Bilim insanlarını heyecanlandıran keşif

Bilim insanlarını heyecanlandıran keşif

Trakya Üniversitesi (TÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Enez ilçesinde yaptıkları yüzey araştırmalarında kayadan oyma bir anıt üzerinde "labris" olarak bilinen çifte balta sembolünü tespit ettiklerini belirtti

2013.11.01 14:40 - Son Güncellenme: 2013.11.01 14:43 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Bilim insanlarını heyecanlandıran keşif

 

Trakya Üniversitesi (TÜ) Edebiyat  Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr.  Engin Beksaç, Enez ilçesinde  yaptıkları yüzey araştırmalarında kayadan oyma bir anıt üzerinde "labris" olarak  bilinen çifte balta sembolünü tespit ettiklerini belirterek, "Tarihi kayıtlarda  adına rastladığımız ve bugün için Trakya'nın kayıp kentlerinden biri olan  Absinthis yerleşmesinin de yayılım alanlarını bulduğumuzu tahmin ediyoruz"  dedi.

Beksaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzey araştırmalarında  ilginç sonuçların ortaya çıktığını, Enez'in dağlık bölgesinde "labris" olarak  bilinen çifte balta sembolünün bir kayadan oyma anıt üzerinde teşhis etme olanağı  bulduklarını söyledi.

Bu sembolün, yerli halkın "fırınkaya" adını verdiği erken dönemlerde  Trakların kremasyon kültleriyle ilintisi olan bir anıt tipi üzerinde görüldüğünü  belirten Beksaç, "Çifte balta sembolü, Doğu Trakya'da ilk defa karşımıza çıkan  bir sembol. Sembolün üstünde yer aldığı anıt da muhtemelen milattan önce ilk bin  yıl içinde kullanılmış olduğunu tahmin ettiğimiz bir anıt tipi" diye konuştu.

 

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.11.01 14:40 - Son Güncellenme: 2013.11.01 14:43 - HABER MERKEZİ
A