Bitcoin geleceğin yatırım aracı mı? (ÖZEL HABER)

Bitcoin geleceğin yatırım aracı mı? (ÖZEL HABER)

Bitcoin hızlı yükselişiyle herkesin dikkatini çekiyor. 2009 yılından beri hayatımızda olan Bitrocin'e güvenen de var, güvenmeyen de. Konuyla İlgili Bursa Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, "Bitcoin bizim geleneksel yatırımcımız için riskli bir yatırım aracı. 2010 yılından bu yana hareketine bakacak olursak 400 dolardan başlayıp 2018 yılında aşağı yukarı 15 bin doları gören, 2020 eylül ayında 10 bin dolar, şubat ayında ise 57 bin dolara çıkmış bir üründen bahsediyoruz. Bugünlerde de 49 bin dolar seviyesinde hareket ediyor. Bu meseleye sadece Bitcoin olarak bakmamamız gerekiyor çünkü bunun alt coinleri de var. Bunlarla beraber yaklaşık 8 bin adet kripto para var. Doğal olarak içlerindeki en değerli olanı Bitcoin" dedi.

2021.03.09 09:06 - Son Güncellenme: 2021.03.09 09:44 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bitcoin geleceğin yatırım aracı mı? (ÖZEL HABER)
05:55 Bitcoin geleceğin yatırım aracı mı? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bitcoin geleceğin yatırım aracı mı? (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Son dönemlerde yatırım yapmak isteyenler kripto paralara yöneliyor.

Bu yatırımdan hızlı bir şekilde gelir elde etmek isteyenler, en bilinen kripto para birimi olan Bitcoin'i tercih ediyor.

Bitcoin'in hızlı yükselişi ve en çok tercih edilen para birimi olması akıllara 'geleceğin yatırım aracı Bitcoin mi olacak' sorusunu getiriyor.

"BİTCOİN BİZİM GELENEKSEL YATIRIMCIMIZ İÇİN RİSKLİ BİR YATIRIM ARACI"

 Bursa Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, "Bitcoin hiçbir zaman altın ya da döviz gibi olmayacak ama geleceğin ödeme yöntemi olarak mutlaka yerini alacak. Problem değerini koruyacak mı sorusu. Ödeme aracı olabilmesi için değerinin herkesçe kabul edilmesi gerekiyor, çok oynak olmaması gerekiyor ve parçalar halinde alınıp satılabilmesi gerekiyor. Bu taraftan bakıldığında evet bir ödeme aracıdır ama bir değer saklama aracı olarak altının yerini asla alamayacak. Bunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Bitcoin bizim geleneksel yatırımcımız için riskli bir yatırım aracı. 2010 yılından bu yana hareketine bakacak olursak 400 dolardan başlayıp 2018 yılında aşağı yukarı 15 bin doları gören,  2020 eylül ayında 10 bin dolar, şubat ayında ise 57 bin dolara çıkmış bir üründen bahsediyoruz. Bugünlerde de 49 bin dolar seviyesinde hareket ediyor. Bu meseleye sadece Bitcoin olarak bakmamamız gerekiyor çünkü bunun alt coinleri de var. Bunlarla beraber yaklaşık 8 bin adet kripto para var. Doğal olarak içlerindeki en değerli olanı Bitcoin. Bitcoinin bir yatırım aracı olarak tercih edilmesi güven açısından tedirgin eden, risk yönetimi açısından son derece riskli bir ürün haline getiriyor. Kullanıcıların mutlaka bu konuda bilgi sahibi olması lazım. Benim gördüğüm kadarıyla hem halkımız hem de gençler yoğun bir talep gösteriyor çünkü hızlı kazandırıyor. Herkes para kazanmıyor, hızlı kayıplar yaşayanlar da oluyor. Bu süreçte ne kaybedip ne kazanacağınızı bilmeniz gerekiyor. Kaybetmeyi göze aldığınız bir miktar paranız varsa bu parayla oynayabilirsiniz yoksa onun ötesinde bütün mal varlığımızı buna yatıralım, para kazanalım gibi bir düşünce çok ama çok riskli" ifadelerine yer verdi.

"BU İŞLEMLER NASIL YAPILACAK BİLMENİZ GEREKİYOR"

"Kripto para denince akla ilk olarak Bitcoin geliyor" diyen Prof. Dr. Yazıcı, "Güvenilir para değişimi ve aynı zamanda kripto para değişimini sağlayacak bir platforma sahip olması gerekiyor çünkü değişim süreleri çok önemli. Siz parayı verdiğinizde ne kadar sürede kripto parayı alacaksınız veya satmak istediğinizde ne kadar sürede satacaksınız. Bunlar bir platform işi. Bu paralar ne yazık ki denetim ve düzenlemeden ayrılar. İşte risk burada oluyor. Bir Merkez Bankası, BDDK gibi denetimi olmadığı müddetçe yaşanacak sorunların hukuksal anlamda nasıl ilerleyeceği de belli değil. Bu yüzden güvenli olan kripto para sağlayıcılarını seçin. Kripto paralarla ilgili açıklamaları mutlaka okumalısınız. Bu işlemler nasıl yapılacak bilmeniz gerekiyor. Bitcoin almak ve kazanmak için ilk önce bir platforma üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için belli yasal prosedürler var. İstenen tutarı oraya yatırıyorsunuz. Daha sonra alım emri vererek kripto paranın hesabına geçmesini sağlıyorsunuz. Bir denetleme yok dediğim gibi ama geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı bir açıklama yaptı ve bunları denetim altına almak istediğini söyledi. Satın almak istediğiniz kripto para her neyse bunların alınıp satılabileceği platformlara gidip, oralarda üyelik oluşturup kripto parayı alıyorsunuz. Buna dijital cüzdan deniyor fiziki cüzdana geçmiyor. Dünyanın belli merkezlerinde jetonlara dönüşüyor ama bu sistem daha ülkemizde yok. Fiyat gün içinde de değişebiliyor. Benim tavsiyem bu konudaki kurumsal firmaların alt yapısını seçmeniz" şeklinde konuştu. 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.03.09 09:06 - Son Güncellenme: 2021.03.09 09:44 - HABER MERKEZİ
A