Bir ülkeyi sarsan felaket! Korkunç görüntüler: Çok sayıda ölü var, 400'e yakın kişi de kayıp...
Güney Asya ülkesi Nepal'de ani bir sel felaketi meydana geldi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde selin boyutları görenleri şoke etti. Bagmati eyaletinde bulunan Bhotekoshi Nehri'nin aniden taşması sonucu köyler sular altında kalırken, şu ana kadar 17 kişinin hayatını kaybettiği ve 390 kişinin kayıp olduğu bildirildi.Bir görgü tanığı ise "Her şey aniden oldu. Bir yanardağ patlıyormuş gibi yüksek bir ses duyduk." ifadesinde bulundu.
2026.08.26 15:30 - Son Güncellenme: 2026.08.26 15:47 - Dünya - HABER MERKEZİ
İLGİLİ VİDEO
Bir ülkeyi sarsan felaket! Korkunç görüntüler: Çok sayı ölü var, 400'e yakın kişi de kayıp...
Nepal'de etkili olan şiddetli yağışların ardından meydana gelen sel ve taşkınlar, özellikle Rasuwa bölgesinde hayatı durma noktasına getirdi. Bölgeden paylaşılan görüntüler sosyal medyada kısa sürede yayılırken, Tibet'teki Kailash Mansarovar bölgesine dini ziyaret gerçekleştirmek üzere yola çıkan yaklaşık 390 kişiden haber alınamadığı bildirildi.

RASUWA'DA 13 POLİS KAYIP
Selin en fazla etkilediği bölgelerden biri olan Rasuwa'da iki farklı polis karakolunda görev yapan 13 polis memuruna ulaşılamadığı açıklandı. Felaket nedeniyle bölgedeki yollar ve köprülerin yanı sıra enerji altyapısına yönelik projelerde de ciddi hasar oluştu.
Yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı Rasuwa'ya bağlı Syapru Besi ve Timure kasabalarında ise su seviyesinin halen yüksek olduğu bildirildi. Yetkililer, mevcut koşullar nedeniyle kurtarma çalışmalarında kullanılan helikopterlerin bölgeye iniş yapamadığını, hava araçlarının su seviyesinin düşmesinin ardından bölgeye ulaşabileceğini belirtti.

NEHİR KENARINDA YAŞAYANLARA UYARI
Nepal Afet Yönetim Kurumu, sel ve taşkın riski bulunan bölgelerde yaşayan vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Özellikle nehir yatakları ve kıyılarında yaşayanların güvenli bölgelere geçmeleri ve yetkililerin uyarılarını takip etmeleri istendi.
Nepal Başbakanı Balendra Shah, yaşanan felaketin ardından durum değerlendirmesi yapmak amacıyla acil toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklama yapan Shah, sağlık ekipleri, izciler ve Kızılhaç ile koordineli şekilde yardım çalışmalarının başlatıldığını duyurdu. Polis ve ordunun da arama-kurtarma faaliyetlerine destek verdiği belirtildi.

"HER ŞEY BİR ANDA OLDU"
Felaketin boyutunu anlatan bölge sakinlerinden biri, sel öncesinde çok yüksek bir ses duyduklarını söyledi. Görgü tanığı, yaşananları "Her şey aniden oldu. Bir yanardağ patlıyormuş gibi yüksek bir ses duyduk" sözleriyle anlattı.
Suyun neden bu kadar kısa sürede yükseldiği konusunda henüz kesin bir açıklama yapılmadı. Ancak bölgede daha önce de benzer bir olay yaşanmıştı. Geçtiğimiz yıl aynı nehirde meydana gelen ani selin, bir buzul gölünde biriken suyun taşması sonucu oluştuğu ve olayda can kayıplarının yaşandığı belirtilmişti.

TİBET SINIRINDA TOPRAK KAYMASI
Sel felaketinin yanı sıra Nepal ile Tibet arasındaki sınır hattında da doğal afet yaşandı. Gyirong kasabasında meydana gelen toprak kayması nedeniyle çok sayıda kişinin kayıp olduğu bildirildi.
Çin devlet haber ajansı Xinhua'nın aktardığı bilgilere göre, toprak kaymasının ardından Nepal sınırına yakın Shigatse bölgesindeki bazı yollar ulaşıma kapandı. Bölgede elektrik ve iletişim hizmetlerinde de kesintiler meydana geldi.
Nepal ve Tibet sınırındaki gelişmeler nedeniyle ekiplerin bölgeye ulaşması güçleşirken, kayıp kişilere yönelik arama-kurtarma çalışmalarının hava ve yol koşullarının elverdiği ölçüde sürdürüldüğü bildirildi.
