'Bize İsmail'in nasıl öldüğünü söyleyin'
Şırnak'ta askerliğini yaparken, 'intihar ettiği' söylenen daha sonra 'kaza kurşunuyla öldüğü' iddia edilen ancak bu ifadelerin çelişmesiyle 'şüpheli ölüm' haline gelen Akça'nın ailesinin tek isteği gerçeği öğrenmek
2012.12.04 07:25 - Son Güncellenme: 2012.12.04 07:26 - Yaşam - HABER MERKEZİ
Şırnak'ta askerliğini yaparken hayatını kaybeden asker İsmail Akça'nın (25) ailesi, oğullarının ölümünün ardındaki sır perdesini araştırıyor. Evlerine gelen askerlerin "Oğlunuz intihar etti" dediğini, o sırada gelen bir telefondaki kişinin "Komutan vurdu" dediğini, daha sonra "Kaza kurşunuyla öldü" iddiasının ortaya atıldığını anlatan amca Hasan Akça, "Hayat doluydu. Bu çocuğun intihar etmesine imkan yok. Kaza kurşunuysa da kaza kurşunu. Biz ne olduğunu bilmek istiyoruz" dedi.
"Yetenek Sizsiniz" programıyla adını duyuran Akça, Şırnak Tümen Komutanlığı'nda, topçu birliğinde vatani görevini yapıyordu. Akça, geçen Cuma günü sağ göğsünden vurularak hastaneye kaldırıldı ve burada hayatını kaybetti. Akça'nın ailesinin Kuşadası'ndaki evinde yas var. Akça'nın ölümüne ilişkin birbirinden farklı ifadelerin ortaya atılması, ailenin kafasını karıştırmış.
Ailenin verdiği bilgiye göre; ölüm haberini vermek için gelen komutanlar aileye önce "intihar etti" dediler. Komutanlar henüz evdeyken babaya bir telefon geldi. Amca Hasan Akça'ya göre telefonda kimliğini açıklamayan bir kişi babaya, "Ağabey komutanlara sakın inanma. İsmail kendini vuracak biri değil. Olayın üstüne git. İsmail kendini vurmadı. Komutanıyla tartıştı. Komutan da silahla vurdu" dedi. Bunun üzerine İsmail'in ağabeyi ile "intihar etti" diyen askerler arasında bir gerilim yaşandı. Herkesin neşesi ve dans tutkusu ile tanıdığı İsmail'in intihar ettiğine ilk andan beri inanmayan aile bunun üzerine harekete geçti. Avukat olan amca Hasan Akça, savcılığa ve emniyete gitti. Kendi deyimleriyle 'deliller karatılmadan' otopsi yapılmasını talep ettiler. Bunun üzerine pazar günü İsmail'e yeniden otopsi yapıldı.
'Sağlaktı, sol eliyle vuramaz'
Raporun birkaç ay içerisinde çıkmasını bekleyen aile, kendilerine askerler tarafından İsmail'in sol elinde tuttuğu komutanının tabancası ile kendisini sağ göğsünden vurduğunun söylendiğini belirterek, 'İsmail'in sağlak olduğunu' ve bunun intihar ettiği iddiasının doğru olmadığına dair şüphelerini artırdığını söyledi.
Ailenin harekete geçmesini sağlayan bir diğer telefon da Antalya'dan geldi. Hasan Akça'ya göre, Antalya'dan tanıdıkları olan bir polis de kendisini arayarak, "Ağabey başınız sağ olsun, komutanın vurduğu çocuk senin akraban mıydı?" dedikten sonra aile kesin olarak olayın üzerine gitmeye karar verdi.
Yengesinin ifadesine göre; İsmail'in birlik arkadaşlarından gelen telefonlarda, "O adam hepimizin canına okudu, okuyor" diyenler de oldu. Yenge, "Demek ki başkalarının da canı yandı ama ateş bize düştü" diyor. Aileye gelen bir telefonda da İsmail'i cep telefonu ile yakalayan komutanla aralarında telefon nedeniyle başlayan tartışmanın bu noktaya geldiği iddia edilmiş.
'Acun bize yardım etsin'
Başlangıçta sivil savcılığa 'intihar' olarak giden rapor buradaki savcının da dosyadan şüphelenip svap raporu istemesi ile daha sonra 'kaza kurşunu' olarak değiştirilmiş. Kuzen Arman Yavuz'un anlattığına göre üst düzey komutanlardan da ifade istenmiş. Yavuz, "Bu aile o çocuğu ne yokluk içerisinde büyüttü. Biz sıradan insanlarız. Acun Ilıcalı'dan yeteneğine sahip çıkmasını ve bize yardımcı olmasını istiyoruz" diyor.
İntihar eden er toprağa verildi
İzmir'in Bergama ilçesindeki orduevinde intihar ettiği belirtilen er 23 yaşındaki Mert Evren Akdağ, Eskişehir'de toprağa verildi.
Bergama Orduevi'nde geçen cuma günü kaldığı koğuşta kravatla kendini astığı öne sürülen Mert Evren Akdağ için Tepebaşı semtindeki Uluönder Camii'nde tören düzenlendi. Tabutu Türk bayrağına sarılı olan Akdağ'ın cenaze törenine babası Nurettin Özel, Güneydoğuda vatani görevini yapan kardeşi, eşi Çiğdem Akdağ, yakınları ile çok sayıda subay, astsubay ve vatandaş katıldı. Öğle vakti kılınan cenaze namazından sonra Akdağ Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Binlerce kişi uğurladı
İsmail Akça, dün memleketi Aydın'ın Kuşadası ilçesinde binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle uğurlandı. Akça'nın cenazesi, Hanım Camii'ne getirildi. Akça'nın annesi Münire Akça, kardeşleri Dilek Akça, Zekeriya Akça ve Murat Akça tabuta sarılıp gözyaşı döktü. "İsmailim, yavrum" diye bağıran anne Akça, güçlükle sakinleştirilebildi. Baba Asım Akça da oğlunun tabutuna sarılıp, "Bırakın oğluma sarılayım. Evladım ruhun şad olsun, Allah rahmet eylesin" dedi. Akça'nın cenazesi, Adalızade Mezarlığı'nda toprağa verildi.
MİLLİYET