Başkan Aktaş Bursada Bugün'de

Başkan Aktaş Bursada Bugün'de

Feridun Eyüpoğlu ile 'Gündem Özel' programının bu haftaki konuğu; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş oldu. Aktaş, Bursa'da pandemi süreci, sanayinin durumu ve Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

2020.11.27 17:56 - Son Güncellenme: 2020.11.28 00:00 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Başkan Aktaş Bursada Bugün'de

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Alinur Aktaş, Bursa'da pandemi süreci, sanayinin durumu ve Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları hakkında bilgi verirken "Biz belediye olarak Bursa'da yapacağımız projelerde ve çalışmalarda destek veren bakanlıkların imkanlarının tümünü kullanacağız" dedi.

"VATANDAŞIN DA ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VAR"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, koronavirüs süreciyle ilgili olarak, "Zor bir süreçten geçiyoruz, dünyanın hiçbir yerinde bu işin şakası yok. Ticaret, ekonomi, sosyal hayat dolayısıyla tüm alanları etkileyen bir salgınla karşı karşıyayız. Korona sonrasında da alışkalnlıklarımızın ciddi manada değişeceğini düşünüyorum, buna bağlı olarak turizm anlayışında daciddi değişmeler olacak. İnsanlar otellerde, dört duvar arasında vakit geçirmek yerine doğayı, yeşili tercih edecek. Rakamlar açıklanıyor, birkaç gündür vaka sayılarında toparlanma var. Ben inanıyorum ki üzerimize düşenler, yaparsak en az zararla bu durumdan kurtulacağız. Ben de iş dolayısıyla hep hareket halindeim ama tüm önlemlerimi alıyorum, herkese tavsiyem maske, mesafe ve hijyen kurallarına titizlikle dikkat etmeleri. Kronik rahatsızlığı olanlar, ileri yaş grupları çok daha hassas ve dikkatli olup, mümkün olduğunca evde kalmalı. Kızım ve eşim pozitif oldular ama ben hiç pozitif olmadım çünkü biz evimizde bile çok dikkat ediyoruz" derken, "Koronaya karşı neler yapıyorsunuz sorusuna, "Yaptığımız tüm uygulamaları İl Hıffızissa Kurumu kararlarına göre  yapıyoruz. Yeni hayata geçirdiğimiz uygulamayla Büyükşehir Belediyesi, evlerinde karantinada bulunan vatandaşların bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye yardımcı olmak amacıyla C vitamini destek paketleri hazırladı. Ben bu süreçte kamu olarak üzerimize düşeni yaptığımızı düşünüyorum ama vatandaşın da alması gereken önlemler var. Örneğin metro çok doluysa bir sonraki beklenmeli, pazarlar doluyken alışverişi biraz ertelemek alabileceğimiz bireysel önlemlerden" cevabını verdi.

"ÖDEMELERLE ALAKALI MÜMKÜN OLDUKÇA ESNEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Zorlu korona sürecinde belediye kiracılarına yardım etme konusunda düşünceleri olduğu ifade eden Başkan Aktaş, "Kısıtlamaya tabii olan kiracılarımızla alakalı kira düşüşünü sağlıyoruz ama genel anlamda bir beklenti var. Biz de ankaraya bir müracaatta bulunduk. Bizim kiraları almıyoruz ya da yüzde 50 indirim yaptık deme hakkımız yok. Müracatlarımızı yaptık, belirli istisnalar gelebilir mi diye sorduk. O noktada süreç kesinleştiğinde kamuoyuyla paylaşacağız. Ödemelerle alakalı mümkün oldukça esnek olmaya çalışıyoruz. Belediye olarak, erzak, hijyen seti, ekmek, süt ve süt mamülleri ve c vitaminleri uygulamasıyla alakalı herhangi bir kısıtlama olmadan 444 16 00 ya da alo 153 arayarak isteyen herkese yardım dağıtıyoruz. Önümüzdeki haftalarda da hemşerilerimiz için yeni uygulamalarımız olacak" ifadelerini kullandı.

"BURSA OLARAK, KENDİMİZİ TÜRKİYE'YE VE TÜM DÜNYAYA TANIMAK ZORUNDAYIZ"

Pandemi sürecinde ve sonrasında Bursa'nın ekonomik açıdan değerlendirmesini yapan Alinur Aktaş, "Ekonomi ile ilgili hükümetimiz bazı tedbirler aldı. Çalışmak, üretmek ve yeni formüller bulmak zorundayız. Yerli ve milli otomobil piyasaya çıkacak, pandem dolayısıyla hiçbir kesintiye uğramadı. Bu fabrikanın kendisinden daha büyük bir yan sanayi faaliyeti olacak. Biz heyecanımızdan bir şey kaybetmedik. Her sanayicimizin bir gayret içerisinde olduğunu biliyorum. Yeni pazarlar aramak zorundayız. Bursa olarak, kendimizi Türkiye'ye ve tüm dünyaya tanımak zorundayız. Yeni imar planlarımızda kırsal turizmle alakalı bünyemize katılacak alanlar var ve bunlar sayesinde Bursa bir çekim merkez olacak. Ben ticari kimliğimle ve bu ülkenin bir vatandaşı olarak, çok çalışmamız gerek diyorum" dedi.

"BAKANLIK İMKANLARININ TÜMÜNÜ KULLANACAĞIZ"

Bursa'daki çalışmalar için destek verecek bakanlıkların tüm imkanlarını kullanacaklarının altını çizen Alinur Aktaş, çalışmalarla ilgili olarak şu açıklamada bulundu: "Biz belediye olarak bakanlık imkanlarının tümünü kullanacağız. T2 ile ilgili süreç başladı, Çevre ve Şehircilik Bakanımızın destekleriyle mümkün olduğu kadar kentsel dönüşüm uygulamalarında güç kullanıyoruz. Ulaştırma Bakanlığımızın da ulaşım konusundaki gücünü kullanacağız. Biz bütçemizle alakalı göreve geldiğimiz günden itibaren borç yükünü bir taraftan hafifletmeye çalışıyoruz, bu dönemde 915 milyon civarı borç ödedik. Aslan payı ulaşımla alakalı, acemler kavşağı başta olmak üzere asfalt ve yol çalışmalrı, yeni kavşaklar gibi uygulamalarımız var. Bütçe'nin yüzde 19'u ulaşımla alakalı. Faizle alakalı giderek düşüyor. Personel giderleriyle alakalı Türkiye'nin en düşük illerinden biriyiz. Yeni bütçemizle ulaşım, kentsel dönüşüm, yeşil dönüşüm büyük pay alacak. Bir taraftan çekirge teras projesi diğer taraftan Hanlar Bölgesi çalışması devam ediyor. Bizim Bursa'da turiste vakit geçirtmemiz ve onlara Bursa'yı sunmamız gerek."

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI NE DURUMDA?

Kentsel dönüşüm konusuna, İzmir depremine değinerek başlayan Aktaş, "Ben bir vatandaşımızın burnunun kanamasına bile üzülürüm, İzmir depremin de onca vatandaşımızı toprağa verdik. Bizim her an deprem olacakmış gibi hazırlıklı olmamız gerekiyor. Deprem yıkmaz, bizim yaptığımız binalar yıkar. Bu işin tekniği var, ama kimse 3-4 katlı binalarını 13-14 kat yaparak ve buradan rant elde etmek adına yenilik yapmasın. Bu yapılırsa rant olur ama Bursa biter. Yeşili, doğayı koruyabilmek adına kentsel dönüşüm konusunda yapacaklarımız var. 1050 konutlarda 3 alternatifle karşılarına çıkacağız ama herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Ben kentsel dönüşüme para vermeyeyim hatta üzerine para alayım yaklaşımı çözüm değil. Bursa'yı sağlıklı şekilde dönüştürmemeiz lazım. Yiğitler mahallemizde 5 ayrı etap halinde yepyeni bir bulvarın açılabilmesi için güzel bir çalışmamız olacak" diyerek Bursalılara müjdeleri verdi.

"SUYUMUZ BURSA'NIN EKONOMİK ZENGİNLİĞİNE DEĞER KATACAK"

"Su hayattır, bu stratejik bir konu. 2050 yılından sonra su savaşları çıkacağı söyleniyor" diyen Aktaş, geçtiğimiz günlerde lansmanı yapılan Bursa Su ile ilgili olarak, "Ben Bursada Bugün izleyicilerine, su zengini bir ülke ve şehir olmadığımızı ifade etmek istiyorum. Biz öncelikle BUSKİ marifetiyle şehrin şebeke suyunu temin etmekle yükümlüyüz. Bizim suyun teminiyle alakalı bazı sorunlarımız var. Son 30 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz ancak bunlarla alakalı çalışmalarımız sürüyor. Bursa'nın yıllık 175 milyon metreküp su ihtiyacı var DSİ ile yaptığımız projeyle 145 milyon metreküplük bir kısmını karşılayacak çalışmalarımız var. Bulduğumuz yeni kaynakla baraj kaynaklarımızla Bursa Su'yun kaynağı oldukça farklı. Bursa su ile özdeşleşmiş bir şehir. Bursa Su'yun lansmanını kısa süre önce yaptık. 12 litrelik damacanımızı 4 lira 75 kuruştan satıyoruz, müthiş bir fiyat. Yerel anlamda önceliğimiz şehrin ihtiyacını karşılamak. Bursa'nın ekonomik zenginliğine değer katmak amacındayız. 100 milyonluk ciroyu ilk yılda yakalayacağız" şeklinde konuştu.

 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2020.11.27 17:56 - Son Güncellenme: 2020.11.28 00:00 - HABER MERKEZİ
A