"Berfo Ana" oğlunun mezarını göremedi!

"Berfo Ana" oğlunun mezarını göremedi!

12 Eylül döneminde evden alınan ve bir daha geri dönmeyen oğlu Cemil Kırbayır için 33 yıl mücadele veren Berfo Ana, bu sabah hayatın kaybetti...

2013.02.21 08:37 - Son Güncellenme: 2013.02.21 09:32 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
"Berfo Ana" oğlunun mezarını göremedi!
01:35 Berfo Ana hayatını kaybetti

İLGİLİ VİDEO

Berfo Ana hayatını kaybetti


Berfo Ana" olarak bilinen Berfo Kırbayır'ın oğlu Cemil Kırbayır, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında gözaltına alınmış ve kendisinden bir daha haber alınamamıştı.

BerfuoAna, yaşına rağmen, kayıp annelerin verdiği bütün mücadelelere katılmıştı.

105 yaşındaki Berfo Kırbayır, kayıp yakınları ile birlikte Başbakan Erdoğan'la da görüşmüş ve "tek dileğim ölmeden oğlumun mezarını görebilmek" demişti.

Ailesi, Berfo Ana'nın hayatını kaybetmesiyle ilgili bir açıklama yaptı:
"105 yaşında, oğlu Cemil Kırbayır'ın kemiklerini 33 yıldır arayan Berfo Kırbayır, bugün 05:00 civarı hayata gözlerini yumdu.

En son mide kanseri teşhisi konan, ameliyat sürecini direnişiyle atlatan Berfo Anamız'ın sağlık durumu son günlerde kötüye gidiyordu. Berfo Ana, ömrünün son 33 yılını oğlunun kemiklerini bulmaya adamıştı.

Son nefesinde de yine oğlunun adı ağzındaydı.

105 yaşında olmasına rağmen oğlunun katili Kenan Evren'in yargılanacağı 12 Eylül Mahkemesi'ne kadar gitti.

Adaletin temsilcisi oldu.

Kendi yaşamıyla direnişin temsilcisi oldu. Annemizin, Cemil'in kemiklerini bulmadan toprağa gömülmesine sebep olan herkesin hak ettikleri cezaları almaları için, Kırbayır Ailesi olarak bu mücadeleyi sürdüreceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz.

Cenazemiz yarın Göle'de defnefdilmek üzere İstanbul'dan yola çıkacaktır.

Hepimizin başı sağ olsun.

Kırbayır Ailesi"

BAŞBAKAN GRUP TOPLANTISINDA BERFO ANA'YA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Başbakan'ın sözleri:

"Düşünün bir gece evinize geliyorlar. Gözlerinizin önünde oğlunuzu alıyorlar ve götürüyorlar. Tam 31 yıldır evladınızdan bir haber alamıyorsunuz. Berfo Ana, 'oğluma götürülürken son kez Cemil dedim' diyor. 'O da bana anne diye seslendi; son duyduğum sözler bunlar. 31 yıldır kapımı kilitlemiyorum' diyor Berfo Ana. 'Belki bir gün çıkar gelir, gelirse kapıyı kilitli bulmasın diye hep açık tutuyorum' diyor. Ne yazık ki bu ülke bu acıları yaşadı. Suçlu da olabilir, suçlu ise karşılığını bulur. Der ki 'oğlum müebbede mahkum'. Hatta daha da ileri gidiyorlar, 'öldü, hiç olmazsa mezarına gidelim çiçek koyalım'. Faili meçhullerin katillerin bulunmamasının ne büyük acı olduğun biliyoruz. Ama evladının kemiklerini dahi bulamayan, oğullarının mezarını bulmaya dahi razı olan acılı anneler var ülkemizde. Türkiye'de bir dönem yaşananlar böyle silinmez izler, acılar bıraktı.

Şunu samimiyetle söylüyorum; 8 yıldır biz bu analar adına çetelerle mücadele ediyoruz. Biz bu anneler için Türkiye'nin tüm anneleri için Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi diyoruz. Ama bunun istismar edilmesini doğru bulmuyoruz. Aslolan bu."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.02.21 08:37 - Son Güncellenme: 2013.02.21 09:32 - HABER MERKEZİ
A