Batı Şeria'da gerilim tırmanıyor: İsrail'den yıkım, yol kapatma ve baskınlar

Batı Şeria'da gerilim tırmanıyor: İsrail'den yıkım, yol kapatma ve baskınlar

İşgal altındaki Batı Şeria'da tansiyon yeniden yükseldi. İsrail ordusunun farklı kent ve köylerde gerçekleştirdiği yıkım faaliyetleri ile ulaşımı kısıtlayan uygulamalar bölgede yaşamı daha da zorlaştırırken, Filistinlilere ait yerleşim alanları ve tarım tesisleri hedef alındı. Aynı saatlerde bazı İsrailli yerleşimcilerin düzenlediği saldırılarda yaralanan Filistinliler olurken, sağlık ekiplerinin de müdahalelerinin engellendiği bildirildi. Bölgedeki gelişmeler, uzun süredir devam eden güvenlik krizinin yeni bir boyuta taşındığını ortaya koydu.

2026.07.15 00:23 - Son Güncellenme: 2026.07.15 00:24 - Dünya - AA
A
Batı Şeria'da gerilim tırmanıyor: İsrail'den yıkım, yol kapatma ve baskınlar

Batı Şeria'nın çeşitli noktalarında düzenlenen operasyonlarda İsrail güçleri, özellikle Filistinlilerin yaşadığı yerleşim alanlarına yönelik yıkım faaliyetlerini sürdürdü. Kalkilya kentinin doğusunda bulunan Ummatin köyünde gerçekleştirilen çalışmalarda, çok sayıda ailenin kullandığı konutlar ile tarımsal amaçla kullanılan yapılar iş makineleriyle yıkıldı.

Bölge sakinleri, söz konusu yapıların yalnızca barınma amacı taşımadığını, aynı zamanda ailelerin geçim kaynağını oluşturan tarımsal faaliyetlerin merkezinde yer aldığını belirtti. Yıkımlar nedeniyle onlarca kişinin doğrudan etkilendiği ifade edilirken, günlük yaşamın önemli ölçüde sekteye uğradığı aktarıldı.

Yollar Kapatıldı, Kontrol Noktasında Yoğun Aramalar Yapıldı

İsrail ordusunun güvenlik uygulamaları kapsamında Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde ulaşımı sınırlayan adımlar da attığı bildirildi. Selfit kentinin kuzeyinde yer alan Merda köyünde bazı yollar, toprak setler oluşturularak ulaşıma kapatıldı. Bu uygulamanın bölge halkının hareket kabiliyetini önemli ölçüde kısıtladığı ifade edildi.

Ramallah'ın kuzeyindeki Ayn Sinya askeri kontrol noktasında ise araçlar durdurularak ayrıntılı aramalardan geçirildi. Kontrol noktasında yaşanan yoğunluk nedeniyle sürücüler ve yolcuların uzun süre beklemek zorunda kaldığı belirtilirken, günlük ulaşımın ciddi şekilde aksadığı kaydedildi.

Yerleşimcilerin Saldırısında Filistinliler Yaralandı

Gerilimin yalnızca askeri operasyonlarla sınırlı kalmadığı, Batı Şeria'nın güneyindeki Nablus çevresinde de saldırıların yaşandığı bildirildi. Beyta beldesine bağlı Zahra bölgesinde bazı İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere ait alanlara saldırı düzenlediği aktarıldı.

Saldırı sırasında elektrik altyapısının hedef alındığı ve kabloların kesilmesi nedeniyle çok sayıda evin elektriksiz kaldığı belirtildi. Olayın ardından duruma tepki gösteren Filistinliler ile saldırganlar arasında gerginlik yaşanırken, çıkan olaylarda iki genç Filistinli yaralandı.

Yaşanan gelişmelerin ardından bölgeye ulaşan sağlık ekiplerinin de engellendiği öne sürüldü. Yaralılara müdahale etmek isteyen ambulansın durdurulduğu ve sağlık personelinin saldırıya maruz kaldığı iddiaları bölgede endişeyi daha da artırdı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2026.07.15 00:23 - Son Güncellenme: 2026.07.15 00:24 - AA
A