Bayramda hasta olmayın

Bayramda hasta olmayın

Uzmanlar; diyabet, kan yağlarında bozukluk, hipertansiyon ve koroner kalp hastalığına yol açabilen Metabolik Sendrom tehdidi altında olanların et ve tatlı tüketiminin arttığı Kurban Bayramında daha dikkatli olmalarını öneriyor.

2013.10.08 10:55 - Son Güncellenme: 2013.10.08 10:56 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Bayramda hasta olmayın

Bel çevresinin erkeklerde 94 cm, kadınlarda ise 80 cm'den fazla olması sağlık açısından önemli riskler taşıyor. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı sonucunda karın bölgesinde yerleşen fazla yağ, metabolik sendrom hastalığının en gözle görülür belirtisi. İnsülin direnciyle başlayan, diyabet, kan yağlarında bozukluk, hipertansiyon ve koroner kalp hastalığına yol açabilen hastalık, doğru beslenme ve düzenli egzersiz içeren bir yaşam tarzı değişikliğini zorunlu kılıyor.

Et ve tatlı tüketiminin arttığı kurban bayramlarında, metabolik sendrom tehdidi altında olan kişilerin daha dikkatli olmasını tavsiye eden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, metabolik sendrom tedavisinde öncelikle kilo kaybının sağlanması gerektiğini söyledi. Yaşam tarzı değişikliği ile birlikte klinik hedeflere ulaşmak amacıyla ilaç tedavisine de başlanabileceğini aktaran Yazıcıoğlu, % 5-10'luk kilo kaybının bile sorunu kontrol altına alabildiğini, % 7'lik kilo kaybı ile birlikte düzenli fiziksel aktivitenin ise 4 yıl içinde diyabet riskini % 50 azalttığını vurguladı.

BESLENME TEDAVİSİNİN PÜF NOKTALARI
Metabolik sendromda beslenme tedavisinin amacı; insülin direncini düzeltmek ve insülin direncine bağlı bozuklukları önlemek. Total yağ kalorisinin %25-35 oranında tutulması, bunun da büyük kısmının zeytinyağı, fındık yağı ve kanola yağı olması gerektiğini belirten Dr. Yazıcıoğlu, şunları aktardı: "Soya, ayçiçeği ve mısırözü yağı daha az oranda tüketilmelidir. Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenmeli, yani deniz ürünleri, fındık, ceviz, badem, keten tohumu yağı tercihen tüketilmelidir. Karbonhidrat tüketimi toplam kalorinin %45-55'i olmalı ve daha çok tam tahıllar, meyve ve sebzeler, kuru baklagiller, tahıl ve yulaf içeren kahvaltılıklar tercih edilmelidir. Kalorinin kalan kısmı proteinden alınmalıdır ve tercihen derisiz tavuk veya hindi, yağsız et, yağsız veya düşük yağlı süt ürünleri daha sağlıklı seçeneklerdir."

BAYRAMDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Bayramlarda artan beslenme hatalarına dikkat çeken Uzm. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, metabolik sendrom nedeniyle bayramı kırmızı et tüketiminden mahrum kalmadan geçirmek isteyen kişilerin şunlara dikkat etmesini önerdi:
• Kırmızı ette bulunan yüksek miktardaki doymuş yağ zararlı olduğundan bayram süresince et tüketim miktarında ve sıklığında çok dikkatli olunmalıdır. Öğünlerde 2-3 köfte kadar (60-90 gram) et tüketimi günlük et gereksinmesini karşılayacaktır.
• Etler kanserojen öğelerin oluşumuna meydan vermemek, vitaminlerin kaybını ve besin zehirlenmelerini önlemek için ızgara, fırın ve haşlama yöntemleriyle pişirilmelidir. Kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.
• Katı yağlar et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Et kullanılarak yapılan sebze yemekleri yağ eklenmeden pişirilmelidir.
• Etlerin çok yağlı kısımları yenmemelidir, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanmamalıdır.
• C ve E vitamini içermeyen etin yanında, bu vitaminlerin bulunduğu sebze, salata, taze sıkılmış meyve suları tüketilmelidir.
• Hamurlu tatlı ve çikolata yerine, sütlü ve meyveli tatlılar az porsiyonlarda tüketilmelidir.
• Günlük tempolu yürüyüşlere bayramda da devam edilmelidir.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.10.08 10:55 - Son Güncellenme: 2013.10.08 10:56 - HABER MERKEZİ
A