Belde sakinleri taş ocağını protesto etti

Belde sakinleri taş ocağını protesto etti

TOKAT'ın Reşadiye ilçesinde bağlı Yolüstü beldesi sakinleri, belde sınırları içerisinde yapılması planlanan taş ocağını protesto ederek, Reşadiye-Başçiftlik yolunu iki saat ulaşıma kapattı.

2013.09.04 15:26 - Son Güncellenme: 2013.09.04 15:26 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Belde sakinleri taş ocağını protesto etti
03:59 Belde sakinleri taş ocağını protesto etti

İLGİLİ VİDEO

Belde sakinleri taş ocağını protesto etti

Reşadiye ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm beldesi ilan edilen Yolüstü beldesi sınırları içerisinde bulunan Er Tepesi'ne özel bir firma tarafından taş ocağı kurulmak üzere yaklaşık bir ay önce çalışma başlatıldı. Gerekli izinleri alarak çalışmalarına başlayan firma, önce taş ocağına giden yeni yol açtı. Belde sakinleri bögleye ikinci taş ocağı yapılacağını öğrenince, iki kilometre uzaklıkta bulunan çalışmaların yapıldığı alana gitti. Aralarında çok sayıda kadınının da bulunduğu 700 kişilik grup burada eylem yaptı.

AÇIKLAMA BAŞKANDAN

Burada toplanan grup adına açıklamalarda bulunan Yolüstü Belde Belediye Başkanı Talip Çetin, "Burası Tokat'ta tek turizm belgesi olan belde. Yolüstü beldesi termal turizm merkezi diye 2010 yılında turizm merkezi ilan edildi. Turizm merkezi olan yerlerde taş ocaklarına izin verilmiyor. Taş ocaklarının, maden ocaklarının ruhsat hakkı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve İl Özel İdaresi'nde. Yörenin hiçbir görüşü alınmıyor. ÇED raporu alınırken sorulmuyor. Dolayısıyla yan tarafta bir tane ocak var. O ocaktan dolayı tüm arazi ekilemeyen hayvanların otlayamadığı, suların tahrip olduğu bir alana dönüştü. Vatandaş o olgusunu görünce burada ikinci bir yer açıklamasın müsade etmiyor. Yan tarafta gördüğünüz tepe Er Tepesi olarak geçiyor. Alt tarafında 3 bin 300 metre uzunluğunda 280 metre derinliliğinde müthiş bir doğa kanyonu var. Biz de vatandaşların bu tepkisini dile getiriyoruz" dedi.

KADINLAR ELLERİNDEKİ SOPALARLA YOL KAPATTI

Buradaki açıklamanın ardından çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 150 kişilik grup Reşadiye-Başçiftlik yoluna geçerek yolu trafiğe kapattı. Ellerindeki sopalarla yola oturarak eylem yapan kadınlar, yapılan çalışmanın durdurulmasını, yetkililerin kendilerine yardım etmesini istedi. Yaklaşık 2 saat trafiği yola kapatan kadınlara, erkekler de destek verdi. Ardından olay yerine gelen jandarma ekipleri, belde sakinleri ile görüşerek trafiği açmalarını istedi. Ancak grup bu teklife karşı çıkarak yanlarına Reşadiye Kaymakamı'nın gelmesini istedi. Bir süre sonra Reşadiye Kaymakamı'nın izinli olması nedeniyle bölgeye Reşadiye Kaymakam Vekili Fatih Arıkoğlu geldi.

KAYMAKAM VEKİLİ İKNA ETTİ

Burada toplanan kalabalığa konuşan Kaymakam Vekili Arıkoğlu, bu kadar insanın toplanmasının önemli olduğunu belirterek, ''Maruz olduğunuz konuyu birazcık inceledim. Ama konunun tarafları var. Özel İdare bu işin bir tarafında, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü bunun bir tarafında, Maden İşleri Genel Müdürlüğü bu işin bir tarafında. Çeşitli ruhsatlar var, çeşitli izinler var, çeşitli itirazlar, davalar var. Bunlar ne şekilde sonuçlanacak bilmiyorum. Ama bu şekilde burada toplanarak, yolu kapatarak vatandaşların seyahat hürriyetini engellemek doğru değil. İstemediğiniz bir taş ocağı var. Bununla ilgili mevcut şikayetlerinizi, rahatsızlığınızı neden istemediğinizi buradan arkadaşlarla, yerel arkadaşlarla, belediye başkanımızla bu konuyu konuştum, yine konuşacağız. Gerekli yerlere, İl Özel İdaresi'ne, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Maden İşleri genel Müdürlüğü'ne bunu ileteceğim. Hassas olduğunuz noktayı anlatacağım" dedi. Grup Kaymakam Vekili Arıkoğlu'nun bu açıklamasının ardından eylemlerini sonlandırarak yolu trafiğe açıp, dağıldı.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.09.04 15:26 - Son Güncellenme: 2013.09.04 15:26 - HABER MERKEZİ
A