Birleşmiş Milletler Vatikan'dan pedofili raporu istedi

Birleşmiş Milletler Vatikan'dan pedofili raporu istedi

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi, Avrupa ülkeleri ve ABD başta olmak üzere Katolik Kilisesi'ni uzun süredir sarsan pedofili skandallarına ilişkin Vatikan'dan ilk kez rapor istedi. Komite Vatikan'a 1996'da kapatılan "Magdalena Çamaşırhaneleri"ni de sordu.

2013.07.11 11:51 - Son Güncellenme: 2013.07.11 11:53 - Dünya
A
Birleşmiş Milletler Vatikan'dan pedofili raporu istedi

İrlanda, Almanya, Fransa, Belçika ve İtalya'da son olarak da ABD'de pedofili (çocuğun cinsel istismarı) mağdurlarının sayısının binleri bulduğunun tespit edilmesi üzerine, BM Çocuk Hakları Komitesi harekete geçti. Özellikle Katolik enstitülerinde görev yapan çok sayıda din adamının son yıllarda bu skandala karıştığının ortaya çıkmasının ardından komite, hazırladığı 20 soruluk listeyi Vatikan'a göndererek, Kasım ayının sonuna kadar cevapların bir rapor halinde kendilerine gönderilmesini istedi. İlk kez Vatikan'dan böyle bir şey talep eden, merkezi Cenevre'de bulunan söz konusu komitenin, 2014 yılının ilk ayında bu konuya ilişkin bir oturum gerçekleştireceği ve Vatikan yetkililerini dinleyeceği belirtildi.  

Komite, 18 Haziran'da da Katolik rahiplerin cinsel tacizine uğrayan bazı mağdurları dinlemişti.

İSA'NIN LEJYONERLERİNİ DE SORDU
İtalyan basınında yer verilen habere göre; komitenin Vatikan'dan açıklık getirmesini beklediği soruların başında, "Pedofil rahiplerin, çocuklardan uzak tutulmasına ve bundan sonra böyle olaylar yaşanmamasına ilişkin Vatikan ne tür önlemler aldı? Mağdur çocuklara nasıl destek sağlandı?" yer aldı.

Bu tür suçların bugüne kadar Katolik hiyerarşisinde hangi yöntemlerle gizlendiğine ilişkin cevap da bekleyen komite, bazı yayın kuruluşlarında yer verilen şu iddiayı da sorular arasına aldı: "Mağdur çocuklar, skandalların kamuoyuna duyurulmaması için baskıyla ya da para ödenerek susturuldu mu?"

Mağdurlara nasıl bir tazminat ödendiği de merak edilenler arasında yer alırken, dikkat çeken bir diğer konu ise, İsa'nın Lejyonerleri tarikatının karıştığı sübyancılık vakaları oldu. 2008 yılında yaşamını yitiren tarikatın kurucusu Marcial Maciel de sübyancılıkla suçlanmıştı.

MAGDALENA ÇAMAŞIRHANELERİNİ DE SORDU
Komite, koyu Katolik İrlanda'da 18. yüzyılın ortalarından itibaren faaliyet gösteren ve sonuncusu 1996 yılında kapatılan Magdalena Çamaşırhaneleri'nde yaşananlara ilişkin de Vatikan'dan detaylı bilgi istedi. Evlilik dışı ilişkiye giren ve çocuk sahibi olan genç kadınların, "ıslah edilmek üzere", çoğunlukla aileleri tarafından gönderildiği kurumlar olarak bilinen bu çamaşırhaneler rahibeler tarafından işletiliyordu.

Toplum tarafından dışlanan kadınların yoğun dini baskı ve cinsel istismar altında ömür boyu yaşamaya mahkum edildikleri bu çamaşırhanelerde, 30 bine yakın kadının çalıştırılmış olduğu sanılıyor. İskoç yönetmen Peter Mullan, 2002 yılında vizyona giren "Günahkar Rahibeler" (Magdalene Sisters) filmini bu konu üzerine hazırlamış ve 2002 yılında Venedik Film Festivali'nden "Altın Aslan" ödülüyle dönmüştü. 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.11 11:51 - Son Güncellenme: 2013.07.11 11:53 - Zeynep Çelik
A