Belirti göstermeyen Covid-19 hastalarını yüzde yüz oranında doğru tahmin eden yapay zeka geliştirildi

Belirti göstermeyen Covid-19 hastalarını yüzde yüz oranında doğru tahmin eden yapay zeka geliştirildi

200'ün üzerinde ülkede ve bölgede görülen yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisininde vaka sayısı 45 milyonu aştı. Özellikle kış aylarına girilmesi nedeniyle ikinci dalganın vurduğu Avrupa ülkelerinde, 100 bini aşkın günlük vaka sayısı açıklanıyor. Bununlu birlikte hiçbir belirti göstermediği için tespit edilemeyen asemptomatik vakaların salgının büyümesinde önemli bir rol oynadığı düşünülüyor. ABD'de yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT), araştırmacılar salgının durdurulmasında dönüm noktası olabilecek bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırmacılar, Covid-19 için asemptomatik olan kişilerin öksürme biçimlerinin sağlıklı bireylerden farklı olduğunu keşdetti. İnsan kulağı tarafından algılamayan farklıların yapay zeka tarafından algılandığı keşfedildi.

2020.10.30 11:55 - Son Güncellenme: 2020.10.30 11:55 - Teknoloji - HABER MERKEZİ
A
Belirti göstermeyen Covid-19 hastalarını yüzde yüz oranında doğru tahmin eden yapay zeka geliştirildi

Yeni tip corona virüs ile enfekte olan asemptomatik kişiler, hastalığın ateş ve öksürük gibi  fark edilebilir fiziksel beliritlerini göstermiyor. Bu nedenle, corona virüs testlerine zorunlu olmadıkça dahi edilmiyorlar ve enfeksiyonu bilmeden başkalarına yayıyorlar. Bilim insanlarına göre dünyadaki vakaların yüzde 70'ini asemptomatik insanlardan oluşuyor ve salgının büyümesinde önemli bir rol oynuyorlar.

SAĞLIKLI İNSANLARDAN FARKLI ÖKSÜRÜYORLAR, ANCAK İNSAN KULAĞI ALGILAYAMIYOR

Ancak, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) araştırmacıların hiçbir belirti göstermeyen insanların yapay zeka tarafından yakalanabilecekleri ortaya çıktı. Yakın zamanda IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology'de yayınlanan bir makalede, asemptomatik insanların sağlıklı bireylerden farklı öksürük ses ve biçimlerine  sahip olduğu, ancak bunun insan kulağı tarafından ayırt edilemediği ortaya konuldu.

Çalışma kapsamında, gönüllü insanların bilgisayarları ve akıllı cihazlar taradından öksürüklerinin analiz edilmesini sağlayan bir yapay zeka modeli  üretildiği belirtildi. Araştırmacılar, modeli on binlerce öksürük örneğinin yanı sıra sözlü konuşmalar üzerinde eğitti.

YÜZDE YÜZ ORANINDA DOĞRU TAHMİN YAPTI

Ardından, eğitilen yapay zekanın, Covid-19 olduğu doğrulanan kişilerin yüzde 98,5'ini, semptomları olmayan ancak virüs için pozitif test edilen asemptomatiklerin ise yüzde 100'ünü doğru bir şekilde tahmin ettiği belirtildi.

FDA'DAN ONAY BEKLİYOR

Bilim insanları, geliştirdikleri yapay zekanın salgının durdurulmasında önemli bir rol oynayabileceğini açıkladı. Bu kapsamda Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) onay beklediklerini aktaran araştırmacılar, akıllı telefonlarda çalışabilen kullancı dostu bir uygulama üzerinde çalıştıklarını söyledi. 

SALGININ BÜYÜMESİNİ ENGELLEYEBİLİR

MIT'nin Auto-ID Laboratuvarı'nda araştırmacı  olan Brian Subirana, "Asemptomatik olma olasılığı yüksek olan kişilerin tespit edebilen ücretsiz, kullanışlı bir ön tarama aracı geliştirdik. Kullanıcılar, bu sayede işe veya okula gitmeden önce her gün oturum açabilir, telefonuna öksürerek virüs taşıyıp taşımadığı hakkında anında bilgi alabilir. Bu şekilde, okullarda, fabrikalarda, huzurevlerinde ve daha birçok yerde oratya çıkan yerel salgınların önüne geçebilir" ifadelerini kullandı.

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2020.10.30 11:55 - Son Güncellenme: 2020.10.30 11:55 - HABER MERKEZİ
A