Bir İHA haberi daha! Bu sefer bahçeye düştü...
Samsun'un Alaçam ilçesinde arazide bulunan ve yüksekten düşmüş olabileceği değerlendirilen motorlu bir parçanın, Ukrayna menşeli kamikaze insansız hava aracına (İHA) ait olabileceği yönündeki iddia bölgede dikkatle takip ediliyor. Olayın ardından jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri alarak bölgede detaylı inceleme başlattı.
2026.06.23 22:52 - Son Güncellenme: 2026.06.23 22:52 - Güncel - DHA
Olay, Alaçam ilçesine bağlı Yukarıelma Mahallesi Karataş mevkisinde meydana geldi. Bölgede yaşayan vatandaşlar, kırsal alanda daha önce görülmemiş bir motorlu parçayı fark ederek durumu yetkililere bildirdi. Yapılan ilk gözlemlerde parçanın yüksekten düşmüş olabileceği değerlendirilirken, ihbar üzerine bölgeye Bafra İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri ile Bafra İtfaiye Grup Amirliği ekipleri yönlendirildi.
Kısa sürede olay yerine ulaşan ekipler, güvenlik riski ihtimaline karşı alanı çember altına aldı. Vatandaşların yaklaşmasına izin verilmezken, çevrede geniş güvenlik hattı oluşturularak inceleme süreci başlatıldı. Olası tehlikelere karşı bölgede kontrollü bir çalışma yürütüldü.
Parçanın İHA'ya Ait Olabileceği Değerlendiriliyor
Ekiplerin ilk incelemelerinde, arazide bulunan motorlu parçanın bir hava aracına ait olabileceği ihtimali üzerinde duruldu. Özellikle yapısal özellikleri ve mekanik bileşenleri nedeniyle parçanın, insansız hava aracı sistemleriyle bağlantılı olabileceği yönünde değerlendirmeler yapıldı.
Bununla birlikte en dikkat çekici iddia, parçanın Ukrayna yapımı bir kamikaze İHA'ya ait olabileceği yönünde oldu. Ancak yetkililer, bu değerlendirmelerin henüz ön inceleme aşamasında olduğunu ve kesin sonuçların teknik analizler tamamlanmadan verilemeyeceğini vurguluyor.
Parçanın hangi hava aracına ait olduğunun netlik kazanması için detaylı mühendislik ve balistik incelemelerin yapılacağı öğrenildi. Uzman ekiplerin, motor aksamı ve elektronik bileşenler üzerinde kapsamlı çalışma yürüteceği belirtildi.

Jandarma Bölgeyi Güvenlik Altına Aldı, İnceleme Sürüyor
Olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından şüpheli parça kontrollü şekilde muhafaza altına alındı. Jandarma ekipleri, hem çevre güvenliğini sağlamak hem de delil bütünlüğünü korumak amacıyla bölgede uzun süre çalışma gerçekleştirdi.
İtfaiye ekipleri ise olası risk senaryolarına karşı hazır bekletildi. Parçanın herhangi bir yanıcı, patlayıcı ya da tehlikeli bileşen içerip içermediği yönünde de ön kontroller yapıldığı ancak kesin sonucun laboratuvar analizleriyle ortaya çıkacağı ifade edildi.
Bölgedeki vatandaşların ifadesine göre, parçanın bulunmasıyla birlikte kısa süreli bir tedirginlik yaşandı. Ancak ekiplerin hızlı müdahalesiyle durumun kontrol altına alındığı aktarıldı.