Blair Irak Savaşı'na meşruiyeti zorlama raporlarda aramış

Blair Irak Savaşı'na meşruiyeti zorlama raporlarda aramış

İngiliz istihbaratının, İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'e Irak'taki kitle imha silahlarının ciddi boyutta olmadığı yönünde rapor verdiği ancak Blair'in, kitle imha silahlarının olduğu yönünde rapor getirmelerini istediği ortaya çıktı.

2013.04.07 14:52 - Son Güncellenme: 2013.04.07 14:53 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Blair Irak Savaşı'na meşruiyeti zorlama raporlarda aramış

İngiliz Independent gazetesinin haberine göre İngiliz istihbaratının, Irak Savaşı'nı soruşturma komisyonuna o dönemde yaşananlara ilişkin verdiği belgelerde Irak'ta nükleer silah bulunmadığı, kitle imha silahlarının da çok az miktarda olduğu belirtiliyor. MI6 yetkilileri, Libya'nın ise bu açıdan çok daha büyük bir tehdit olduğunu belirtiyor.
BUSH'LA GÖRÜŞÜNCE DEĞİŞTİ

İngiliz gizli servisi MI6'nın sunduğu kanıtlara göre dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair, bu rapor üzerine Saddam Hüseyin ile kitle imha silahları arasında bağ kurmanın mantıklı olmadığını söylüyor.

Ancak ertesi gün ABD'ye giderek ABD Başkanı George W. Bush ile görüşen Tony Blair, bir hafta sonra değişmiş biri olarak dönüyor ve MI6'ya, Irak'a savaş açmayı meşru kılacak istihbarat bilgileri bulması talimatı veriyor. Üst düzey bir MI6 yetkilisine göre, Blair ile Bush'un, Irak'a saldırmak için bu görüşme sırasında anlaştığı çok açık.

Bu arada, Tony Blair'in sözcüsü, Irak'ta kitle imha silahı olduğu yönündeki raporların sadece İngiltere ve ABD'den kaynaklanmadığını, savaşa karşı olan başka ülkelerin gizli servislerinin de bu yönde raporları bulunduğu ifade etti.

 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.04.07 14:52 - Son Güncellenme: 2013.04.07 14:53 - HABER MERKEZİ
A