Bir tıkla zenginlik hedefleyenlerin mesleği oldu

Bir tıkla zenginlik hedefleyenlerin mesleği oldu

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla Türkiye'de sayıları hızla artan Youtuberların, bazı kriterleri karşılaması halinde ayda 5 ile 25 bin lira arasında gelir elde edebildiği bildirildi.

2018.12.17 11:32 - Son Güncellenme: 2018.12.17 11:32 - Teknoloji - HABER MERKEZİ
A
Bir tıkla zenginlik hedefleyenlerin mesleği oldu

Uzmanlar, bazı kriterlere uygun YouTube kanalı sahiplerinin tıklanma  ve görüntüleme başına para kazandığını, bu nedenle kısa yoldan şöhret ve reklam  geliri elde etmek isteyenlerce Youtuberlığın kazanç kapısı haline geldiğini  belirtti.

Çocuklar, yetişkinlerin aksine ilgisini çeken videoları defalarca  izleyebildiği için Youtuberların onların beğenisine hitap eden içerikler  üretilebildiğini kaydeden uzmanlar, ebeveynlerin zararlı videolara karşı önlem  almasını tavsiye etti.

"YouTube, atari salonları ile parkların yerini aldı"

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali  Murat Kırık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, video platformu YouTube'un, arama  motoru Google'dan sonra en çok tıklanan ikinci internet sitesi olduğunu belirtti.

Görselliğiyle ön plana çıkan YouTube'un en büyük avantajının  kullanıcıların kendilerine ait kanal açabilmesi, çektikleri veya kurguladıkları  içerikleri paylaşabilmesi olduğunu ifade eden Kırık, "Çocuk ve gençlerin  tercihleri, geleneksel medya yerine yeni medya oldu. YouTube, Z kuşağı için  kendilerini ifade edebilecekleri, fikirlerini paylaşabilecekleri ve içerik  üretebilecekleri bir mecra durumuna geldi. YouTube, artık atari salonları ile  parkların yerini aldı." diye konuştu.

"Bir kişi YouTube'da 8 dakika 39 saniye zaman geçiriyor"

Kırık, bir kullanıcının YouTube'da geçirdiği zamanın ortalama 8 dakika  39 saniye, video izleme sayısının ise beş olduğuna dikkati çekti.

Çocuk ve gençlerin, Youtuberlığı "geleceğin mesleği" olarak gördüğünü  dile getiren Kırık, bunun tercih edilmesinin en temel nedenin, kısa yoldan  şöhrete ulaşmak ve reklam geliri elde etmek olduğunu kaydetti.

Bu mesleğin kazançlarının oldukça iyi olduğunu vurgulayan Kırık, şöyle  devam etti:

"Youtuberlar birkaç yoldan gelir elde ediyor. Bunlardan en yaygın  olanı Google reklamları. Videolar izlenirken çıkan reklamlar, bu mesleğin en  büyük gelir kaynakları. Bu reklamlarda, 'Tıklama Başına Maliyet' (CPC) ve  'Görüntüleme Başına Maliyet' (CPM)  olarak bazı kriterler yer alıyor.  CPC  reklamlar, video tıklandıkça 'Google Adsense' hesabında biriken gelir olarak  ifade ediliyor. Tıklama başı maliyet kanalın popülaritesi, abone sayısı ve  izlenme oranlarına göre değişiklik gösteriyor."

"Tıklama başı gelir 7 kuruş-4 lira arasında değişiyor"

Doç. Dr. Kırık, Türkiye'de tıklama başına elde edilen gelirin, 7 kuruş  ile 4 lira arasında değiştiğini söyledi.

CPM'nin ise video izlenirken çıkan Google reklamlarının bin kez  görüntülenerek 1 birim gelir elde edilmesi şeklinde ifade edildiğini anlatan  Kırık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de bir reklamlık gösterim ücreti ise 5-15 kuruş arasında  değişiyor. Bir video içerisinde beş reklam yer aldığı düşünülürse elde edilen  gelirin 25 kuruş ile 75 kuruş olduğunu söyleyebilmek mümkün. Youtuberların reklam  alabilmesi için en az bin aboneye sahip olması, 10 bin kez izlenme oranını elde  etmesi ve bir yıl içerisinde en az 4 bin saat görüntülenme alması gerekiyor. Bu  da içeriklerin daha özgün olmasını zorunlu kılıyor."

Murat Kırık, Youtuberların video tıklanma haricinde ürün yerleştirme  ve viral reklamlarla da gelir elde ettiğini belirtti.

Kırık, viral reklamların sosyal medyada hızlı bir şekilde yayıldığını,  kaliteli görüntülü, yoğun prodüksiyon gerektiren videoların daha çok ilgi  gördüğünü vurgulayarak, "Ticari olarak gelir elde eden Youtuberların Türkiye'de  vergi ödeme sorununun çözülememiş olmasının bu mesleği daha cazip kılıyor. Ayda 5  ile 25 bin arasında gelir elde eden Youtuberların bazılarının vergi ödememesi  Türkiye ekonomisi açısından da büyük bir kayıp oluşturuyor." değerlendirmesinde  bulundu.

"Hukuk devleti olmanın bir gereği"

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün ise YouTube ile  internet siteleri gibi kişilerin gelir elde ettiği mecralarda vergilendirmeye  gidilmesinin hukuka uygun olduğunu söyledi.

Özellikle "YouTube" üzerinden elde edilen gelirlerin ortaya  çıkarılması adına tespit edilmiş olan referans kaynaklarının tıklama başı elde  edilen ortalama değeri ortaya koyduğunu kaydeden Ergün, "Gelirlerin belirli  sistem içinde tutulması ve kayıt altına alınması açısından bu durum önem  taşıyor." dedi.

Ergün, Youtuber ve fenomenlerden vergi alınmasının denetiminde artık  bazı gelişmelerin yaşandığını söyledi.

Devlet kurumlarının konuyla ilgili somut verilere ulaştığına dikkati  çeken Ergün, "Bu noktada diğer tüm gelir kalemlerin kayıt altına alınıp  belirlenen değerler üzerinden vergilendirme dilimleri oluşturulduğu gibi YouTube  ve benzeri ortamlardan elde edilen gelirin somut veriler üzerinden tespit  edilerek vergilendirmeye gidilmesi mali denetimin yapılabilmesi açısından önem  taşımaktadır ve hukuk devleti olmanın bir gereğidir." diye konuştu.

Klinik Psikolog ve Pedagog Mehmet Teber de anaokulu çağındaki çocuklar  için televizyonun çoğu zaman yeterli olmadığını belirtti.

Televizyonu her yere taşımanın mümkün olmadığına dikkati çeken Teber,  "Burada imdada YouTube yetişiyor. Çocuk her yerde sevdiği çizgi filmi  izleyebiliyor." dedi.

Teber, ilkokul öğrencilerinin daha çok oyuncaklarla ilgili olduğuna  işaret ederek, şöyle devam etti:

"İlkokula giden çocuklar, YouTube'dan oyuncak açma videoları izliyor  ya da oynadığı kimi oyunların videolarına takılıyor. Burası, hem televizyondaki  içerik hem de ondan daha fazlası olduğu, telefonla her yere taşındığı için çok  cazip. Çocuklar, ilkokul çağının sonlarına doğru çizgi filmden uzaklaşıyor.  Eğlenceli, komik, farklı içerik ve biraz da gerçek içerik ararken karşılarına  Youtuberlar çıkıyor. Bu nedenle de onların sıkı takipçisi oluyorlar. Çocuklar  bizler gibi değil. Aynı içeriği defalarca izleyebilir. Bu da izlenme oranlarını  arttırıyor. Buradan da fenomenlik ve Youtuberlık gibi yepyeni meslekler doğuyor."

 "18 yaş sınırı yetersiz"

Teber, YouTube'un pedagojik açıdan bazı riskler taşıdığını, bu kanal  nedeniyle travmatize olmuş birçok çocukla karşılaştığını belirtti.

Katıldığı bir çalışmada, ilk grubun korku videoları izleyenler  olduğunu aktaran Teber, "O videolardan bir tanesini merak edip bir bakıyor sonra  sağdan diğerleri derken dünyası korku ile doluyor. İkinci grup doğum ameliyatı  gibi video izleyenler. Böyle sahneler çocuğun zihnini altüst ediyor. Diğer grup  ise cinsellikle karşılaşanlar. 'Örümcek adam' bile yazsan örümcek adam kıyafetli  kişilerin olduğu açık sahneler çıkıyor. Bu üç grup travmatize oluyor. Bazıları da  sürekli şiddet, oyun videoları izleye izleye şiddete yöneliyor." ifadelerini  kullandı.

Teber, dünyada çocuk YouTube uygulamasının olmadığını anımsatarak,  "YouTube'da 18 yaş sınırı var ama bu da yetersiz. Ailelerin buna çok dikkat  etmesi gerekiyor. Bir kullanıcı adı ile giriş yapmak, izleme geçmişini kontrol  etmek, yanımızda izlemesini sağlamak ise en pratik önlemler." şeklinde konuştu.

 

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2018.12.17 11:32 - Son Güncellenme: 2018.12.17 11:32 - HABER MERKEZİ
A