"Belki biz AB'ye girmek istemeyeceğiz"

"Belki biz AB'ye girmek istemeyeceğiz"

TOKAT'a gelen Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, "Avrupa Birliğinin standartlarını ülkemize getirelim ama, iş bittikten sonra, görüşmeler bittikten sonra belki biz girmek istemeyeceğiz" dedi.

2013.04.15 14:57 - Son Güncellenme: 2013.04.15 14:57 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
"Belki biz AB'ye girmek istemeyeceğiz"

AB Bakan Yardımcısı Alaatin Büyükkaya çeçitli incelemelerde ve ziyaretlerde bulunmak üzere Tokat'a geldi. Burada ilk olarak AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Bakan Yardımcısı Büyükkaya, kendisinin de Tokatlı olduğunu söyledi. Büyükkaya ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Türkiye'nin uzun yıllardır AB'ye girme çalışmasının olduğunu hatırlatması üzerine Büyükkaya şunları söyledi:

"Türkiye'nin Avrupa Birliği ile macerası 1959'da olmuş. Ama kesin müracaat 1963. Yani tam 50 yıl bu sene. Tabi biz müracaat ettiğimiz zaman Türkiye'de milli gelir o zaman 200 dolar civarında. Şimdi ise 12 bin dolar. Türkiye Avrupa Birliğine girmedi diye geri falan kalmamış. Hatta Almanya ile farkımız daha önce 8.5 katken şu anda bu oran Almanya'nın hızlı gelişmesine rağmen 4 kata inmiştir. Bu son 10 yılda AK Parti iktidarının istikrarlı tek parti olmanın getirdiği avantajla Türkiye hızlı bir gelişme kaydetti. Şu anda dünyanın 16'ıncı, Avrupa'nın ise 6'ıncı büyük ekonomisi. 2023'de de dünyanın 10'uncu, Avrupa'nın ise 3'üncü büyük ekonomisi olmayı hedefliyoruz. Bunları şunun için söyledim. Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimizde oyun değişiyor. 200 dolar iken farklıydı 12 bin dolar iken farklı."

'TÜRKİYE'NİN YÖNÜ AB YÖNÜDÜR'

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerini devam ettirmek istediğini de söyleyen Büyükkaya şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği'nden Türkiye belli standartları hem sosyal hayatımız açısından, hem ekonomik hayatımız açısından, hem de insan hakları açısından büyük avantajlar elde ettik. Eğer bugün Arap ülkelerinde Türkiye örnek ülke alınıyorsa, Ortadoğu'da, Afrika'da, Asya'da Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimizin büyük faydası olmuştur. Onun için Türkiye'nin yönü Avrupa Birliği yönündedir. Tabi üye olur muyuz olamaz mıyız? Bizim bu konudaki bakışımız net. Avrupa Birliğinin standartlarını ülkemize getirelim ama, iş bittikten sonra, görüşmeler bittikten sonra belki biz girmek istemeyeceğiz. Biz de halkımıza soracağız, biz girmek istemeyeceğiz. Ama bizim derdimiz Avrupa Birliğine sadece girmek değil, Avrupa Birliğinin standartlarını bizim insanımıza kazandırmak."
 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.04.15 14:57 - Son Güncellenme: 2013.04.15 14:57 - HABER MERKEZİ
A