Mahkemesi'nde açılan davada yürütmenin durdurulması talep edilirken, yapılan uygulamanın anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye attığına yer verildi.
Büyükşehir Belediyesi'nin Haşim İşcan Caddesi üzerindeki "Otobüs özel yolu" uygulaması sebebiyle mağdur edildikleri gerekçesiyle öncesinde yolu trafiğe kapatan, ardından Büyükşehir Belediyesi önünde saatler süren eyleme imza atarak seslerini duyurmaya çalışan şoför esnafı, Büyükşehir Belediyesi'nden herhangi bir somut adım atılmaması üzerine yargı hakkını kullandı.
"BİN 400 ŞOFÖR ESNAFI MAĞDUR"
Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından açılan davada, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı UKOME'nin 18.02.2011 tarihli kararındaki Atatürk ve Haşim İşcan caddelerindeki " Otobüs özel yolu" uygulamasının başlatılmasıyla ulaşımda "garabet" bir durum ortaya çıktığı, odanın görüşünün alınmadığı ve yaklaşık bini aşkın taksici ve dolmuş esnafının mağdur edildiği ifade edildi.
"UYGULAMA ANAYASANIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI"
Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hasan Topçu yaptığı açıklamada, yapılan uygulamanın anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade etti. Topçu, üç şeritli yolun en sağ şeridinin sadece otobüs ve ambulansların haricinde özel ve ticari araçlara yasaklanmasının ulusal ve uluslar arası trafik kuralları yönetmeliklerine aykırı olduğunu belirterek, "Tüm dünyada şehir merkezlerinde, halk arasında "Çarşı" kabul edilen yerlerde uygulanan sistemde dolmuş ve taksiler 100 ila 300 metre mesafede indirme ve bindirme yapmaktadır. Ancak, Haşim İşcan caddesindeki uygulamada 1300 metre mesafede indirme ve bindirme yapamaz hale gelinmiştir" dedi.
"HALK OTOBÜSLERİ İLE DOLMUŞCU ARASINDA FARK YOK"
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan uygulamayla yolun en sağ şeridinden sadece ambulansların "M" plakalı özel halk otobüslerinin de geçmesini yine anayasanın eşitlik ilkesine göre aykırı olduğunu belirten Topçu, sözlerin şu şekilde devam etti:
" Yapılan düzenleme ile bu yoldan sadece özel halk otobüsleri ve ambulanslar geçmektedir. Özel halk otobüsleri ile dolmuş ve taksiler arasında hukuksal alanda bir fark ve ayrımcılık bulunmadığına göre UKOME tarafından yapılan uygulama tamamen ayrımcılık ve ayrıcalıktır."
"HALKIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE GİRİYOR"
Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hasan Topçu, Haşim İşcan caddesinde yolun en sağ şeridindeki "otobüs özel yolu" uygulamasından dolmuş ve taksici esnafının yanı sıra özel araç sahiplerinin de yararlanamamasından dolayı araç sahiplerinin ve yolcuların indirme ve bindirme esnasında can ve mal güvenliklerinin tehlikeye gireceği uyarısını yineledi. Topçu, Büyükşehir Belediyesi yetkililerine trafik kanunun ilgili maddelerini hatırlatarak yapılan yanlıştan bir an önce geri dönülmesi yargıya güvendiklerinin altını çizdi. 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.04.11 11:13 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A