Belçika'da öğrenci olayları büyüyor: Üç kişiden fazla toplanmak yasaklandı

Belçika'da öğrenci olayları büyüyor: Üç kişiden fazla toplanmak yasaklandı

Belçika'nın Liege kentinde öğrencilerin başlattığı olaylar akşam saatlerinde yeniden şiddetlenirken, kent genelinde güvenlik önlemleri artırıldı. Gün içerisinde yapılan çağrılara rağmen gösterilerin farklı noktalarda devam etmesi üzerine Liege Belediye Başkanı Willy Demeyer, 8 Ekim 2026 Perşembe günü saat 06.00'dan itibaren üç kişiden fazla kişinin bir araya gelmesini yasakladı.

2026.10.08 00:29 - Son Güncellenme: 2026.10.08 00:29 - Dünya - İHA
A
Belçika'da öğrenci olayları büyüyor: Üç kişiden fazla toplanmak yasaklandı

Fransa'da başlayarak Belçika'ya da yayılan öğrenci olayları, Liege kentinde gün boyunca farklı noktalarda etkisini sürdürdü. Başlangıçta protesto gösterileri şeklinde görülen eylemler, ilerleyen saatlerde kamu düzenini tehdit eden olaylara ve maddi hasara dönüştü. Liege polisi, özellikle akşam saatlerinde kent genelinde aynı anda yaşanan olaylara müdahale etmekte zorlandı.

Liege'de öğrenci olayları yeniden alevlendi

Çarşamba günü kentte yaşanan hareketlilik üzerine Liege Belediye Başkanı Willy Demeyer, öğrencilere yönelik bir çağrıda bulundu. Demeyer, Liege Emniyet Müdürlüğü ile koordineli şekilde hazırlanan mesajla öğrencilerden olaylara son vermelerini ve okullarına dönmelerini istedi.

Belediye başkanının çağrısının ardından bazı öğrenci temsilcileriyle görüşme gerçekleştirildi. Görüşmelerde kentteki olayların sona erdirilmesi ve öğrencilerin yeniden eğitimlerine dönmesi konusunda temaslarda bulunuldu. Ancak alınan mesajlara ve gerçekleştirilen görüşmelere rağmen öğleden sonra kentteki hareketlilik yeniden arttı.

Akşam saatlerine gelindiğinde olayların Liege'in farklı bölgelerine yayıldığı bildirildi. Polis ekipleri, kamu düzenini sağlamak amacıyla çeşitli noktalarda müdahalelerde bulunurken, bazı iş yerleri de yaşanan olaylardan zarar gördü.

BE-Alert sistemi devreye alındı

Liege'deki olayların akşam saatlerinde yeniden yoğunlaşması üzerine Belçika'nın ulusal acil durum uyarı sistemi BE-Alert üzerinden vatandaşlara mesaj gönderildi. Uyarıda kentteki iş yerlerinin kapatılması istendi.

Olayların farklı bölgelere yayılmasıyla birlikte bazı işletmelerin camlarının kırıldığı ve çeşitli noktalarda maddi hasar meydana geldiği aktarıldı. Gün içerisinde kontrol altına alınması beklenen gösterilerin akşam saatlerinde yeniden büyümesi, kentte güvenlik tedbirlerinin artırılmasına neden oldu.

Liege'de yaşanan gelişmeler nedeniyle polis ekiplerinin kent genelindeki hareketliliği takip ettiği ve olayların yoğunlaştığı bölgelerde müdahalelerini sürdürdüğü belirtildi. İş yerlerine yönelik uyarının ardından çok sayıda işletmenin faaliyetlerine ara verdiği bildirildi.

Liege'de üç kişiden fazla toplanmaya yasak

Akşam saatlerinde olayların bazı bölgelerde saldırılara dönüşmesi ve güvenlik güçlerinin müdahalede bulunması üzerine Liege Belediyesi yeni bir karar aldı. Belediye Başkanı Willy Demeyer, kentte toplanma sınırlaması uygulanacağını açıkladı.

Demeyer'in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya göre, 8 Ekim Perşembe günü saat 06.00'dan itibaren üç kişiden fazla kişinin bir araya gelmesi ikinci bir emre kadar yasaklandı. Kararın, kentte devam eden olayların kontrol altına alınması ve kamu güvenliğinin sağlanması amacıyla uygulamaya konulduğu belirtildi.

Alınan karar kapsamında Liege'de kalabalıkların oluşmasının önüne geçilmesi hedeflenirken, polis ekiplerinin de kent genelinde güvenlik tedbirlerini sürdüreceği bildirildi. Yasak kararının, özellikle olayların yoğunlaştığı bölgelerde yeni grupların bir araya gelmesini engellemeye yönelik olduğu ifade edildi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2026.10.08 00:29 - Son Güncellenme: 2026.10.08 00:29 - İHA
A