Beyin taramasına göre depresyon tedavisi

Beyin taramasına göre depresyon tedavisi

Gerçekten antidepresana ihtiyaç duyuyor musunuz? Uzmanlar beyin taramasının ister ilaçla isterse diğer türlü tedavi olsun, depresyon için en iyi seçeneği sunduğunu ileri sürdü.

2013.06.21 15:01 - Son Güncellenme: 2013.06.21 15:01 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Beyin taramasına göre depresyon tedavisi

Depresyona karşı en iyi yanıt beyin taramasından sonra verilebileceği öne sürüldü. Uzmanlar depresyona karşı ilaçla ya da başka türlü tedavinin oluşturulması için beyin taramasının kullanılmasının en iyi sonucu vereceğini düşünüyor. Beyin aktivitesinde özel bir leke tespit eden uzmanlar, bunun konuşarak mı yoksa antidepresanla mı tadavi edilmesinin daha etkili olcağını gösteren bir işaret olduğunu söylüyor.

ABD'nin Georgia eyaletinin Atalanta kentindeki Emory Üniversitesi'nden Dr. Helen Mayberg beyin taramasının beyinde neler olup bittiğine dair ipuçları verdiğini, birisi depresyona girdiyse beyin aktivitesine nasıl değişik tedavilerin yararlı olacağı üzerinde çalıştı. PET tarama yöntemini kullanan Mayberg, beyin fonksiyonlarının önemli endeksi olan beyindeki glükoz metabolizmasını ölçtü ve en iyi tedavi yönteminin ne olacağına dair ipuçlarını gösteren tarama lekelerini buldu.

Çalışmada katılımcılara beyin taramalarından sonra rastgele 12 haftalık antidepresan veya bilişsel davranış terapileri uygulandı. Araştırmada anreior insula'da hareketlilik yüksek olduğunda ilaçla tedaviye daha iyi yanıt vereceği sonucu çıktı. Bu bölgedeki hareketlilik düşük olduğunda ise bilişsel davranış terapisinin daha etkili olduğu ifade edildi.

Dr. Mayberg bu verilerin depresyona daha etkili tedavi yöntemi geliştirmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.06.21 15:01 - Son Güncellenme: 2013.06.21 15:01 - HABER MERKEZİ
A