Benzin fiyatları neden artıyor?

Benzin fiyatları neden artıyor?

Petrol Sanayii Derneği (PETDER), benzin fiyatlarındaki artışların uluslararası piyasalardaki arz talep dengesi, ham petrol ve işlenmiş ürün fiyatlarındaki değişimler ile dolar kurundaki artışlardan kaynaklandığını belirtti.

2013.07.17 15:58 - Son Güncellenme: 2013.07.17 15:59 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Benzin fiyatları neden artıyor?

 

PETDER, son günlerde akaryakıt fiyatlarındaki yaşanan değişimler ve yükselen benzin fiyatları üzerine yazılı bir açıklama yaptı. PETDER açıklamasında fiyat artışlarının uluslararası piyasalardaki arz talep dengesi, ham petrol ve işlenmiş ürün fiyatlarındaki değişimler ile dolar kurundaki artışlardan kaynaklandığı kaydedildi.

TÜRKİYE'DE İTHAL PETROL KULLANILIYOR

Türkiye'de tüketilen akaryakıtın ya yüzde 90'a yakınının ithal edilen ham petrolden üretildiği ya da işlenmiş ürün olarak ithal edildiği dile getirilen açıklamada, "Dolayısıyla ülkemizdeki akaryakıt fiyatları, içinde bulunduğumuz Akdeniz bölgesindeki uluslararası benzin ve motorin fiyatları ve dolar kurundaki gelişmelere paralel olarak değişmektedir" ifadelerine yer verildi.

DOLARIN YÜKSELMESİ ÖNEMLİ ETKEN

PETDER açıklamasına göre mayıs ayının başından itibaren uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki ABD Doları'nın kurunda önemli artışlar yaşandı. Bunlar Türkiye'ye de yansıdı ve ABD Doları son dönemde değer kazandı. Öte yandan temmuz ayının başından bu yana Akdeniz piyasasında benzin fiyatında yüzde 10'luk bir artış görüldü. Bu artışın sebepleri ham petrol fiyatlarındaki artış, mevsimsel talep gelişimi ve kısmen de uzakdoğu piyasalarındaki sıkışmadan dolayı Akdeniz piyasasına kayan ilave talepten kaynaklandı.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.07.17 15:58 - Son Güncellenme: 2013.07.17 15:59 - HABER MERKEZİ
A