"Biber gazı halk sağlını tehdit ediyor"

"Biber gazı halk sağlını tehdit ediyor"

Türk Toraks Derneği (TTD) tarafından yapılan açıklamada, 1 Mayıs İşçi Bayramı etkinlikleri sırasında kullanılan biber gazına bağlı halk sağlığı sorunlarından doğacak sorumluluğun büyük olduğu bildirildi.

2013.05.02 11:30 - Son Güncellenme: 2013.05.02 11:30 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
"Biber gazı halk sağlını tehdit ediyor"

 

Türkiye genelinde kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda yaşanan kargaşalarda güvenlik güçlerinin kullandığı biber gazının halk sağlığını tehdit ettiğini belirten TTD, güvenlik güçlerinin halk sağlığına ve koruyucu hekimlik uygulamalarına aykırı olan biber gazı kullanımından vazgeçmesi gerektiğini açıkladı. Açıklamada, daha önce Türk Toraks Derneği adına 31.05.2012 yılında biber gazı kullanımının insan sağlığı üstünde ölüme kadar uzanan ciddi sonuçlara yol açabileceğinin bildirildiği hatırlatılarak, "Dernek çalışmasında, karşılaşılan gaz sayısı arttıkça hışırtılı solunum, nefes darlığı, öksürük gibi tıkayıcı solunum hastalıkları belirtileri ile kronik bronşit oranının arttığı ve kalıcı solunum fonksiyonu kısıtlanmasının geliştiği gözler önünde. TBMM'de grubu bulunan partilerin de biber gazı konusunda araştırma önergeleri verdiği herkes tarafından biliniyor" ifadeleri kullanıldı.

 

"GAZ BULUTLARI HERKESİ ETKİLEDİ"

Açıklamanın devamında bu yılki 1 Mayıs İşçi Bayramı etkinliklerine vurgu yapılarak, "İzleyebildiğimiz görüntüler, açık alanda olsa bilse yoğun göz yaşartıcı gaz bulutlarının İstanbul'un Avrupa yakasında (Beşiktaş, Gümüşsuyu, Nişantaşı) hakim hale geldiğini ortaya koydu. Bu ölçüde ve pervasızca kullanılan biber gazına bağlı halk sağlığı sorunlarından (yalnızca kutlamaya katılanları değil, bölge sakinlerini de etkileyen) ortaya çıkacak sorumluluk da büyüktür. Yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarına kesin olarak uyulması dernek olarak beklentimizdir. Türk Toraks Derneği olarak olaylar sonucunda biber gazına maruz kalmış tüm bireyleri İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda kontrole çağırmaktayız" denildi.

 

 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.05.02 11:30 - Son Güncellenme: 2013.05.02 11:30 - HABER MERKEZİ
A