'Biz BDP ile, MİT ise diğerleri ile görüştü'

'Biz BDP ile, MİT ise diğerleri ile görüştü'

Çözüm süreci kapsamında Kandil ve İmralı ile görüşüldüğü mesajı veren Atalay "BDP dışındakiler daha makul ve olgun. BDP'de süreç bitmesin isteyen var" dedi

2013.10.14 09:46 - Son Güncellenme: 2013.10.14 09:46 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
'Biz BDP ile, MİT ise diğerleri ile görüştü'

 

 

Çözüm sürecinin koordinasyonuyla görevli Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, kendilerinin BDP ile MİT'in ise siyasi kesim dışındakilerle görüştüğünü belirtti, İmralı ve Kandil'i işaret ederek "Onlar, bu konularda daha yetişmiş, daha olgun, daha makul yerdeler" dedi. Bir TV kanalında soruları yanıtlayan Atalay şunları söyledi:
Demokratikleşme paketinde Türkiye'nin bugüne kadar dokunamadığı hususlar yer alıyor. Buna rağmen, Başbakan Tayyip Erdoğan'a "korkak" diyenler çıktı. Erdoğan'a her şeyi söylesen bile "korkak" diyemezsin. O ikiyüzlü değildir.
İstihbarat birimimiz, siyasi kesim dışındakilerle görüşüyor bu süreçle ilgili. Biz BDP'lilerle görüşüyoruz. Ama MİT daha farklı kesimlerle. Onlar, bu konularda daha yetişmiş, bu siyaset yapanlardan daha olgun, bu işleri daha bilen ve daha makul yerdeler. Bu işleri biraz okuyarak, bilerek değerlendiriyorlar. Daha tutarlı, daha makul ve Türkiye'de neyin olup olamayacağını, süreç nasıl yürür, nasıl yürümez daha iyi biliyorlar. BDP'nin açıklamaları kendi sorunları. Ama diğer diyalogların hepsi devam ediyor.
(BDP'yi işaret ederek) Birilerinin niyeti kötüyse, 'terör bitmesin, bu devam etsin' gibi niyetleri varsa o onların işidir. Biz kararlıyız. Ama birileri iç siyaset için hala silahı zorunlu görüyorsa... Benim elimde bir istihbarat raporu var. "Silah giderse Güneydoğu'da seçimde falan zorlanırız" diyor. Parti kanatlarından deniliyor. Birileri halen Doğu'da, Güneydoğu'da siyaset yapmak için bu tür korkutmaları görüyorsa bunlar kötü niyettir.
Elimizde bir sürü bilgi var. Gidip terör unsurlarıyla görüşen, çözüm sürecini bıraktırmaya teşvik eden istihbarat raporları var, yabancı ülkelerin. İlk defa Türkiye kendi başına bu sorunlarını çözecek, bundan rahatsız olanlar var, Batı'da vesaire. Terör örgütü dediğinizde kaç parça, Avrupası var, içerisi var, İmralısı var, Kandili var, dışarısı var. Bütün bunlar dış etkileşime de açık.

FİDAN DEĞERLENDİRMESİ
Wall Street Journal'ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili yayınladığı yazıyı da değerlendiren Atalay şöyle dedi: "Türkiye ilk defa kendisi politikasını yürütüyor. Yani şu anda, özellikle Amerika, İsrail istihbaratı ve burada Türkiye ile ilgili biraz da suçlama, hatta dikkat ederseniz oraya İran motifi de karıştırıyorlar. Eğer İsrail ile işbirliği yapmıyorsanız mutlaka sizi Ortadoğu'da lekelemek için bir İran irtibatı kurarlar. Haberin özü o."
 

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2013.10.14 09:46 - Son Güncellenme: 2013.10.14 09:46 - HABER MERKEZİ
A